Mai mult de jumatate de milion de femei din lumea intreaga, mor in fiecare an din motive ce tin de sarcina, iar in fiecare minut o femeie moare in timpul nasterii. Peste Prut, aceasta rata este in descreatere, dar ramane cea mai ridicata din Europa.  Conform flux.md, in acest raport, la fiecare femeie care a decedat, alte 20 sau mai multe sufera complicatii serioase, care variaza de la infectii cronice la traume grave, avand un impact nefast asupra calitatii vietii femeilor si familiilor acestora, se arata intr-un raport al unei subdiviziuni ONU.
In raport se mai mentioneaza ca, cu toate ca rata mortalitatii materne in Republica Moldova este in descrestere in ultimul deceniu, ea ramane cea mai ridicata din tarile europene. In anul 2002, rata mortalitatii materne constituia 33,6 decese la 100 000 de nascuti-vii, acest nivel mentinindu-se relativ inalt din cauza complicatiilor sarcinii, precum si a complicatiilor la nastere si in perioada postnatala.
Ca si in alte tari, aflate in perioada de tranzitie, nivelul relativ inalt al mortalitatii materne din Republica Moldova este cauzat de un ansamblu complex de factori socioeconomici si medicali, principalele motive fiind somajul, conditiile neadecvate de munca ale femeilor, violenta in familie, morbiditatea si avorturile, se mai arata in raport.