Industria IT din Romania se afla pe locul 40, intr-un clasament mondial al competitivitatii. Pana in 2009, piata IT ar putea ajunge la o valoare de doua miliarde de dolari.     Piata IT&C din Romania a insemnat, la sfarsitul lui 2006
Industria IT din Romania se afla pe locul 40, intr-un clasament mondial al competitivitatii. Pana in 2009, piata IT ar putea ajunge la o valoare de doua miliarde de dolari.     Piata IT&C din Romania a insemnat, la sfarsitul lui 2006, 4,8 miliarde dolari, din care 3,4 miliarde sunt contributia telecomului. Industria IT din Romania este pe locul 40 intr-un clasament mondial al competitivitatii realizat de Economist Intelligence Unit. Clasamentul cuprinde 64 de tari, din sapte regiuni ale lumii. Tara noastra a reusit un scor de 32,1 puncte, depasind astfel India (locul 46) si Bulgaria (locul 42), dar este depasita de Turcia (locul 39). IT-ul romanesc a reusit sa devanseze si industriile similare din Rusia, China si Ucraina. Clasamentul este realizat pe baza a 25 de indicatori, impartiti in sase categorii calitative si cantitative, fiecare categorie avand o anumita pondere in calculul numarului de puncte: 10% mediul de afaceri, 20% infrastructura IT, 20% capitalul uman, 10% mediul legislativ, 25% mediul de cercetare si dezvoltare, respectiv 15% sustinerea dezvoltarii industriei IT.     HARD SI SOFT. Potrivit IDC Romania, segmentul de software si servicii IT ocupa circa 30% din piata IT, restul fiind ocupat de segmentul hardware. Piata serviciilor IT din Romania a crescut anul trecut cu 18,4%, la 239,4 milioane de dolari, acesta fiind unul dintre cele mai rapide ritmuri de dezvoltare din statele Europei de Sud-Est, potrivit analistilor IDC. Estimarile firmei de consultanta arata ca piata de software si servicii IT din Romania se va apropia de doua miliarde de dolari in 2009. Piata de IT din Romania este in plina consolidare, iar firmele din domeniu vor deveni tot mai puternice, dar numarul lor se va reduce - vom asista la fuziuni si tranzactii, spun firmele de consultanta.     Informatizare si politica Firma de consultanta Pierre Audoin Consultants a revizuit in sens negativ estimarile cu privire la cheltuielile pentru software si servicii informatice ale sectorului public din Romania in acest an, de la 110 milioane de euro la 75 de milioane de euro. Potrivit unui raport PAC, instabilitatea politica si lipsa puterii de decizie la nivel guvernamental reprezinta o frana in dezvoltarea pietei si a companiilor IT din Romania. Reprezentantii Consortiului "Administratia online" (Intrarom, TotalSoft si Ascenta) considera ca estimarile pesimiste ale PAC ar putea fi infirmate, perioada postintegrare urmand sa aduca o schimbare in interesul sectorului public pentru marile proiecte de informatizare.    


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.