Consiliul Suprem va evalua joi consecintele deciziei Rusiei de a-si suspenda participarea la Tratatul Fortelor Conventionale din Europa.

La solicitarea Ministerului Afacerilor Externe, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii ar putea lua in discutie, in sedinta de miine, o evaluare a anuntului Moscovei prin care isi suspenda participarea la Tratat. Conform unui comunicat al MAE, Romania a urmarit constant evolutiile legate de aceasta problematica si a facut o analiza privind consecintele anuntului facut de Moscova asupra Romaniei.

Ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, i-a raspuns indirect, prin acest comunicat, purtatorului de cuvint al PSD, Cristian Diaconescu. Liderul pesedist anuntase intentia partidului sau de a-l chema in fata comisiilor reunite de politica externa si de aparare din Senat pe ministrul Afacerilor Externe pentru a expune pozitia Romaniei fata de retragerea Rusiei din Tratatul Fortelor Conventionale din Europa (CFE). Cioroianu si-a anuntat disponibilitatea de a se prezenta la Parlament „pentru a participa la discutii nu doar pe marginea subiectului CFE, ci si a oricarei alte teme de interes".

In comunicat, MAE arata ca suspendarea participarii Rusiei la CFE nu a fost „un element-surpriza nici pentru Romania, nici pentru Aliati", avind in vedere situatia din ultimele luni. In perioada indicata, „pozitia Federatiei Ruse a devenit tot mai evident contrara spiritului Tratatului CFE". Parerea purtatorului de cuvint al PSD este ca „gestul autoritatilor ruse ar trebui sa preocupe la modul cel mai serios autoritatile". Fost secretar de stat in MAE, Diaconescu atrage atentia ca „o astfel de replica asimetrica si eficace are un impact foarte serios asupra situatiei Romaniei ca stat NATO si de flanc".

El mentiona ca Cioroianu trebuie sa precizeze exact cum MAE si celelalte institutii sint capabile sa apere interesul national in acest moment delicat. Vicepresedintele PSD insista ca „e un moment extrem de important si nu avem incredere ca institutiile statului pot aprecia magnitudinea acestui gest si au capacitatea de a reactiona".

NATO si-a precizat deja pozitia considerind „foarte dezamagitor" anuntul Federatiei Ruse din 14 iulie de a suspenda, incepind cu 12 decembrie 2007, participarea la Tratat si se declara foarte ingrijorata de aceasta decizie unilaterala. Presedintele rus Vladimir Putin a confirmat simbata, prin decret, decizia pe care o anuntase la sfirsitul lunii aprilie de a aplica un moratoriu asupra Tratatului CFE.