Fatalist si ironic, cum spuneam, autorii proclamatiei le-au "cerut solemn" autoritatilor sa-si continue opera, sa ocupe spatiile verzi din Bucuresti si din celelalte orase ale tarii cu constructii, sa taie toti copacii din mediul urban, sa sprijine r
Fatalist si ironic, cum spuneam, autorii proclamatiei le-au "cerut solemn" autoritatilor sa-si continue opera, sa ocupe spatiile verzi din Bucuresti si din celelalte orase ale tarii cu constructii, sa taie toti copacii din mediul urban, sa sprijine realizarea unor autostrazi si sosele in ariile protejate si altele asemenea. "Noi, cetatenii umili ai acestei tari juram sa nu va mai deranjam in nici un fel, ba chiar sa va sustinem activ in aceasta actiune" termina patetic autorii, ca si cum personajele care vandalizeaza de 17 ani viata urbelor s-ar rusina brusc de aratatul cu degetul al unor bucuresteni ajunsi la limita rabdarii.
Nu se vor rusina. Lucrurile nu se vor schimba decat prin scoaterea lor din joc. Cum s-a mai scris, prima arma pentru apararea intereselor locuitorilor este cea juridica. Interesele comunitatii sunt reale si acoperite - chiar imperfect - de legi care, invocate in fata instantei, produc efecte. Un exemplu este lupta cu succes pentru salvarea Parcului Carol.
E la fel de adevarat ca apararea patrimoniului public in fata grupului superior numeric de profitori are nevoie si de alte mijloace. Castigarea "piesa cu piesa" in Justitie nu-i suficienta. O solutie cuprinzatoare ar fi sanctionarea politica a alesilor locali, schimbarea celor vinovati cu altii mai buni. E suficient sa privim ce se intampla in Bucuresti. De ani de zile alegerea primarilor si consiliilor este dominata de competitia identitatilor politice. Odata administratia locala instalata, oricare ar fi fost partidul reprezentat, politica in favoarea unor interese private a strivit interesele bucurestenilor. Nimic nu a putut sa opreasca initiativele, chiar dementiale, din care cineva putea sa scoata un profit. Care a fost beneficiul bucurestenilor de pe urma acelei scandaloase si ridicole competitii auto Bucharest Ring? Copaci taiati, praf si strazi inchise, uruit in plus peste un oras saturat de zgomot! Cum e posibil ca mii de riverani sa traiasca luni si ani langa santierele deschise pe strazile Capitalei? In orice oras civilizat interventiile se fac rapid, pe suprafete strict limitate, dupa care se repara un alt tronson. La noi se permite firmelor o strategie care le maximizeaza profitul in contul infernului trait de contribuabili.
Or, edilii responsabili pentru toate acestea ar trebui exclusi de la conducerea cetatii. Singura solutie democratica sunt alegerile. Iar administratia locala permite, spre deosebire de Parlament, ca alegerile sa fie castigate de echipe de independenti neinregimentati partinic. O comunitate nemultumita de abia asteapta programe si candidati capabili s-o convinga. In loc sa ii ironizeze pe alesi, acesti tineri ar fi mult mai eficienti daca s-ar adresa localnicilor cu o lista precisa de obiective comunitare si o alta de profesionisti verificati gata sa puna in aplicare ceea ce promit.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.