Dat in urmarire internationala de autoritatile romane, sirianul Mustafa Ghazwan Aktaa, fratele unui apropiat al lui Omar Hayssam, a fost arestat la granita bulgaro-sarba.Personaj extrem de interesant in peisajul romanesc si nu numai, el va fi adus in
Dat in urmarire internationala de autoritatile romane, sirianul Mustafa Ghazwan Aktaa, fratele unui apropiat al lui Omar Hayssam, a fost arestat la granita bulgaro-sarba.Personaj extrem de interesant in peisajul romanesc si nu numai, el va fi adus in tara pentru executarea unei pedepse.


Cetateanul siriano-austriac Mustafa Ghazwan Aktaa (47 de ani) a fost condamnat in Romania la inchisoare pentru contrabanda cu bauturi alcoolice, dupa ce, in 1994, a fost prins facand contrabanda cu 108 baxuri de vodca, la punctul de trecere a frontierei Giurgiu.

S-A SUSTRAS DOI ANI. Om de afaceri cu actiuni preponderent in judetele Bihor si Mures, Mustafa Aktaa a fost judecat si condamnat, iar in octombrie 2005 autoritatile romane au emis pe numele lui mandatul de executare a pedepsei. Numai ca sirianul disparuse deja din Romania, sustragandu-se astfel executarii pedepsei. El a fost dat in urmarire internationala de autoritatile romane si iata ca, dupa aproape doi ani de zile, a fost prins duminica la granita bulgaro-sarba Kalotina. Autoritatile bulgare l-au prins la vama, Mustafa Aktaa fiind la volanul unui autoturism cu numere de Austria. Conform procedurii, politistii bulgari l-au retinut pentru 48 de ore in asteptarea mandatului european de arestare pe care Judecatoria Oradea deja l-a emis si transmis. In perioada urmatoare vor fi stabilite modalitatile de predare a sirianului catre autoritatile romane.

PERSONAJ INTERESANT. Mustafa Ghazwan Aktaa este nimeni altul decat fratele lui Radwan Aktaa, care in zilele fierbinti de dupa rapirea celor trei jurnalisti romani (in martie 2005) l-ar fi luat cu masina pe sirianul Omar Hayssam cand acesta s-a externat din Spitalul "Alexandru Obregia". Legatura dintre Aktaa si Hayssam a fost aflata cu acel prilej, Omar fiind deja urmarit si "ascultat" de SRI pentru ca primise telefonul de la asa-zisii rapitori irakieni prin care i se cerea o recompensa de patru milioane de dolari in schimbul eliberarii jurnalistilor. Numele lui Radwan Aktaa a fost vehiculat in presa ca fiind al acelui om de afaceri despre care avocatul sirian al lui Omar Hayssam, Mordechai Tzivin, a declarat public (fara a-l nominaliza) ca s-ar afla pe o caseta incriminatoare alaturi de un parlamentar roman si de mai multe personaje din serviciile de informatii. Potrivit informatiilor publicate de presa de-a lungul timpului, fratii Aktaa ar avea legatura cu imperiul de tigari al lui Zaher Iskandarani din vestul tarii si cu afacerile din zona Bucurestiului ale lui Omar Hayssam.

Dosare vechi. Stabilit in Ilfov, Radwan Aktaa este cercetat de mai bine de 11 ani, acuzele fiind de contrabanda cu tigari sau cafea. El a si fost arestat pentru contrabanda cu cafea in 5 februarie 2002, cu un prejudiciu de doua miliarde de lei, dar a fost in scurt timp eliberat. Cate unul dintre fratii Aktaa sau chiar amandoi au fost insa denuntatori, in diverse dosare. Un exemplu ar fi cauza aflata pe rolul DNA in care Radwan l-a denuntat pe primarul comunei Pantelimon ca ar fi pretins o mita de 260.000 de euro, din care afaceristul ar fi livrat prin intermediari o transa de 60.000 de euro, cu scopul de a stinge litigiile pe care le avea cu Primaria pe marginea unei ferme. In acest dosar, sirianul l-a acuzat si pe jurnalistul Alecu Racoviceanu, acesta din urma sustinand insa ca se incearca intimidarea lui pentru a nu mai scrie despre "afacerile" sirianului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.