Intalnirea intre nou si vechi  Rutierii au trecut ieri peste Sena in localitatea Nogent-sur-Seine. Inainte de aparitia lor, localnicii au avut parte de o expozitie despre istoria Le Tour.Printre exponate s-a aflat si o bicicleta ca
   Intalnirea intre nou si vechi  Rutierii au trecut ieri peste Sena in localitatea Nogent-sur-Seine. Inainte de aparitia lor, localnicii au avut parte de o expozitie despre istoria Le Tour.Printre exponate s-a aflat si o bicicleta care costa 3.600 de euro.   Etapa a patra a Le Tour s-a intins ieri pe 193 de kilometri, intre Villers Cotterets si Joigny. Jumatatea traseului a fost la Nogent-sur-Seine, un orasel aflat in apropiere de unul din centrele nucleare ale Frantei.   "MACHIAJ". Trecerea rutierilor pe aici a paralizat intreaga zona. Toate magazinele au fost inchise cu trei ore inainte de sosirea caravanei. Au ramas deschise doar barurile, care si-au scos mesele afara, pe trotuarele inguste. In fiecare vitrina, indiferent ca era vorba despre florarie, despre frizerie sau despre loterie, era pusa cate o bicicleta si cateva tricouri de ciclism.   MUZEU. Pentru ca ciclismul chiar inseamna ceva pentru francezi, intr-una dintre cladirile vechi ale orasului s-a organizat o expozitie prin care s-a incercat ilustrarea unei mici parti din Le Tour. Cateva fotografii vechi, multe reviste dedicate Turului Frantei si chiar cu biciclete. Vechi si noi. Un Peugeot de epoca in partea stanga. Apoi o alta bicicleta, cam de dama, fara cadru, in genul celor existente la noi inainte de Revolutie. Vedeta era un Scott construit numai din carbon. Cu o greutatea de 6,8 kilograme, minunea de bicicleta costa 3.600 de euro. Scump chiar si pentru francezi, care se minunau cand vedeau suma scrisa pe una dintre placute. Pe un panou sunt imagini din 1996, atunci cand a nins intr-una dintre etape.   CURSA. Rutierii au trecut Sena, au intrat rapid in oras si au iesit la fel de repede. Se indreptau catre Joigny. Etapa de ieri a fost castigata de norvegianul T. Hushovd, urmat de R. Hunter (Africa de Sud) si de O. Freire (Spania).   TRASEU. Etapa de azi are 182,5 kilometri si se va desfasura intre Chablis si Autun. Ciclistii vor urca de la 232 de metri, altitudinea din Avallon, primul oras de pe traseu, pana la 867 de metri, cati sunt la Haut-Folin. Tricoul galben ramane la elvetianul Cancellara, cel care a castigat prologul si etapa a treia de miercuri. El are un avans de 33 de secunde in fata lui Hushovd.     Fara scrupule Fostul ciclist german Jan Ullrich, castigator al "Marii Bucle" in 1997, s-a confesat cotidianului La€™Equipe, marturisind ca nu se simte vinovat fata de nimeni si ca are destui bani cat sa traiasca linistit pana la sfarsitul vietii. In varsta de 33 de ani, Ullrich s-a retras in februarie, dupa ce a fost dovedita implicarea sa in afacerea de dopaj sangvin pusa la punct de medicul spaniol Eufemiano Fuentes. "Multi cred ca ma aflu in pragul sinuciderii. Nu este adevarat. In realitate sunt foarte multumit de viata mea", a declarat fostul rutier. Despre sanctionarea sa pentru dopaj, acesta a spus: "Acum se vede ca nu a adus nimic bun, pentru ca problema nu sunt eu, ci ciclismul in sine".
Sorin Anghel,Nogent-sur-Seine, Franta  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.