Presedintele rus Vladimir Putin a respins un proiect de rezolvare a conflictului din Transnistria, elaborat de omologul sau moldovean, Vladimir Voronin.

Cotidianul rusesc „Kommersant" scrie ca Vladimir Voronin i-ar fi prezentat liderului de la Kremlin planul sau, la sfirsitul lunii trecute. Atunci, el a incercat sa-l convinga pe Putin ca ar avea mai mult de cistigat dintr-o colaborare cu Chisinaul decit daca ar sprijini regimul separatist de la Tiraspol. Prin urmare, ar fi in interesul Moscovei sa sustina o solutionare a conflictului, in favoarea Republicii Moldova.

Continutul exact al propunerii de la Chisinau nu este cunoscut, dar initiativa lui Vladimir Voronin a fost respinsa de presedintele rus, scrie cotidianul citat. Evenimentele s-au succedat apoi cu rapiditate. Basarabia anuntase initial ca va impune un embargo exporturilor transnistrene de materii prime, in cazul in care conflictul din zona nu va fi solutionat. Amenintarea nu a mai fost pusa in aplicare, chiar daca planul de incetare a diferendului a esuat.

Potrivit ziarului „Kommersant", „Putin a gasit o modalitate de a-l convinge pe Voronin sa renunte la acest pas de izolare a republicii separatiste Transnistria", aluzie la presiunile militare si economice pe care Kremlin le poate face asupra Chisinaului.