Pompierii constanteni au o vara de foc. Numai in perioada 9 – 16 iulie, pe teritoriul judetului Constanta s-au produs 70 de incendii de miristi. In aceasta perioada au ars peste 1.000 de hectare vegetatie uscata. „S-a intervenit cu 124 de autospeciale", ne-a declarat sg-maj. Oana Vinteanu, purtatorul de cuvint al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Dobrogea". Cernavoda, Negru Voda, Medgidia, Hirsova, Limanu, Baraganu, Topraisar, Constantin, Navodari, Ciocirlia, Agigea, Rasova, Seimeni, Deleni sint ultimele locatii unde s-a intervenit cu autospeciale pentru stingerea focului. Conform declaratiilor purtatorului de cuvint al Inspectoratului Judetean de Politie, Crina Chirea, nu a fost afectata circulatia rutiera pe drumurile europene, nationale sau judetene care tranziteaza zonele incendiate. Acolo unde a fost cazul, agentii de politie au semnalizat din timp conducatorilor auto portiunile unde perdeaua de fum putea ingreuna traficul.

Lt-col. Andrei Gabriel Niculae, seful Centrului Operational al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Dobrogea, ne-a spus ca zecile de miristi incendiate nu au produs incidente in ceea ce priveste traficul auto: „In momentul in care se declanseaza un incendiu, de la dispecerat anuntam si seful de post din localitatea respectiva, precum si primaria. Daca este cazul, traficul este restrictionat pe perioada stingerii incendiului", a adaugat Andrei Gabriel Niculae.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta face cu greu fata numarului mare de incendii. In cadrul sedintei de la Prefectura Constanta, col. Petre Trandafir a precizat ca numai in prima zi a saptaminii pompierii constanteni au fost chemati sa intervina la stingerea a 17 incendii. „Am fost nevoiti sa intervenim cu 34 autospeciale si cu peste 150 de persoane. Daca va tine mult aceasta situatie, vom ramine fara autospeciale", a spus col. Trandafir. „Masinile incarcate cu apa sint foarte grele, drumurile de pamint sint foarte proaste, astfel incit masinile nu pot rezista prea mult in astfel de conditii", a mai precizat colonelul.

Majoritatea incendiilor s-au produs din cauza neglijentei oamenilor, fie fumatori care isi arunca la intimplare tigara, fie gospodari care dau foc resturilor vegetale de pe cimp. O alta problema a pompierilor o reprezinta faptul ca pe cimp nu exista hidranti, astfel incit autospecialele pompierilor sint nevoite sa strabata distante apreciabile, pina la subunitate, pentru a fi realimentate.

Institutia dispune de aproximativ 30 de autospeciale functionale destinate stingerii incendiilor, distribuite la cele zece subunitati din municipiul si judetul Constanta. Cele mai multe dintre acestea sint vechi de peste 20 de ani. Mindria inspectoratului o reprezinta cele doua autospeciale marca „Magirus", de fabricatie germana.