Autoritatile bulgare au initiat ieri procedura de repatriere a celor sase cadre medicale, acuzate ca au infectat cu HIV peste 400 de copii libieni.

Parchetul general din Sofia a formulat o cerere de extradare catre autoritatile din Tripoli. Oficialii bulgari spun ca vor face tot posibilul pentru a le aduce pe infirmiere acasa cit mai repede. „Parchetul bulgar a inceput procedura, iar documentele necesare au plecat inca de azi (ieri, miercuri - n.r.) spre Libia", a declarat procurorul general Boris Velcev. El sustine ca nu vede nici un obstacol in calea extradarii. Mai ales ca Sofia si Tripoli au semnat un acord de cooperare juridica, in 1984, care ar putea fi invocat in acest caz. Procurorii au precizat ca Bulgaria ar putea cere ajutorul Interpolului pentru ca solicitarea de extradare sa parvina cit mai repede autoritatilor libiene. Avocatul apararii spune ca extradarea ar putea fi aprobata doar cu unele conditii. Cea mai importanta dintre ele se refera la posibilitatea ca inculpatii sa fie pedepsiti dupa legile bulgare, odata ajunsi in tara.

Tot ieri, o instanta din Tripoli a comutat pedeapsa pentru cele sase cadre medicale, de la moarte prin impuscare la inchisoare pe viata. Tribunalul a luat aceasta hotarire, dupa ce familiile copiilor infectati cu HIV au acceptat o intelegere financiara. In total, s-a platit cite un milion de dolari pentru fiecare victima, iar, in schimb, rudele micutilor contaminati au renuntat sa mai ceara executarea inculpatilor.

Presedintia portugheza a UE a precizat ca o „solutionare multumitoare" in acest caz ar permite consolidarea cooperarii dintre cele 27 de state membre si Tripoli „in numeroase domenii"

Acuzatii sint cinci infirmiere bulgare si un medic palestinian, care detine cetatenia bulgara. Ei sint invinuiti ca au infectat intentionat cu HIV 438 de copii internati intr-un spital din estul Libiei. Arestati in 1999, ei au fost condamnati la moarte in 2004. Au facut imediat recurs, dar pedeapsa le-a fost reconfirmata de instanta suprema, in urma cu o saptamina.

Pe toata durata procesului, cele 5 infirmiere si medicul palestinian si-au sustinut nevinovatia. Ei spun ca cei peste 400 de copii au fost infectati cu HIV din cauza conditiilor precare din spital.