O aeronava cu 186 de oameni la bord s-a prabusit in Sao Paolo. Aparatul a iesit de pe pista, a lovit un depozit de combustibil si a explodat.

Tragedie de proportii in Brazilia. Un avion de pasageri cu 186 de oameni la bord s-a prabusit marti seara, in apropierea aeroportului din Sao Paolo. Cel putin 200 de persoane si-au pierdut viata si citeva zeci au fost ranite. Potrivit martorilor, pilotul a incercat sa aterizeze pe o ploaie torentiala, insa manevra a scapat complet de sub control. Aparatul de zbor a iesit de pe pista, a trecut peste o sosea aglomerata din apropierea aeroportului si a intrat in plin intr-o cladire cu patru etaje, in care se depozita combustibil. Citeva minute mai tirziu, aeronava a luat foc si a explodat. Deflagratia a provocat un incendiu de proportii, iar pompierii au avut nevoie de citeva ore bune pentru a stinge flacarile. In momentul impactului, in depozit se gaseau mai multe persoane, care au sarit pe geam de la etajele superioare ca sa se salveze.

Anchetatorii spun ca nici unul dintre ocupantii avionului nu a scapat cu viata. „Mi s-a spus ca, dupa explozie, temperatura in interiorul aparatului a depasit 1.000 de grade Celsius. Deci sansele ca vreun pasager sa fi supravietuit sint practic nule", a declarat Jose Serra, guvernatorul provinciei Sao Paolo.

Aparatul venea dinspre Porto Alegre, un orasel din sudul Braziliei, si se indrepta spre capitala economica a tarii, Sao Paolo. Avionul, de tip Airbus A 320, a cazut intr-una dintre cele mai aglomerate zone ale Braziliei si a ucis zeci de persoane la sol. Bilantul tragediei s-ar putea agrava pe masura ce echipele de interventie recupereaza cadavrele si ranitii de la locul accidentului. Potrivit oficialilor locali, aceasta este cea mai grava catastrofa aviatica din istoria Braziliei.

Rudele pasagerilor au luat cu asalt aeroportul, pentru a afla informatii despre cei dragi. Martorii au povestit cu lacrimi in ochi momentele de groaza prin care au trecut. „Am auzit o explozie puternica si pamintul s-a cutremurat sub mine. M-am uitat in sus si am vazut o minge de foc ridicindu-se din depozit, iar apoi am simtit un miros puternic de kerosen si sulf", a declarat Elias Rodrigues Jesus, unul dintre angajatii aeroportului.

Autoritatile braziliene au initiat o ancheta pentru a stabili cauzele exacte ale prabusirii. Compania Airbus a trimis cinci experti la Sao Paolo ca sa participe la investigatie. Pina acum, toate ipotezele conduc spre o insuficienta a pistei de aterizare. Aeroportul din Sao Paolo este proiectat pentru a primi avioane de mici dimensiuni, care efectueaza curse regionale. Pistele de aici sint foarte scurte, iar un aparat mai mare nu poate ateriza decit cu riscuri foarte mari.

Pe timp de ploaie abundenta, intregul aeroport e inundat, deoarece sistemul de scurgere nu face fata. Aceste probleme ingrijoreaza de ceva timp administratia braziliana, care a incercat sa ia masuri pentru a preveni astfel de catastrofe. In luna februarie, un judecator a interzis, temporar, tranzitul avioanelor de mari dimensiuni pe acest aeroport, din motive de siguranta.