Iata simptomele care caracterizeaza maladia BPOC, adica bronhopneumopatie cronica obstructiva, descrise de dr Irina Strambu, director de cercetare la Institutul National de Pneumologie "M. Nasta", din Bucuresti. In primul rand se reduce drastic capac
Iata simptomele care caracterizeaza maladia BPOC, adica bronhopneumopatie cronica obstructiva, descrise de dr Irina Strambu, director de cercetare la Institutul National de Pneumologie "M. Nasta", din Bucuresti. In primul rand se reduce drastic capacitatea de respiratie, apare si o tuse cronica cu expectoratie aproape zilnica. Expectoratia este de obicei limpede, dar in ea apare puroiul in episoadele de agravare. Se instaleaza o oboseala la efort si apare senzatia de lipsa de aer la efort. Bolnavul sesizeaza aceasta oboseala mai ales la urcarea scarilor. Bolnavii de BPOC racesc mai usor si mai grav. O raceala il face pe bolnavul de BPOC sa zaca la pat, abia sa sufle si sa se trateze cu antibiotice. Reducerea respiratiei este proportionala cu severitatea bolii. Prima masura a tratamentului este abandonarea fumatului. Prin oprirea fumatului, respiratia nu mai revine la ce a fost odata, dar lasarea de fumat incetineste ritmul de diminuare a respiratiei si il aduce la ritmul de pierdere a respiratiei o data cu varsta. In orice moment, chiar dupa zeci de ani de fumat, abandonarea fumatului este utila pentru a nu accentua reducerea respiratiei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.