Pentru zilele lipsite de energie exista intotdeauna o solutie. Pregatiti ceva cu totul special, ceva care sa cuprinda neaparat printre ingrediente si un ou sau doua.     Vi se pare prea mare efortul? Ganditi-va insa la cat de bine v
Pentru zilele lipsite de energie exista intotdeauna o solutie. Pregatiti ceva cu totul special, ceva care sa cuprinda neaparat printre ingrediente si un ou sau doua.     Vi se pare prea mare efortul? Ganditi-va insa la cat de bine va veti simti dupa aceea. Mai ales daca, in loc de clasicele ochiuri, omlete si oua fierte veti pregati ceva nou-nout. Nu aveti nevoie de o carte de bucate!     IDEI. Daca este sa invatam de la altii, francezii pregatesc dimineata ceea ce ei numesc "oeufs en cocotte". Se folosesc pentru aceasta vase pentru copt de marime mica (de obicei din lut sau ceramica), in care sa incapa doar oul si alte cateva ingrediente. Daca va grabiti, incalziti un pic vasele in cuptor, apoi ungeti-le cu unt. In fiecare vas in parte se sparge un ou, apoi se presara sare si piper. Pentru ca oul sa ramana moale si pufos, puteti sa-i asezati deasupra unt, smantana, branza rasa, sos de rosii, sunculita afumata sau ierburi aromate. Se pun vasele in cuptorul preincalzit, timp de cel mult un sfert de ora. Sunt gata atunci cand galbenusul este semi-moale. Pentru cei care prefera sunca, reteta urmatoare va fi pe placul lor. Feliutele de sunca (kaizer sau bacon) se prajesc pe gratar. Dupa ce s-au rumenit, fara sa se intareasca insa, se lasa un pic pe un servet absorbant. In fiecare vas de ceramica sau de lut se asaza cateva felii de sunca, astfel incat sa fie acoperiti peretii in intregime. Se pune cate un ou, se presara condimente si se asaza deasupra un cubulet de unt. Se tin in cuptor pana cand oul este gata. Se rastoarna pe o farfurie si se servesc cu salata.     ALTE RETETE. Pentru romantici, reteta urmatoare este cu totul speciala: "Norisori din oua". Se iau sase felii de paine (de preferat rotunde) si se prajesc. Sase albusuri se bat spuma pana cand se intaresc. Cu ajutorul unei linguri se pune pe fiecare felie de paine compozitia de albusuri, in forma circulara. In mijloc se asaza galbenusul crud. Se sareaza sau se pipereaza dupa gust. Se lasa in cuptor pana cand ouale sunt gata. Pe un platou se asaza feliile de paine si se orneaza cu sosuri diverse (maioneza, smantana, de usturoi) sau ierburi aromate. Crochetele din oua se potrivesc celor care vor sa-si savureze micul dejun in fata televizorului. Nu sunt chiar atat de dificil de preparat, desi aveti nevoie de ceva timp. Mai intai se fierb sase oua tari, apoi se toaca marunt. Pe foc se amesteca doua linguri de unt cu trei linguri de faina, apoi se adauga 250 ml lapte. Se amesteca incon- tinuu pana cand compozitia se ingroasa. Se adauga condimentele (nucsoara, sare, piper, ghimbir) si ouale tocate. Se lasa deoparte sa se raceasca, apoi se formeaza rulouri de marimea dorita. Se trec prin ou batut, apoi prin pesmet si se prajesc in ulei. Se servesc cu smantana.     Oua Benedict Ingrediente: patru felii de paine prajita, patru felii de sunca, patru oua, patrunjel, sos olandez. Preparare: Sunca se prajeste intr-o tigaie si apoi se lasa pe un servet sa se elimine grasimea in exces. Intr-o oala unsa cu ulei se toarna suficient de multa apa cat sa acopere ouale si sa nu se lipeasca de fund. Cand clocoteste apa se sparg cele patru oua, apoi se reduce focul si se acopera oala cu un capac. Cand sunt gata, se scot din oala. Pe o farfurie se asaza o felie de paine, deasupra sunca, oul si sosul olandez. Acesta din urma se prepara pe foc, amestecand trei galbenusuri cu o lingura de suc de lamaie. Se adauga 100 g unt si o jumatate de cana de vin. Se amesteca foarte bine, apoi se condimenteaza cu o frunza de dafin, sare, piper si o lingura de otet. Se tine pe foc pana cand se ingroasa.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.