Dupa aproape 48 de ore de la accidentul ecologic de la granita ucraineano-polona, autoritatile de la Kiev au catadicsit sa dea informatii Romaniei.


Ministerul Mediului de la Bucuresti a primit ieri dupa-amiaza o informare oficiala di
Dupa aproape 48 de ore de la accidentul ecologic de la granita ucraineano-polona, autoritatile de la Kiev au catadicsit sa dea informatii Romaniei.


Ministerul Mediului de la Bucuresti a primit ieri dupa-amiaza o informare oficiala din partea autoritatilor ucrainene. Astfel, eforturile sustinute ale partii romane de a primi un raspuns oficial de la ucraineni despre norul de fum galben rezultat in urma incendiului unor vagoane de tren care transportau fosfor au fost incununate de succes la aproape doua zile de la accidentul din vestul Ucrainei, de la granita cu Polonia.


"Problema locala". Panica rezultata in urma accidentului ecologic nu i-a clintit nici o clipa pe reprezentantii Kievului, acestia refuzand cu obstinenta sa informeze tarile vecine cu privire la gravitatea situatiei. Ieri, Comitetul de Stat al Ucrainei pentru Managementul Apelor a primit o nota de la Kiev, in care se mentioneaza ca accidentul "a avut un caracter local si nu va avea nici un impact transfrontalier, neafectand teritoriul Romaniei, intrucat zona poluata este situata de partea opusa a Carpatilor, in partea de vest a bazinului hidrografic Bug (Bazinul Marii Baltice)", a anuntat, citand nota Ucrainei, Ministerul Mediului. Nota oficiala nu precizeaza insa natura produsului scapat in atmosfera si nici cantitatea acestuia. Autoritatile romane avertizasera inca de marti seara ca Romania nu va fi afectata de poluarea norului de fum galben care ajunsese in 20 de ore de la producerea accidentului, la o suprafata de 90 de kilometri patrati. "Nu exista nici un pericol pentru locuitorii din Romania. Din fericire pentru noi, Romania nu va fi afectata", a declarat ieri ministrul Mediului, Korodi Attila, insistand ca va fi continuata monitorizarea calitatii aerului si a apei in zona de frontiera cu Ucraina. Pe de alta parte, echipele ucrainene de interventie au acoperit suprafetele contaminate cu fosfor galben cu un amestec de nisip si carbonat de sodiu pentru a inlatura riscul unor noi incendii din cauza caniculei care s-a abatut asupra Ucrainei.



Sfaturi
Ministerul Sanatatii Publice din Romania a recomandat, preventiv, limitarea timpului petrecut in aer liber, prudenta fata de consumul de apa si scaldatul in apele din spatii deschise. Nu la fel de roz e insa situatia in Ucraina - autoritatile au cerut parintilor din zona afectata sa-si tina copiii in casa, pentru ca, spun ecologistii, otravirea cu fosfor galben afecteaza structura osoasa, cutia craniana si pielea. Solul a fost primul element afectat, iar daca va ploua, substanta toxica va ajunge in apele de suprafata si cele subterane, distrugand habitatele de pesti. "Oamenii nu au ce cauta intr-o astfel de zona", pentru ca in contact cu aceasta apa "intervine paralizia sistemului nervos", a explicat un expert ziarului Novie Izvestia, preluat
de HotNews.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.