Ministrul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL), Ovidiu Silaghi, a refuzat sa puna in aplicare o decizie irevocabila a Curtii de Apel Oradea. Prin decizia respectiva, Silaghi, la acea vreme seful Cam
Ministrul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL), Ovidiu Silaghi, a refuzat sa puna in aplicare o decizie irevocabila a Curtii de Apel Oradea. Prin decizia respectiva, Silaghi, la acea vreme seful Camerei de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA) Satu Mare, trebuia sa reangajeze un functionar pe care il concediase in mod ilegal. Totusi, bazandu-se pe sprijinul ocult pe care il primeste din partea unor amici ai sai din Justitia satmareana, dar si pe aprecierile liderilor PNL de la centru, Ovidiu Silaghi si-a permis sa sfideze Justitia.
Prin decizia nr. 2 din 15 ianuarie 2004, Ovidiu Mica a fost concediat din functia de consilier in cadrul Departamentului de presa, imagine si administratie al CCIA Satu Mare. Desfacerea contractului de munca al consilierului Mica s-a bazat pe o motivatie absolut falsa. Ea a avut loc sub pretextul ca "activitatea Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Satu Mare urmeaza a fi reorganizata datorita dificultatilor financiare". Motivatie care, cum avea sa se dovedeasca in instanta, a fost total falsa.
Cei care au hotarat desfacerea contractului de munca al consilierului Mica sunt, in afara de Ovidiu Ioan Silaghi, alti membri ai PNL Satu Mare, care faceau parte si din consiliul de conducere al CCIA Satu Mare: Radu Bud, actualul prefect liberal al judetului, Cristina Caita (fosta Sichet), fina lui Silaghi si partener si administrator in firmele actualului ministru liberal, Alexandru Andras, consilier judetean liberal, Adrian Albu si Virgil Enatescu, consilieri municipali din partea PNL.
Dreptate la Curtea de Apel Oradea
In mod firesc, concediatul Ovidiu Mica a introdus o actiune in instanta impotriva deciziei. In ciuda evidentelor, Tribunalul Satu Mare, prin sentinta civila nr. 173 din 5 mai 2004, a respins actiunea lui Ovidiu Mica. Cocosata de influente politice locale, Justitia satmareana nu avea cum sa dea castig de cauza unui simplu cetatean care isi cauta dreptatea impotriva gastii conduse de Silaghi.
Nedreptatea facuta de magistratii din Satu Mare a fost reparata insa de instanta Sectiei civile a Curtii de Apel Oradea. Judecatoarele Dana Cigan, Aurora Popa si Florica Roman, prin decizia civila nr. 293/2004-R din 22 septembrie 2004, au dispus "anularea dispozitiei nr. 2/15.01.2004 emisa de CCIA Satu Mare si reincadrarea recurentului pe postul avut anterior". Totodata, magistratii Curtii de Apel Oradea au obligat conducerea CCIA Satu Mare si la "plata drepturilor salariale cuvenite contestatorului pe perioada cuprinsa intre data desfacerii contractului de munca si data reintegrarii efective". Decizia a fost irevocabila.
Musamalizare la Parchet
In aceste conditii, fostul consilier de la CCIA a sesizat Parchetul.
Procurorii din Satu Mare n-au avut insa curajul sa-i faca dreptate lui Mica, in fapt sa-l oblige pe Silaghi si oamenii acestuia sa respecte deciziile Justitiei. Astfel, prin rezolutia din 31 ianuarie 2007, prim procurorul Dan Romulus Varga de la Parchetul de pe langa Judecatoria Satu Mare, a acoperit ilegalitatile conducerii CCIA Satu Mare. Ovidiu Mica o acuzase pe Daniela Culic, director general al Camerei de Comert, de abuz in serviciu contra intereselor persoanei, deoarece refuzase sa puna in executare decizia Curtii de Apel Oradea. Dar prim procurorul Varga, in cuprinsul rezolutiei sale plina de greseli, apreciaza ca directoarea Culic nu a savarsit nici o infractiune.
In plus, prin acelasi document, prim procurorul Varga ii da de inteles reclamantului ca nu trebuie sa-i mai deranjeze pe procurorii satmareni: "In alta ordine de idei, in privinta neexecutarii deciziei nr. 293/2004/R a Curtii de Apel Oradea, referitoare la decizia de desfacere a contractului de munca a petentului au fost efectuate cercetari in dos. nr. 760/P/2005 al Parchetului de pe langa Judecatoria Satu Mare, in cauza disjunsa dispunandu-se declinarea competentei in favoarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie".
Prinsi cu minciuna
In cadrul judecarii recursului la Curtea de Apel Oradea, magistratii au dat "posibilitatea paratei sa faca dovada desfiintarii efective a locului de munca ocupat de reclamant".
Numai ca ilegalitatea masurii de desfacere a contractului de munca al lui Ovidiu Mica, precum si minciuna care a stat la baza acestui abuz, au fost inca o data dovedite. "CCIA Satu Mare a trimis la dosar actele care deja fusesera depuse, fara a exista dovada ca persoana juridica are intr-adevar dificultati financiare care sa justifice masura reclamantului", au stabilit cele trei judecatoare de la Curtea de Apel Oradea. Cu alte cuvinte, gasca lui Silaghi de la conducerea Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Satu Mare a fost prinsa cu minciuna. Obligata sa aduca ducumentele prin care sa dovedeasca asa-zisa dificultate financiara a CCIA Satu Mare, invocata drept motiv al concedierii lui Ovidiu Mica, conducerea Camerei de Comert nu a prezentat nici o dovada la recurs. Asta deoarece dovada nu a existat.
Silaghi ministru, Mica tot somer
Din septembrie 2004, de cand a fost emisa decizia irevocabila de reincadrare a lui Ovidiu Mica, si pana in prezent, in viata liberalului Silaghi au avut loc mai multe schimbari importante.
A ajuns deputat PNL in urma alegerilor din toamna lui 2004, apoi a fost numit, in Cabinetul Tariceanu II. Totodata, Silaghi si-a pastrat si sinecura de presedinte al CCIA Satu Mare. De cealalta parte, in viata concediatului Ovidiu Mica nu s-a schimbat nimic. El este si in prezent somer deoarece Silaghi n-a avut chef sa respecte decizia instantei bihorene.
Un prost manager
In ciuda abuzurilor comise la Camera de Comert Satu Mare, Ovidiu Silaghi a fost promovat in functia de ministru pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale in cadrul Cabinetului Tariceanu II. Pe de alta parte, hotararea de a-l numi pe Silaghi in fruntea unei institutii care se ocupa cu destinele micilor intreprinzatori este cat se poate de ciudata daca ne gandim la performantele manageriale ale liberalului. Astfel, asa cum ZIUA a aratat de curand, ministrul a infiintat mai multe firme dupa 1990, dar cu aproape nici una dintre ele nu a avut succes. Ba dimpotriva, cele mai multe au dat faliment. Spre exemplu, firma Patricia SRL, fondata in 1991, a fost radiata de la Registrul Comertului in 6 septembrie 2006. Onix RS SRL, infiintata in 1994, a fost si ea radiata prin 2003. Still SRL, aparuta in 1993, a fost radiata tot in 2006. O alta societate doborata de managerul Ovidiu Silaghi este Gesco SA, infiintata in 1994 si radiata dupa 12 ani, in 2006. O firma care inca functioneaza si la care ministrul Silaghi este unic actionar este Severalis SRL. Infiintata in aprilie 2004, societatea este administrata de o apropiata a actualului ministru al Turismului, Cristina Sichet actualmente Caita, fina lui Silaghi si partener si administrator in firmele liberalului. Prin Severalis SRL, ministrul controleaza Euroworks SRL, al carei actionar minoritar si administrator este aceeasi Cristina Sichet-Caita. Tot prin firma Severalis, Silaghi detine, cu 50,22026 procente, societatea Generalicons SRL, infiintata in 2001, si administrata de omniprezenta Cristina Caita. Liberalul mai este actionar si la firma Omniconstruct SA din Cluj Napoca, controlata de Horia Ciorcila, unul dintre cei mai influenti afaceristi clujeni.
Turism cu rusi si chinezi
De cand a venit in fruntea Ministerului Turismului, Ovidiu Silaghi s-a facut remarcat doar prin viziunea sa originala privind modul in care trebuie sa se dezvolte acest domeniu. Conform liberalului, "Romania ar trebui sa se concentreze pe aducerea turistilor straini si nu pe incercarea de a convinge turistii romani sa-si faca vacantele in tara, iar state cu potential sunt cele din spatiul ex-sovietic si China". "Avem un buget de promovare turistica de opt milioane de euro, care va fi destinat in mare parte promovarii externe. Eu nu sunt de parere ca turistul roman trebuie neaparat sa faca turism in Romania. Lasa-l sa mearga si sa mai vada si alte tari. Trebuie sa aducem turisti de afara", a afirmat Silaghi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.