Directorul administrativ al spitalului spune ca achizitiile au fost facute de Ministerul Sanatatii, insa este contrazis de reprezentantii ministerului.

Pat de aproape 8.000 de lei si analizor pentru electroliti de peste 12.000 de lei sint doar doua dintre produsele cumparate de Spitalul Judetean Mavromati din Botosani. La sfirsitul lunii iunie, acesta tocmai si-a reinaugurat Unitatea de Primire a Urgentelor. In afara de igienizare, montarea de gresie si de faianta, sectia a fost dotata si cu aparatura medicala. Preturile la care aceasta a sosit ridica insa o multime de semne de intrebare. O pompa volumetrica pentru injectie costa nici mai mult, nici mai putin decit 2.434 de lei, un carucior pentru instrumentar si medicamente costa 3.695 de lei, iar o lampa de examinare, aproape 2.500 de lei.

Acestea sint doar citeva exemple, insa dimensiunea exacta a achizitiilor de acest gen inca nu se cunoaste. Si asta pentru ca, potrivit sefilor Spitalului Judetean Mavromati, de achizitii s-ar fi ocupat strict Ministerul Sanatatii Publice (MSP), care, deocamdata, nu a transmis decit o parte din preturi. „Noi sintem doar beneficiarii acestor aparate", a declarat Ioan Lozneanu, directorul administrativ al unitatii medicale, care a adaugat ca, totusi, pacientii sint adevaratii beneficiari ai noilor echipamente.

Preturile produselor i-au mirat pina si pe sefii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Botosani. Directorul adjunct Gabriel Oprisanu recunoaste ca acestea sint mult peste cele de pe piata produselor medicale. El are insa si o explicatie. „Nu sint preturi de achizitie, sint preturi de gestiune. Daca se trecea un milion de lei vechi, nu aveau aceeasi grija ca atunci cind costa 100 de milioane. E bine ca oamenii sa fie responsabilizati", a afirmat dr. Oprisanu. El a mai spus ca a intrebat personal la minister despre preturile exagerate si i s-a raspuns tocmai ca intentionat s-au trecut in acte preturi peste cele reale, pentru ca medicii, asistentii si infirmierii sa aiba grija mare de ele. „Luai un ecograf, intra pe mina nu stiu cui si, dupa doua-trei luni, nu il mai puteai folosi", a argumentat directorul adjunct al ASP Botosani.

Desi ar fi vorba de un pret de gestiune, si nu de achizitie, in cazul deteriorarii sau distrugerii produselor din vina cadrelor medicale, acestora nu le vor fi imputate la pretul de achizitie, ci la cel exorbitant, de gestiune. De altfel, unitatea medicala a luat masuri deosebite pentru a preveni distrugerea sau disparitia noilor dotari. Aparatura a fost trecuta pe gestiunea cadrelor medicale si s-a hotarit totodata sa se monteze doua camere de supraveghere video in zona unitatii de primire a urgentelor.

Biroul de presa al Ministerului Sanatatii ne-a comunicat insa ca aparatura de la unitatea medicala botosaneana nu a fost in nici un caz cumparata de MSP. Reprezentantii ministerului au precizat ca institutia finanteaza doar achizitii majore, precum computere tomograf, nu si paturi, lampi sau paturi. Pentru acestea, spitalele au fonduri speciale in buget, iar achizitiile se fac prin licitatie organizata de spital, au mai precizat reprezentantii ministerului.

Contactat din nou, directorul adjunct al ASP Botosani si-a schimbat pozitia initiala. Gabriel Oprisanu a sustinut in continuare ca, intr-adevar, o parte din materiale au fost achizitionate de minister, dar ca si Spitalul Judetean Mavromati ar mai fi cumparat materiale din fonduri proprii. El nu a putut insa preciza care a fost cota de finantare a fiecarei institutii si nici care dintre ele a cumparat aparatura in cauza.

Diferenta dintre preturile spitalului si cele ale pietei * Patura incalzita cu aer cald – 10.464 de lei la Spitalul Judetean Mavromati, 1.500 de euro o patura termica marca Rowe sau 1.750 de lei o patura termica-electrica la Chic Salon Distribution.

* Lampa mobila de examinare – 2.470 de lei la Spitalul Judetean Mavromati, 295-375 de lei pe medfarmshop.ro.

* Carucior pentru instrumentar si medicamentatie – 3.695 de lei la Spitalul Judetean Mavromati, 820 de lei la Promed.