Liderul clujean il acuza pe Geoana ca i-a bagat pumnul in gura si ca „a regizat" impacarea cu Vanghelie.Trei social democrati, tot atitea strategii: Vasile Dincu
a renuntat la functia de la centru, Ioan Rus n-a scos
un cuvint, iar Mircea Geoana a dat vina pe canicula Surpriza de proportii ieri in PSD. Dupa ce vineri seara, la finalul Comitetului Executiv al partidului, presedintele Mircea Geoana anunta impacarea dintre Marian Vanghelie si Vasile Dincu, ieri acesta si-a dat demisia din functia de vicepresedinte al partidului. Plecat la Bruxelles, la Parlamentul European, Dincu a preferat sa explice printr-o scrisoare publica adresata lui Mircea Geoana motivele care au stat la baza deciziei sale. Unul dintre acestea se refera la faptul ca vineri, in cadrul sedintei Comitetului Executiv al partidului, Geoana i-ar fi interzis lui Dincu sa mai dea declaratii presei. „Hotarirea dumneavoastra de a-mi interzice sa dau interviuri presei, «pe teme strategice», reiterata la ultimul Comitet Executiv National, ma pune in imposibilitatea de a raspunde sarcinilor pe care le am ca vicepresedinte pentru analiza politica si comunicare. Ca intelectual de stinga, nu pot accepta pierderea libertatii de gindire si a capacitatii de expresie a analizei critice", sustine Dincu. In plus, acesta este nemultumit de faptul ca, in ultima perioada, PSD nu a tinut cont de strategiile sale, preferind in schimb sa puna in practica o strategie si o serie de tactici pe care le considera ca „deterioreaza imaginea publica si credibilitatea PSD ca partid de opozitie". Senatorul PSD nu a putut fi contactat ieri pentru declaratii suplimentare, avind toata ziua telefonul inchis.

Vasile Dincu a plecat negru de suparare, vineri, de la sedinta Comitetului Executiv al partidului. Avea si motive, sustin surse din interiorul partidului. Pe linga faptul ca i-ar fi interzis sa mai vorbeasca cu presa, Geoana i-ar fi cerut lui Dincu sa aleaga intre functia de europarlamentar si cea de vicepresedinte al PSD. Chiar ar fi insistat pe acest subiect. In plus, Dincu ar fi furios si pe modul in care pesedistii ar fi prezentat scena impacarii dintre Dincu si Vanghelie. Una care nu prea coincide cu varianta vinduta presei de unii lideri ai PSD. Astfel, in momentul in care Vanghelie ar fi scos dosarul cu declaratiile de presa critice la adresa partidului ale lui Dincu, acesta s-ar fi indreptat spre seful PSD Bucuresti si ar fi intins mina dupa dosar. Gestul a fost imediat imortalizat de unii colegi, care apoi l-au prezentat drept o mina intinsa pentru impacare. Pe holuri, vicepresedintele Dan Nica raspindea ziaristilor „fotografia pacii". Nici vorba de asa ceva, nici macar nu si-au strins mina, sustin sursele citate.

In prima instanta, Mircea Geoana a negat ieri ca stie ceva de demisia lui Dincu, asta desi surse din partid sustin ca Dincu l-ar fi anuntat inca de luni de intentia sa, la finalul sedintei de partid. Ulterior, liderul PSD a revenit asupra declaratiei sale. „Regret ca Vasile Dincu vrea sa ne paraseasca inainte de o batalie politica importanta. Sper insa ca dupa ce trece canicula sa se gindeasca mai bine si sa revina", a declarat Geoana.

Majoritatea liderilor PSD s-au declarat ieri surprinsi de gestul lui Dincu. Acesta nu le-ar fi spus nimic despre intentia sa, luni, in cadrul sedintei BPN. Totusi, o parte dintre acestia recunosc ca Dincu a mai amenintat cu un asemenea gest. „M-a luat prin surprindere. Am vorbit ieri cu Dincu, dar nu mi-a spus nimic. E o pierdere pentru partid", ne-a declarat vicepresedintele PSD Ilie Sirbu. Aceeasi reactie si din partea lui Victor Ponta. „Sper ca nu e adevarat. Vasile Dincu este prietenul meu si sper sa-l fac sa se razgindeasca", a declarat Ponta, refuzind alte comentarii. Nici purtatorul de cuvint al PSD, Cristian Diaconescu, nu stia ieri prea multe detalii. „Sper ca e doar o neintelegere, iar domnul Dincu va reveni asupra deciziei sale", a spus acesta.

Retragerea lui Dincu ar putea fi inceputul unui veritabil cutremur in PSD Cluj. De altfel, in urma cu aproape o luna, 43 de membri din conducerea organizatiei, in frunte cu vicepresedintele Ioan Rus si deputatul Vasile Puscas, au fost la un pas de a-si depune demisiile in gest de solidaritate cu Dincu, in fata atacurilor lui Vanghelie. Rus a refuzat ieri sa faca declaratii.

Preferatul lui Basescu Fost director al Metro Media Transilvania, Vasile Dincu a intrat in politica in 2000, atunci cind a fost numit ministru al Informatiilor Publice in guvernul Adrian Nastase. Alaturi de fostul ministru de Interne Ioan Rus si de fostul negociator cu UE Vasile Puscas, Dincu formeaza ceea ce se numeste Grupul de la Cluj din PSD, o aripa extrem de influenta in partid. Cu sprijinul acesteia, Mircea Geoana ar fi fost ales in fruntea partidului, si tot Grupul de la Cluj este considerat autorul tragerii pe linie moarta pentru o perioada de timp a lui Ion Iliescu. Vasile Dincu este unul dintre preferatii presedintelui Traian Basescu, acesta avind de altfel doar cuvinte de lauda despre intregul Grup de la Cluj. (D.D.)

Ce anunta Dincu ca face, daca Iliescu si Hrebenciuc nu pleaca din fruntea PSD, aflati pe www.cotidianul.ro/select