Partidele politice fac presiuni asupra sefului statului pentru a promulga legea privind majorarea pensiilor. PSD i-a adresat in acest sens o scrisoare, PC ii transmite un apel, iar UDMR ii cere sa nu mai foloseasca subiectul in scop electoral. Premierul Tariceanu, incurajat de guvernatorul BNR, nu renunta la decizie.


"Fiti drept, domnule presedinte, si promulgati fara ezitare legea care va aduce mai multa liniste in viata pensionarilor din Romania. Ar fi o ocazie sa dam cu adevarat oamenilor o sansa de a trai bine", i-a cerut ieri liderul PSD, Mircea Geoana, presedintelui Basescu, intr-o scrisoare deschisa in care insista pentru promulgarea legii pesediste privind majorarea pensiilor. Folosind un ton pe alocuri patetic, Geoana ii scrie sefului statului ca "indoiala" acestuia fata de sustenabilitatea financiara a proiectului legislativ "nu are nici o justificare" si il avertizeaza ca nu are "dreptul moral" sa blocheze, prin nepromulgare, o lege care "va face mai buna viata a peste 5 milioane de romani, doar pentru ca legea este rodul eforturilor principalului partid al opozitiei".


Intrebare. "Sunt sapte ani de cand Romania are o crestere economica reala, sustinuta. Dupa 17 ani in care pensionarilor li s-a spus sa stranga cureaua, pentru ca nu sunt bani, acum este nevoie de un act de dreptate sociala care sa redea demnitatea acestor oameni. Cati ani ar mai trebui sa treaca pentru ca liderii Romaniei sa ia decizii politice pentru oameni si in folosul lor?", se intreaba in scrisoare liderul PSD, invocand calitatea sefului statului de "garant al apararii drepturilor fundamentale ale cetatenilor tarii" si solicitandu-i, ca atare, sa respecte "Constitutia in litera si in spiritul ei". Pe de alta parte, Geoana il atentioneaza pe presedinte ca nu trebuie sa introduca "criteriul discriminarii in procesul decizional de stabilire a prioritatilor pe agenda publica". "Daca veti impune discriminarea ca model, astazi nu ii veti lua in seama pe pensionari, maine va veni timpul profesorilor, apoi al medicilor, apoi al micilor intreprinzatori, toate in numele unui viitor mai bun cat mai indepartat", argumenteaza liderul PSD, sustinand ca "nimeni, nici macar presedintele Romaniei, nu are voie sa transforme lupta politica in «prioritate 0», sacrificand sansa pensionarilor de a avea o pensie decenta".


DACAa€¦ Luni seara, Geoana declara la Realitatea TV ca, in cazul in care scrisoarea "constructiva" nu va avea nici un efect si presedintele Basescu va decide sa retrimita legea la Parlament, PSD va propune convocarea unei sesiuni extraordinare. "Presedintele tarii, pentru orice lege, are obligatia ca in 15 zile sa se pronunte. Presedintele si-a chemat astazi consilierii juridici si economici ca sa se uite pe aceasta lege. Sunt convins ca presedintele Romaniei va intelege ca pensionarii merita un semnal din partea noastra dupa sapte ani de crestere economica", spunea liderul PSD.El recunostea totodata ca exista "o anumita doza de interes electoral", dar arata ca nu este firesc ca, in discutia privind promulgarea Legii pensiilor, "presedintele face prioritate 0 din razboiul cu Tariceanu in continuare".


Presedintele Basescu i-a scris premierului Tariceanu     Intr-o declaratie facuta aseara la Cotroceni, presedintele Basescu a afirmat ca Legea pensiilor va fi promulgata, dar ca atunci cand va face acest lucru vrea sa aiba convingerea ca ea va fi aplicata si a solicitat Guvernului sa prezinte fundamentarea bugetului de asigurari sociale din care se platesc pensiile. Presedintele a spus ca va promulga legea, chiar daca va fi nevoie sa o intoarca o data la Parlament, dar vrea sa aiba constiinta impacata ca actul normativ va duce la cresterea pensiilor. Basescu a spus ca in spatele legii privind cresterea pensiilor exista "un sir intreg de avize negative" si de declaratii oficiale, inclusiv ale primului-ministru, potrivit carora nu exista surse de finantare care sa o sustina. Basescu a precizat ca va cere, de asemenea, Guvernului sa precizeze daca modifica si plafonul de acordare a ajutoarelor la incalzire si a celui pentru medicamentele compensate. Totodata, el i-a acuzat pe Mircea Geoana si pe Dan Voiculescu de minciuna, reprosandu-le ca fac presiuni la adresa sa pentru a promulga o lege. El a spus, pe de alta parte, ca, asa cum este conceputa legea, actul normativ va avea drept consecinta mentinerea in saracie a persoanelor cu pensii foarte mici si cresterea semnificativa a pensiilor mari. Dupa declaratia de la Cotroceni, seful statului  i-a trimis o scrisoare premierului Tariceanu, in care ii solicita sa ii transmita documentatia din care sa rezulte sustenabilitatea aplicarii Legii pensiilor in perioada 2008 -2010 si, daca este posibil, o evaluare pentru 2011-2013, in vederea promulgarii legii.


Critici
Problema majorarii pensiilor a fost abordata si de liderul UDMR, Marko Bela. El a criticat faptul ca multi dintre politicieni, inclusiv presedintele Traian Basescu, foloseste aceasta tema in scopuri electorale si s-a declarat dezamagit de aceasta lupta pentru pupularitatea din interiorul clasei politice. Fiind o tema atat de importanta pentru populatie, spune Marko, ar trebui ca politicienii sa nu o mai abordeze in scopuri electorale. "Constat cu anumita dezamagire ca marea parte a clasei politice a construit o adevarata competitie electorala pentru popularitate din teme absolut importante, precum cea a pensiilor. Vedem acum ca, in problema pensiilor, fiecare partid isi asuma initiativa, fiecare partid si fiecare politician vor sa devina autorul proiectului sau sa rezolve problema, inclusiv presedintele statului. E o problema stringenta, importanta, in legatura cu o astfel de tema ar trebui sa avem o anumita retinere in ceea ce priveste utilizarea acestui subiect cu scopuri electorale", a spus presedintele Uniunii. (Aniela Nine)Apel PC la Cotroceni

Purtatorul de cuvant al PC, deputatul Bogdan Ciuca , i-a solicitat ieri public presedintelui Traian Basescu sa promulge legea privind cresterea punctului de pensie. In acest sens, o delegatie a conservatorilor impreuna cu reprezentanti ai pensionarilor vor merge in aceasta dimineta, la ora 10:00, la Palatul Cotroceni, pentru a depune un apel catre presedinte, in care ii solicita sa nu se opuna promulgarii acestui proiect. "Ii solicitam presedintelui sa nu foloseasca tema pensiilor pentru a crea noi tensiuni in societatea romaneasca. Sunt sase milioane de pensionari care au nevoie ca aceasta problema sa se rezolve acum", a aratat Ciuca.


Certitudine. El a spus ca Legea pensiilor va fi in mod sigur adoptata, chiar daca presedintele o va trimite Parlamentului spre reexaminare, pentru ca alesii nu sunt obligati sa o modifice, iar a doua oara, seful statului este obligat sa o promulge. "Daca noi ne permitem sa lungim aceasta batalie, pensionarii nu au timp. Sunt multi care nu se vor mai putea bucura de aceasta majorare. Trebuie luate in considerare varsta, starea precara a sanatatii pensionarilor", a mai spus Ciuca. El a subliniat ca la 6 iulie a fost promulgata legea privind cresterile salariale ale demnitarilor cu 20%, inclusiv a presedintelui Basescu ,care ajunge astfel la un venit lunar de 8.666 lei. "Aceeasi masura sa fie aplicata si pensionarilor", a propus Ciuca. "Noi credem ca teama aceasta creata de inexistenta resurselor bugetare este un pretext pentru a te opune majorarii pensiilor", a sustinut Ciuca, amintind de proiectul PC privind constituirea unui fond de solidaritate de 1% pentru pensionarii cu venituri reduse, proiect care nu a putut fi rediscutat de deputatii finantisti, pentru ca au lipsit reprezentantii PD, PNL si cei ai UDMR. Despre acest proiect, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a declarat la Antena 3 ca reprezinta o sursa de finantare, chiar daca suma obtinuta prin constituirea fondului nu asigura necesarul pentru majorarea pensiilor. (Carmen Vintila)   SCRISOARE DESCHISA

Presedintelui Romaniei,
Domnul Traian Basescu


Domnule Presedinte,

Partidul Social Democrat este extrem de ingrijorat de faptul ca asezati sub un mare semn de intrebare promulgarea Legii privind majorarea pensiilor. Cu toate ca intelegem preocuparea fata de bugetul Romaniei, indoiala dumneavoastra fata de sustenabilitatea financiara a acestui proiect legislativ nu are nici o justificare.
Sunt 7 ani de zile de cand Romania are o crestere economica reala, sustinuta. Dupa 17 ani in care pensionarilor li s-a spus sa stranga cureaua pentru ca nu sunt bani, acum este nevoie de un act de dreptate sociala care sa redea demnitatea acestor oameni. Cati ani ar mai trebui sa treaca pentru ca liderii Romaniei sa ia decizii politice pentru oameni si in folosul lor ?

Domnule Presedinte,

Cu toate ca aveti posibilitatea, nu aveti dreptul moral sa blocati, prin nepromulgare, o lege care va face mai buna viata a peste 5 milioane de romani, doar pentru ca legea este rodul eforturilor principalului partid al opozitiei.Ca presedinte al tuturor romanilor, Constitutia, pe care ati jurat la investire, va cere sa fiti garantul apararii drepturilor fundamentale ale cetatenilor tarii. Constitutia Romaniei mai prevede, la art. 43, obligatia statului de a asigura un trai decent pentru toti cetatenii sai.


In virtutea acestui articol constitutional, PSD a luat initiativa acestui proiect de lege, care sa reduca umilintele la care sunt supusi parintii si bunicii nostri.
Va cerem, inca o data, domnule Basescu, sa respectati Constitutia in litera si spiritul ei.Totodata, domnule Presedinte, consideram ca este imperios necesar sa nu introduceti criteriul discriminarii in procesul decizonal de stabilire a prioritatilor pe agenda publica. Daca veti impune discriminarea ca model, astazi nu ii veti lua in seama pe pensionari, maine va veni timpul profesorilor, apoi al medicilor, apoi al micilor intreprinzatori, toate in numele unui viitor mai bun cat mai indepartat.Stim bine ca si educatia, si dezvoltarea infrastructurii, si sistemul de sanatate, si agricultura sunt prioritati pentru Romania. Pentru toate putem gasi bani si solutii daca exista vointa politica si daca avem in vedere nevoile oamenilor. Dar nimeni, nici macar Presedintele Romaniei, nu are voie sa transforme lupta politica in a€žprioritate 0", sacrificand sansa pensionarilor de a avea o pensie decenta.Fiti drept, domnule Presedinte, si promulgati fara ezitare legea care va aduce mai multa liniste in viata pensionarilor din Romania. Ar fi o ocazie sa dam cu adevarat oamenilor o sansa de a trai bine.Mircea Geoana,
Presedintele Partidului Social Democrat   COMUNICAT DE PRESA
(10 iulie 2007)REF: Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a transmis marti, 10 iulie a.c., o scrisoare primului ministru, Calin Popescu Tariceanu
Va prezentam, in continuare, textul documentului:

a€žStimate Domnule Prim Ministru

Parlamentul Romaniei a adoptat in data de 28 iunie 2007 Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

In conformitate cu prevederile art. 138 al. 5 din Constitutia Romaniei, a€žNicio cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare". In acest sens, dincolo de declaratiile publice contradictorii ale domniei voastre si ale altor membri ai Guvernului exista doua documente publice la care ma pot raporta si anume:

1. Avizul Consiliului Economic si Social din 20 noiembrie 2006 in care se mentioneaza: "reprezentantii Guvernului in CES propun avizarea negativa pe considerentul ca Legea nr.19/2000 este o lege organica de importanta deosebita, o modificare a acesteia trebuind facuta in mod unitar, luandu-se in considerare toate propunerile de imbunatatire a legii".

2. Punctul de vedere al Guvernului transmis Senatului in data de 28 decembrie 2006 in care se concluzioneaza, sub semnatura dumneavoastra, ca a€žGuvernul nu sustine adoptarea acestei initiative legislative".

Cu certitudine, ca urmare a presiunilor politice, dar si in urma unor modificari ale proiectului initial, ati acceptat promovarea initiativei legislative de modificare si completare a Legii nr. 19/2000, lucru pe care il apreciez ca fiind necesar, avand in vedere situatia dificila in care se afla parte a pensionarilor si ma refer aici, in primul rand, la pensionarii cu pensii mici. In acelasi timp, am constatat ca nu ati revenit si asupra avizelor transmise Parlamentului Romaniei, iar Guvernul nu a furnizat date si analize relevante care sa acopere obligatia pe care articolul 138 aliniatul 5 din Constitutia Romaniei o creaza pentru Parlament, Guvern si Presedinte in procedurile de initiere, avizare, adoptare si promulgare a legii.

Dupa cum va este cunoscut, exista o serie de obligatii interne si internationale asumate, dintre care mentionez :

- asigurarea unui deficit bugetar de maxim 3%;
- reducerea inflatiei la 2,5% in 2010;
- asigurarea componentei autohtone la creditele externe;
- asigurarea componentei autohtone la alocarile anuale (2007 - 2013) ce revin Romaniei de la Uniunea Europeana, asa cum s-a aprobat prin programele operationale pentru competitivitate, transporturi (constructie autostrazi si modernizare cai ferate pe coridoarele pan-europene 4 si 9), mediu, resurse umane, dezvoltarea capacitatii administrative, asistenta tehnica, precum si pentru componenta autohtona la alocarile din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala etc.;
- alocarea a minim 6% din PIB pentru educatie (program de guvernare). Avand in vedere situatia sistemului educational din Romania in raport cu nevoia cresterii calitatii profesionale a fortei de munca, consider ca sistemul de educatie este prioritatea zero pe termen mediu si lung;
- alocarea a minim 1% din PIB pentru cercetare (Agenda Lisabona);
- alocarea a minim 6% din PIB pentru sanatate (program de guvernare);
- reducerea contributiilor de asigurari sociale cu 6% (program de guvernare);
- angajamentul de a redirectiona 2% din contributiile de asigurari sociale pentru pensii, catre fondurile de pensii administrate privat, cu obligatia de a creste anual aceasta contributie cu 0,5% pana la atingerea procentului de 6%;
- asigurarea pentru armata a unui buget reprezentand 2,38% din PIB, conform angajamentelor asumate in calitate de stat membru NATO;
- noile reglementari privind asigurarea fondului de locuinte sociale destinate chiriasilor evacuati sau care urmeaza a fi evacuati din locuintele retrocedate fostilor proprietari;
- marirea subventiilor pentru agricultura, in mod deosebit pentru irigatii si zona montana, anuntate de domnul ministru Decebal Traian Remes;

Dupa cum observati, mare parte din obligatiile pe care le-am mentionat implica un important volum de cheltuieli bugetare suplimentare fata de bugetul anului in curs si, in acelasi timp, ele vor trebui sa ramana o constanta a bugetului pana in anul 2013.

In acelasi timp, apreciez ca Legea de modificare si completare a Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii poate crea un deficit al Bugetului asigurarilor sociale de stat inca din prima etapa de aplicare a legii, adica pentru anul 2008, urmand ca deficitul sa fie consistent acentuat odata cu aplicarea celei de a doua etape de crestere a pensiilor - 01 ianuarie 2009.

De asemenea, imi permit sa va atentionez ca prin OUG 88/2006 au fost amanate la aplicare pana in anul 2008, OUG nr. 71/2004 si Legea 578/2004, ambele vizand drepturi financiare pentru pensionari, drepturi care trebuie respectate, fiind prevazute ca atare prin lege, cu implicatii financiare considerabile .

In aceste conditii, va rog domnule Prim Ministru ca, in vederea promulgarii legii, sa imi transmiteti documentatia din care sa rezulte sustenabilitatea aplicarii legii in perioada 2008 - 2010 si, daca este posibil, si o evaluare pentru perioada 2011-2013.

Voi da o atentie deosebita surselor de finantare a deficitului Bugetului asigurarilor sociale de stat in conditiile in care vor trebui asigurate si angajamentele interne si internationale asumate.

Nu in ultimul rand, va rog sa ma informati care va fi decizia Guvernului cu privire la mentinerea sau modificarea actualelor plafoane de acordare a ajutoarelor pentru incalzire pe timp de iarna pentru pensionari, precum si cu privire la modificarea plafoanelor de acordare a gratuitatilor si reducerilor de care beneficiaza pensionarii la achizitionarea medicamentelor compensate.

Inainte de a incheia, mi-as permite sa va atentionez domnule Prim Ministru asupra faptului ca Legea de modificare si completare a Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, nu rezolva - in forma actuala - una din problemele esentiale care vizeaza saracia pensionarilor si anume aceea ca pensionarii cu pensii foarte mici si mici vor primi cele mai reduse cresteri, in timp ce pensiile mari si foarte mari vor avea cele mai mari cresteri. Poate ca efortul mare si necesar de a creste veniturile pensionarilor merita o nuantare in incercarea de a ii scoate din dificultate pe cei mai saraci dintre pensionari.

Va rog, domnule Prim Ministru, sa trimiteti un raspuns, cat se poate de repede, in vederea promulgarii legii.

Cu deosebita consideratie, Presedintele Romaniei, Traian Basescu".
Departamentul de Comunicare Publica
10 Iulie 2007