Anuntarea castigatorului licitatiei pentru refacerea principalelor cai de rulare din Arad a scos la iveala o serie de interese obscure in care este implicata municipalitatea, in frunte cu primarul Falca. Miza? O afacere de doar... 39 milioane de euro, bani pe care municipalitatea ii imprumuta de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.


Cu doua saptamani inainte de anuntarea castigatorului licitatiei, la 22 iunie, am fost contactati la redactie de avocatul Florin Kovacs care, prin plangerea prealabila trimisa mai multor institutii importante ale statului, atragea atentia asupra unor amanunte interesante legate de atribuirea lucrarii viitorului antreprenor: "Prin prezenta plangere prealabila va solicitam ca in termen de zece zile de la primirea prezentei sa procedati la indeplinirea tuturor formalitatilor prevazute de OG 34/2006 in vederea atribuirii catre asociatia noastra a contractului de executie a lucrarilor «Proiectului de Transport Urban Arad» ca urmare a prezentarii ofertei celei mai avantajoase si implicit a adjudecarii contractului prin licitatie de oferte" - spunea avocatul in inscrisul inaintat primarului municipiului Arad.

Cabinetul avocatului Florin Kovacs, din Timisoara, reprezinta un grup de patru firme care s-au asociat in vederea adjudecarii licitatiei pentru proiectul BERD: Grupul de firme Martin Rose (Germania), Elektroline (Cehia), Confort SA (Timisoara) si Drumuri Municipale Timisoara.

La licitatie au participat firmele Spiel Rail (Franta) + ICIM Arad, Martin Rose + Electroline + Confort + Drumuri Municipale Timisoara, Strabag (Austria) + Siemens, Vossloh Infrastructure Services (Franta) + INEO FERROVIARE + SOROCAM SRL, respectiv Terna (Grecia). Procedura de licitatie pentru alegerea constructorului precalificat a fost lansata la 20 decembrie 2006, dupa ce o comisie de evaluare a decis care sunt aceste firme precalificate.

Dar pana in acest moment exista inca o faza importanta a intregului proiect: componenta ROMAIR! Firma ROMAIR Bucuresti a realizat studiul de fezabilitate pentru reabilitarea si modernizarea liniilor de tramvai si a tramelor stradale adiacente pe o lungime de 8,3 km, situate pe axa principala nord-sud a municipiului Arad. Cine credeti ca a castigat dreptul de a realiza proiectul in baza studiului de fezabilitate intocmit de catre ROMAIR Bucuresti? Nimeni altcineva decat... ROMAIR Bucuresti. Apoi, licitatia pentru atribuirea contractului de consultanta pentru management de proiect si supervizarea lucrarilor a fost castigata dea€¦ ROMAIR Bucuresti in asociere cu IDOM Spania. Asadar, o importanta felie a celor 39 de milioane de euro va reveni societatii bucurestene, norocoasa castigatoare a mai multor teme ale contractului global.


INTERESE OBSCURE. De ce este importanta in toata aceasta ecuatie societatea ROMAIR? Plangerea prealabila a avocatului Florin Kovacs incearca sa lamureasca aceasta intrebare. Iata ce contine aceasta plangere, care va reamintim ca a parvenit redactiei noastre la finalul lunii iunie: "In urma deschiderii ofertelor la data de 15 februarie 2007, grupul pe care il reprezint a ofertat suma de 28.479.257 euro, asociatia Spiel Rail + ICIM a ofertat suma de 33.188.331 euro, Terna (Grecia) a ofertat suma de 35 milioane euro, iar Strabag si Siemens au ofertat suma de 45.023.808 euro. Este evident ca in urma analizarii ofertelor asociatia noastra este castigatoarea licitatiei, insa datorita unor interese obscure se incearca atribuirea contractului catre asociatia calificata pe locul doi - fapt pentru care, daca va fi necesar, vom cere Parchetului General - Directia Nationala

Anticoruptie sa declanseze verificari asupra posibilelor fapte conexe celor de coruptie, prevazute de Legea 78/2000, savarsite de cei vinovati de refuzul nejustificat al perfectarii formalitatilor necesare demararii lucrarilor de constructie. (a€¦) Mai mult, din informatiile pe care le detinem, s-a cerut consultantului ROMAIR Bucuresti reanalizarea tehnica a ofertantilor - desi acest lucru s-a facut la precalificare - dorindu-se probabil incredintarea contractului unui constructor calificat pe un loc secund, care si-a supraevaluat oferta cu cateva milioane de euro. Pentru toate aceste considerente, va solicitam sa procedati la indeplinirea tuturor formalitatilor necesare atribuirii contractului de executie lucrari, rezervandu-se dreptul de a va actiona in justitie in vederea obligarii la plata unor daune interese pentru refuzul nejustificat de solutionare a prezentei situatii si in acelasi timp de a ne adresa organelor de urmarire penala anticoruptie". Ceea ce intre timp, de altfel, s-a si intamplata€¦

Revenim la momentul 22 iunie, cand am primit petitia avocatului Kovacs. L-am contactat imediat pe primarul Gheorghe Falca, iar acesta ne-a dat urmatoarea declaratie referitoare la pozitia avocatului: "Sa discute cu BERD. Sa va arate si voua hartia ca el a castigat licitatia! Iata inca un proiect frumos al Aradului de care ne batem joc. BERD nu a transmis inca cine a castigat licitatia (va reamintim ca era sfarsitul lunii iunie, n.r.), iar omul asta din start are o problema: el are un raspuns de la BERD?!". Primarul a fost foarte transant, explicand ca nu se poate sti cine a fost declarat castigator si a cui oferta a fost cea mai buna.

PE ASCUNS! Iata totusi ca ipoteza avocatului Kovacs s-a confirmat: grupul de firme pe care il reprezinta a pierdut competitia! Intr-unul din saloanele Hotelului Continental - Astoria a fost semnat contractul dintre Primaria municipiului Arad si consortiul care va executa lucrarile pentru care municipalitatea a contractat un credit de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), pe proiectul "Transport urban Arad". Odata cu semnarea acestui contract intre beneficiarul lucrarilor si executant, timpul ramas pana la demararea amplelor lucrari se poate numara in zile. Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, a semnat contractul cu reprezentantul consortiului J. V. Spiel Rail - ISAF - ICIM S. A., Branch Managerul Manuel Sanchez, consortiu care a castigat licitatia internationala. Potrivit spuselor lui Razvan Popa - director tehnic in cadrul Primariei municipiului Arad, aceasta licitatie internationala a fost organizata in conformitate cu regulile BERD, care au prioritate - potrivit legislatiei internationale - in fata legislatiei romanesti.

Avocatul timisorean ne-a informat ca a depus o plangere la DNA Timisoara impotriva primarului municipiului Arad, Gheorghe Falca. "Am depus o plangere penala impotriva primarului Falca pentru fapte conexe celor de coruptie, prevazuta de Legea 78/2000, avand in vedere ca in mod cu totul fraudulos si ignorand prevederile Ordonantei 34 a procedat la semnarea contractului cu ofertantul necastigator, astfel incat se impune tragerea lui la raspundere penala si punerea bunurilor sale sub sechestru pentru asigurarea recuperarii prejudiciului (ceea ce s-a si intamplat intre timp, dar intr-o alta speta, n.r.). Oamenii pe care ii reprezint nu o sa stea cu mainile in san sa vada cum au pierdut 35 de milioane de euro din cine stie ce motive. Daca trebuie, vom depune in fiecare zi cate o plangere penala impotriva primarului Aradului!" - ne-a declarat ieri avocatul Florin Kovacs. Acesta s-a adresat deja Primariei municipiului Arad, primarului Gheorghe Falca si a trimis cate o petitie la Presedintia Romaniei, Avocatul poporului, la Cabinetul primului-ministru si la Comisia de cercetare a abuzurilor de la Camera Deputatilor si Senat.
Taraganare

Referitor la contractul cu BERD, consilierii independenti din Consiliul Local Arad au ridicat doua probleme. "Licitatia executantului s-a facut fara sa se tina seama de sumele care ar fi trebuit sa fie alocate pentru lucrarile respective, astfel incat s-a ajuns in situatia ca licitantul sa adjudece la sume mai mari decat erau prevazute initial, lucru total gresit. Valorile care au reiesit din licitatie sunt cu mult mai mari decat ceea ce s-a preconizat initial ca va reprezenta creditul BERD. Acesta a fost si motivul pentru care s-au suplimentat sumele de executare a lucrarilor, pentru care municipalitatea a contractat creditul BERD, cu inca 11 milioane de euro! In al doilea rand, cred ca taraganarea transferarii banilor de catre BERD pentru inceperea lucrarilor la Arad este o atitudine care se datoreaza faptului ca primarul este cercetat penal pentru luare de mita si abuz in serviciu, de catre DNA", ne-a declarat consilierul Rodica Borza.