Fratii ministrului francez de justitie, primul ministru provenit dintr-o familie de imigranti musulmani, sint traficanti de droguri.

Jamal Dati, 34 de ani, fratele mai mic al Rachidei Dati, ministrul de justitie al Frantei, a comparut ieri in fata tribunalului din Nancy sub acuzarea de trafic de droguri. El primise anterior o pedeapsa de sase luni de inchisoare cu suspendare, intr-un dosar similar. Omar Dati, 35 de ani, este si el un recidivist, cercetat pentru trafic de canabis. In mod ironic, in aceeasi zi, Rachida Dati a sustinut, in fata parlamentarilor francezi, o lege menita sa inaspreasca pedepsele pentru recidivisti.

Biroul de presa al ministerului justitiei a avut grija sa se distanteze de acest scandal, precizind ca ministrul nu mai tine legatura cu fratii sai. „In toate familiile exista momente dificile, iar calitatea de ministru al justitiei nu-mi permite sa fac comentarii", a aratat Rachida Dati, citata de publicatia „L’Express". „Ea este ea, eu sint eu", a declarat laconic Jamal Dati, aratind ca nu este un traficant de droguri, ci doar consumator.

Imaginea Rachidei Dati a fost afectata, recent, de demisia sefului sau de cabinet, urmata de cele ale inca trei membri ai echipei ministeriale. Desi acestia au invocat motive personale, presa franceza a lansat speculatia ca demisiile au fost determinate de stilul dur si autoritar al noului ministru. „Plateste pretul de a fi prima persoana dintr-o familie de imigranti din Maghreb care ajunge intr-o inalta functie guvernamentala", explica insa organizatia SOS-Rasisme reactia subordonatilor lui Dati.

Rachida Dati are nu mai putin de 12 frati si provine din familia unui caramidar tunisian. Mama sa este de origine algeriana. Rachida a profesat pentru o scurta perioada ca magistrat, dupa care a fost cooptata in echipa presedintelui Sarkozy.

Promovind-o pe Rachida Dati in functia de ministru al justitiei, presedintele Nicolas Sarkozy a dorit sa arate ca nu toti imigrantii sint „pleava", asa cum fusese acuzat ca a sustinut in timpul campaniei electorale. Cei doi frati ai Rachidei Dati au tinut sa demonstreze insa ca noul ocupant al Palatului Elysée ar fi avut partial dreptate.