In replica la acuzatiile PSD, conform carora MAE ar fi fost surprins de decizia Rusiei de a suspenda participarea sa la Tratatul privind Fortele Conventionale in Europa (CFE), seful diplomatiei romane, Adrian Cioroianu, a precizat, intr-un comunicat,
In replica la acuzatiile PSD, conform carora MAE ar fi fost surprins de decizia Rusiei de a suspenda participarea sa la Tratatul privind Fortele Conventionale in Europa (CFE), seful diplomatiei romane, Adrian Cioroianu, a precizat, intr-un comunicat, ca anuntul lui Vladimir Putin de la sfarsitul saptamanii trecute "nu a reprezentat un element de surpriza nici pentru Romania, nici pentru aliatii sai". "Ministerul Afacerilor Externe este pe deplin constient de anvergura gestului Federatiei Ruse si, impreuna cu celelalte institutii abilitate ale statului, a urmarit constant evolutiile legate de problematica CFE, in special in intervalul ultimelor luni, cand pozitia Federatiei Ruse a devenit tot mai evident contrara spiritului Tratatului CFE", a precizat Cioroianu. Ministrul de Externe sustine ca MAE a elaborat o analiza cuprinzand evaluarea consecintelor pentru Romania ale anuntului Federatiei Ruse si a solicitat includerea acestui material pe ordinea pe zi a reuniunii CSAT de astazi.
Moscova vrea cu SUA, nu cu NATO
Semnalele trimise de Moscova in chestiunea moratoriului pe care l-a instituit asupra tratatului CFE sunt destul de confuze. Dupa cum a declarat ieri ministrul rus Serghei Lavrov, in timpul unei convorbiri avute cu omologul sau american, Condoleezza Rice, Moscova este dispusa sa continue discutiile cu Statele Unite pe aceasta tema. "Serghei Lavrov i-a adus la cunostinta secretarului de stat american motivele care au determinat Rusia sa-si suspende participarea la Tratatul CFE si a subliniat ca este pregatit sa continue discutiile cu partea americana asupra subiectelor legate de acest tratat, precum si alte aspecte vizand asigurarea stabilitatii strategice", a informat diplomatia rusa, citata de ITAR-TASS.
O pozitie diametral opusa a avut anterior un functionar militar rus, care a refuzat propunerea NATO de a participa la o conferinta speciala in legatura cu decizia sa de a-si suspenda participarea la Tratatul CFE, pe motiv ca acest lucru nu reprezinta interes. "Nu vad interesul pentru o astfel de conferinta in conditiile in care pana acum pozitia NATO privind Tratatul CFE nu s-a schimbat", a spus seful departamentului Acorduri internationale din cadrul Ministerului Apararii, generalul Evgheni Bujinski. Comentand decizia lui Vladimir Putin de a suspenda participarea Rusiei la CFE, generalul Bujinski a declarat ca, timp de 150 de zile de la semnarea ordinului, deci pana la 13 decembrie a.c., "Rusia va continua sa-si indeplineasca obligatiile, dar apoi ne vom considera liberi de acestea". "Speram ca NATO, daca doreste sa mentina regimul de control asupra armelor conventionale in Europa, isi va modifica pozitia cu privire la revizuirea CFE adaptat si aducerea trupelor si armamentelor sale in concordanta cu noile conditii", a precizat generalul rus. El a propus insa ca toate partile implicate sa lucreze la un pact modificat privind limitarea fortelor militare in Europa. NATO a propus, luni, organizarea unei conferinte extraordinare privind CFE si isi exprima speranta ca Rusia se va alatura <<dialogului constructiv>> al statelor participante la Tratat. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.