De-a lungul vremii, miliarde de carti s-au perindat prin librarii, unele dintre acestea fiind de o valoare colosala. Au fost insa si carti de pe urma carora multi autori au facut avere.


Dintotdeauna cunoasterea s-a transmis indeoseb
De-a lungul vremii, miliarde de carti s-au perindat prin librarii, unele dintre acestea fiind de o valoare colosala. Au fost insa si carti de pe urma carora multi autori au facut avere.


Dintotdeauna cunoasterea s-a transmis indeosebi prin cuvantul scris. Cartile au aparut abia acum 600 de ani insa au avut o masiva contributie nu numai in educatie ci si in industria divertismentului. Se pare ca Johann Gutenberg habar n-a avut ce impact vor avea cartile atunci cand a inventat tipografia. Daca va asteptati la clasicele lui Charles Dickens si William Shakespeare sau ultimul volum Harry Potter sa apara in topul celor mai bine vandute carti din toate timpurile, veti fi probabil uimiti sa descoperiti altceva.

FRUNTASE. Dupa un studiu aprofundat, se pare ca Biblia ocupa locul fruntas cu sase miliarde de exemplare vandute pe tot mapamondul. Cartea Sfanta, raspunzatoare pentru nasterea Crestinismului, a fost primul volum printat in 1450. Pana in acel moment, cartea a fost rescrisa manual de cativa calugari, fiind disponibila doar clericilor si invataceilor. "Quotations From Chairman Mao Tse-Tung" scrisa de Mao Tse-Tung insusi se afla pe locul doi, cu 900 de milioane de exemplare vandute. Cartea este cunoscuta mai degraba sub denumirea "The Little Red Book". Publicat initial in 1966, volumul scoate la lumina, printr-o exprimare poetica si totodata ideologica, viata dictatorului chinez, dar si problemele politice si economice ale tarii. Vandut in 100 de milioane de copii, "Dictionarul ortografic american" al editorului Noah Webster, publicat in 1783, a devenit cel mai apreciat manual de engleza in sec. al XIX-lea. Revizuit in 1841 si redenumit "The Elementary Spelling Book", manualul contine o bogata sursa de informatie despre ortografia si gramatica limbii engleze.

MODEL. Pe locul patru se situeaza "Cartea Recordurilor" (2003), vanduta in 94 de milioane de exemplare. Publicata pentru prima oara in 1955, cartea a fost conceputa de patronul fabricii de bere Guiness, curios sa afle care este cel mai fulgerator succes. "Cartea recordurilor" este urmata indeaproape de "The World Alamanach and Book of Facts" (2003), cu 73.5 milioane de exemplare vandute. Aparitia acestei lucrari, in 1868, a captat atentia lumii, motiv pentru care a fost publicata anual. Timp de zece ani, intre 1876 si 1886, almanahul nu a mai aparut pe piata datorita unor probleme de patronat. Volumul cuprinde informatii despre aproape orice subiect, fie din sport, economie, istorie sau geografie. Cartea lui William Holmes McGuffey, "The McGuffey Readers", a fost apreciata de peste 60 de milioane de oameni. Numeroasele editii ale acestei antologii de povestioare pentru tineri au fost extrem de populare la momentul aparitiei, in 1836, dar si pana la sfarsitul anilor a€™80, cand 80% dintre copii americani o utilizau acasa sau la scoala. Unele surse afirma ca au fost vandute peste 120 de milioane de exemplare, dar aceste cifre au fost musamalizate pe considerentul ca la vremea respectiva populatia Americii numara doar 10 milioane de locuitori.

EROI. In 1946, medicul pediatru Benjamin Spock a scris "Dr. Spocka€™s Baby and Child Care", un ghid esential la acea vreme despre ingrijirea copiilor. Desi a avut un succes rasunator (50 de milioane de exemplare vandute), cartea a starnit si multe controverse, intrucat era pentru prima oara cand un barbat se implica intr-o chestiune femeiasca. O alta carte fascinanta, "A Message to Garcia" a scriitorului si filozofului Elbert Hubbard, se afla pe locul opt in topul preferintelor. Acest scurt eseu de 1.500 de cuvinte despre eroul razboiului din 1899 din Cuba s-a vandut in 40 de milioane de exemplare. Reverendul Charles Monroe Sheldon a facut avere dupa ce si-a publicat lucrarea "In His Steps: What Would Jesus Do?", vanduta in 30 de milioane de exemplare. Indemnul lui Sheldon este acela de a ne pune in pielea lui Iisus pentru orice decizie pe care o luam. Romanul "Valley of the Dolls" a scriitoarei Jacqueline Susann a fost un hit inca de la aparitia sa in 1966. Actiunea romanului se concentreaza asupra trei femei care se lupta sa ajunga vedete insa aluneca pe panta prostitutiei, a drogurilor si a scandalurilor. Desi aparent subiectul este unul banal, cartea a avut un succes nebanuit si s-a vandut in 30 de milioane de copii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.