Ieri a inceput Festivalul si Concursul International de Canto „Hariclea Darclée" de la Braila.

Festivalul si Concursul International de Canto „Hariclea Darclée" s-a deschis ieri-seara la Braila. Patronat de soprana Mariana Nicolesco, festivalul este unul dintre cel mai bine cotate evenimente de acest tip din lume, iar la editia de anul acesta s-au inscris peste 150 de concurenti din 26 de tari. Ordinea intrarii in concurs a fost stabilita prin tragere la sorti, concursul urmind sa fie jurizat de nume consacrate: dirijorii italieni Marco Balderi si Claudio Gallina, criticul Jacques Fournier din Franta, muzicologul Stephan Poen din Israel, Clauspeter Koscielny, directorul revistei „Orpheus", din Germania, si Dieter Topp. Juriul International va fi prezidat de baritonul Nicolae Herlea, care este si presedintele de onoare al festivalului.

Abia sosit la Braila, dintr-un turneu in Mexic, dirijorul Marco Balderi si-a exprimat admiratia fata de festivalul organizat de Mariana Nicolesco: „Patru sint in lume marile concursuri internationale de canto: «Belvedere», la Viena, «Maria Callas», la Atena, «Luciano Pavarotti», la Philadelphia, si «Hariclea Darclée» la Braila. Nici unul nu se poate compara cu ce a creat Mariana Nicolesco in acest oras„.

Festivalul a fost deschis de un concert inaugural, un omagiu adus lui Nicolae Herlea, baritonul ajuns la virsta de 80 de ani. In seara de deschidere au fost invitati sa ofere recitaluri laureati ai editiilor anterioare, care s-au inscris in concurs si la aceasta editie: tenorul Bogdan Mihai, soprana Georgeta Grigore si contratenorul Florin Ouatu. Alaturi de acestia, a oferit un recital tinarul pianist Laur Hrenciu. Programul serii de deschidere a fost dedicat compozitiilor lui Donizetti, incluzind scene din „Anna Bollena", „Maria Stuarda" si „Roberto Devereux".

Un concert extraordinar, organizat pe esplanada Dunarii, „Europa cinta cu noi", va continua programul festivalului din Braila, care se va incheia pe 29 iulie cu Gala laureatilor.