Parintii unui copil nascut cu malformatii ii acuza pe medici ca nu le-au spus nimic de starea fatului, desi au facut mai multe ecografii.

Brasovenii Monica si Ovidiu Calbureanu au devenit, in urma cu doua luni, parintii unui baietel de 2,5 kilograme. Copilul s-a nascut cu grave malformatii la miini, iar parintii il acuza pe medicul care a examinat-o pe Monica in timpul sarcinii ca nu le-a spus nimic despre starea fatului. Asta in conditiile in care mama, in virsta de 34 de ani, a efectuat patru ecografii.

„Vrem sa tragem un semnal de alarma, pentru ca nici o familie si nici un copil sa nu mai pateasca la fel", isi motiveaza demersul cei doi soti. „Pe tot parcursul sarcinii am fost asigurata ca fatul se dezvolta normal si ca nu exista vreo anomalie in dezvoltarea acestuia. Am vrut sa fac si alte investigatii sau analize, dar mi s-a raspuns ca nu e cazul. Avind in vedere virsta, i-am solicitat medicului sa ma programeze pentru o operatie de cezariana. Ne-a spus, insa, ca nu a reusit sa obtina aceasta programare", povesteste mama. Calbureanu il mai acuza pe medicul Ionela Gambara de faptul ca nu a fost prezenta la nasterea bebelusului, desi i-a solicitat in mod special acest lucru.

Ulterior nasterii, Ovidiu Calbureanu s-a prezentat la cabinetul medicului cerindu-i explicatii. Tatal spune ca acestea au fost oferite pe un ton iritat, medicul afirmind ca „timpul necesar examinarii unui pacient ar fi de minimum o ora, ceea ce nu este posibil, iar daca am fi aflat la sase-sapte luni, socul ar fi fost dublu". „Apreciem ca tragedia care s-a produs in familia noastra putea fi evitata daca doamna doctor si-ar fi exercitat in mod competent profesia si daca ar fi avut cunostintele necesare interpretarii corecte a testelor ecografice", incheie Ovidiu.

Contactata telefonic, dr. Ionela Gambara a spus ca nu e vinovata: „Malformatia de care sufera copilul nu se poate depista oriunde si oricum. Nici la spitalele cele mai bune din lume nu exista sanse decit de 60%. Nu am observat in timpul examenelor ecografice nimic in neregula si, oricum, pentru acea malformatie nu se indica intreruperea sarcinii. Am prezentat in detaliu pozitia mea Colegiului Medicilor. Acolo exista specialisti care vor judeca daca eu am gresit cu ceva. A fost o problema medicala pentru care eu nu pot sa-mi fac nici un repros." Presedintele Colegiului Medicilor Brasov, dr. Constantin Carstea, a spus ca dosarul a fost inaintat deja Comisiei de Disciplina.