Attila Korodi, ministrul Mediului, ne-a acordat un interviu in care ne-a povestit culisele deseurilor din Napoli, care trebuiau sa ajunga in Romania. Oamenii de afaceri cautau depozite pentru deseurile italiene inainte de inceperea negocierilor la ni
Attila Korodi, ministrul Mediului, ne-a acordat un interviu in care ne-a povestit culisele deseurilor din Napoli, care trebuiau sa ajunga in Romania. Oamenii de afaceri cautau depozite pentru deseurile italiene inainte de inceperea negocierilor la nivel de autoritati. Presiunea autoritatilor locale din Napoli exercitata asupra Ambasadei Italiei in legatura cu depozitarea deseurilor in Romania s-a soldat cu un esec.


a–  Jurnalul National: Domnule ministru, de ce s-au gandit italienii sa depoziteze deseurile tocmai in Romania?

Attila Korodi: Cred ca au crezut ca in Romania poate fi legislatia mai permisiva. Dar exista instrumente clare, care relationeaza managementul deseurilor din Romania cu cel european prin Tratatul de aderare, capitolul 22, Mediu, in care este stipulat foarte clar ca avem dreptul sa refuzam depozitarea sau incinerarea deseurilor provenite din alte state membre.

a–  Cine a prezentat "oferta" italienilor?

A fost o zi foarte agitata. Nici nu stiu ce zi a saptamanii era. Atunci am avut o intalnire cu ambasadorul Italiei, ca urmare a unei convorbiri telefonice avute la inceputul saptamanii. Eu i-am chemat pe ei ca sa am date oficiale despre ceea ce prezenta atat presa din Italia, cat si cea din Romania despre deseurile din sudul Italiei. Au fost deschisi sa vina, si atunci au venit reprezentanti la nivel de experti in domeniul deseurilor si cred ca au avut si experti din partea comunitatii locale, nu mai stiu exact, care s-au intrunit dimineata cu experti in deseuri. Dupa-amiaza au venit seful de cabinet al ministrului Mediului italian cu conducerea Directiei de Deseuri si ambasadorul italian in Romania. Am ascultat pozitia lor si le-am comunicat foarte clar ca nu putem sa dam curs solicitarii lor de a depozita deseurile, pentru simplul motiv ca avem noi destule probleme in tara sa le gestionam si ca, oricum, contravine principiilor proximitatii ale gestionarii deseurilor la nivel european. Asta a fost pe scurt.


Presiune comunitara

a–  Care a fost pozitia Ambasadei Italiei?

Ceea ce am inteles eu din discutia bilaterala avuta cu ambasadorul este ca s-a exercitat o presiune destul de drastica din partea comunitatii locale din Napoli, care cerea pana la urma sa se aduca deseurile aici (n.r. - in Romania). Probabil s-au gandit ca pentru ei, ca imagine politica in tara (n.r. - in Italia), dadea bine sa reprezinte interesele comunitatii locale. Dar ei au inteles imediat care este pozitia noastra. Pentru ca la telefon i-am spus ambasadorului, inainte sa ii invit, punctul nostru de vedere. Pana la urma, eu cred ca au venit numai sa bifeze o actiune fata de comunitatea locala din Napoli.

Refuz


a–  Din ce cauza ati refuzat propunerea delegatiei italiene?
Din informatii pe care, si aici nu va ascund, le-am primit din tara, am inteles ca tot soiul de oameni de afaceri misunau in Romania. Probabil ca incercau sa gaseasca depozite. Apoi a aparut o informatie de presa. Am facut o verificare imediata a informatiilor aparute in presa italiana. Imediat am zis ca, daca se pune asa problema, automat trebuie sa actionam, pentru ca stiu ca este o schema care foarte greu poate fi rezolvata daca nu esti ferm pe pozitie. In momentul in care am aflat de intentia aceasta era duminica seara si am dat ordin prin Agentia Nationala de Protectia Mediului si Garda Nationala de Mediu, care au transmis pana dimineata cate o scrisoare la fiecare proprietar de depozit de deseuri. Scrisoarea ii atentiona ca este interzisa, conform legii, depozitarea de deseuri fara acceptul institutiei centrale si ca ar fi indicat sa nu incerce sa faca lucrul acesta. Deci a fost clar. Si de aceea cred ca a si venit la mine informatia ca sunt in tara tot felul de oameni de afaceri care cauta depozite, pentru ca probabil imediat le-a crescut tensiunea unora. Nu stiu cine sunt.

a–  Cine v-a informat despre intentia acestora?
Colegii pe care ii cunosc din teritoriu m-au sunat ca ei au inteles ca misuna in tara oameni care vor sa faca un business si am zis: "Bravo lor! N-o sa faca".

a–  Cine erau "afaceristii"?

Nu stiu. N-am intrat in detalii. Eu am mers pe principii.

a–  Ce categorie de deseuri trebuiau sa ajunga in Romania?
Din ce am inteles eu era vorba de deseuri menajere. Atunci s-a vehiculat ca vor veni deseuri cu vaporul. Din verificarile noastre in porturile de la Marea Neagra nu a fost nici un semnal ca trebuie sa vina vreun vapor din Italia. Noi cerem in noua directiva ca transportul deseurilor sa fie vizibil inscriptionat pe masini, vapoare etc.


Asistenta tehnica

a–  Ce oferta v-a facut delegatia italiana?
Ei au spus urmatorul lucru: ca o sa ne ofere, chiar daca acceptam proiectul acesta, chiar daca nu, asistenta tehnica in managementul deseurilor, dar ca totusi doresc sa vina si ei aici, sa aduca aceste deseuri, sa le depoziteze. Si eu am zis nu. Nici nu am intrat in detaliu cu ce plan, cum voiau, in ce fel. Pentru ca la telefon i-am spus ambasadorului, inainte sa ii invit, punctul nostru de vedere. Pana la urma, eu cred ca au venit numai sa bifeze o actiune fata de comunitatea locala din Napoli.

a–  In ce consta asistenta tehnica?
Asistenta tehnica inseamna ca Ministerul italian de Mediu sa impartaseasca experienta de buna functionare si expertilor nostri. Am acceptat asistenta pentru ca avem o colaborare tehnica foarte buna cu Ministerul italian de Mediu. Avem grupuri tehnice de lucru, de la calitatea aerului, calitatea apei pana la managementul deseurilor. Ei, ca minister, au acceptat ca au dat gres in sudul Italiei, pentru ca nu au reusit sa implementeze managementul deseurilor. Este foarte greu de gestionat aceasta situatie, pentru ca autoritatile locale din sudul Italiei nu mai accepta sa se construiasca depozite pentru deseuri. Este o isterie totala care s-a intors impotriva lor. Din discutiile informale la nivel european am inteles ca in sudul Italiei au fost alocati bani ca sa se faca un management adecvat si banii nu au fost investiti cum trebuie. Pana la urma, e un comert mare cu deseurile. Le depoziteaza unde prind si nu ma mira ca Guvernul italian sa faca o verificare. La sfarsit au adaugat: "Totusi, noi, ca tara partenera, suntem deschisi sa oferim asistenta tehnica cu unele practici pozitive pe care le avem". Nu am acceptat nimic din punct de vedere al aducerii in Romania a deseurilor.


Gropile ecologice

Romania trebuie sa investeasca 3,8 miliarde de euro in managementul deseurilor, pentru a ne putea alinia la standardele Uniunii Europene. La nivel national s-au demarat lucrarile pentru construirea a 20 de gropi de gunoi ecologice. "Pana in 2012 vom ajunge la 65 de depozite pentru deseuri. Paralel mergem pe inchiderea gropilor actuale. Vor fi judete care pot sa aiba o groapa sau doua, trei, in functie de caracteristicile geografice si demografice. Iar pentru acestea vor fi organizate licitatii internationale. In 22 de judete se construiesc din fondurile publice europene sau bugetare. In alte 15 judete vor fi construite din fondurile post-aderare. Aceste depozite nu inseamna numai gropi de gunoi, ci si colectare selectiva a deseurilor, statie de transfer al deseurilor. Acolo unde vedem ca in urmatorii trei ani nu s-a rezolvat construirea de gropi din fonduri private o sa intervenim noi. Sunt gropi private in Arad, Brasov, Timisoara, Oradea etc... In schimb exista Planul National de Management al Deseurilor, iar depozitele pentru deseuri vor fi tinute sub control", ne-a declarat Attila Korodi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.