Semnal - Atentie la alimentele care contin acidul fosforic    Coca Cola bauta zilnic determina un risc de doua ori mai mare de insuficienta renala. Acest avertisment nu vine din partea oricui, ci este demonstrat de un studiu realizat de National Institute of Environmental Health Sciences din Statele Unite.   Prea dulce, si atunci sigur ingrasa si este dusmanul diabetului! Cam acestea sunt avertismentele cu care ne-am obisnuit in ultima vreme legate de Coca. Mai putin s-a luat in seama ca in continutul acestei bauturi este foarte mult acid fosforic. Si ca acest element creste riscul unor boli ale rinichiului. Pornind de la aceasa ipoteza, o echipa de cercetatori americani de la National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) au evidentiat ca persoanele care beau doua pahare de Coca in fiecare zi prezinta un risc dublu de a face insuficienta renala. Aceasta este o afectiune greu de depistat in fazele incipiente, deoarece nu este semnalata de nici un simptom particular. Abia in stadiul de insuficienta renala avansata simptomele sunt specifice: astenie (oboseala excesiva), pierdere accentuata in greutate, anorexie, anemie, la care se asociaza hipertensiune.    COMPARATIE. Doctorul Dale P. Sandler si colaboratorii lui de la NIEHS au selectat 465 de persoane care au aflat ca sufera de o boala renala cronica in perioada premergatoare inceperii efective a studiului. Cercetatorii au comparat obiceiurile privitoare la consumul de Coca ale  persoaneor suferinde de afectiuni renale cu cele ale unor persoane cu varste si de acelasi sex, dar cu o stare de sanatate multumitoare.   Rezultatele arata ca persoanele care beau zilnic doua pahare mari de Coca si chiar mai mult au un risc de boala renala de 2,3 ori mai mare, comparativ cu persoanele care n-au facut dependenta de aceasta bautura. Acest studiu sugereaza ca in Coca exista o substanta care este responsabila de dublarea riscului de imbolnavire a rinichilor, comenteaza Dale P. Sandler. Si nu este vorba nici de cafeina, nici de zahar. Principalul suspect? Acidul fosforic, care ofera bauturii aciditate, jucand in acelasi timp si rolul de conservant. In cazul celorlalte bauturi carbogazoase care nu contin aceasta substanta, producatorii recurg la acidul citric pentru a obtine gustul acid. Or, se stie ca un nivel ridicat de acid fosforic impiedica functionarea normala a rinichilor, crescand riscul formarii calculilor renali.  CARNE. Specialistii recomanda persoanelor cu afectiuni renale sa evite nu numai Cola, ci si carnea, care la randul ei contine acid fosforic. Totusi, cercetatorii precizeaza ca studiul de fata nu este o dovada ca aceasta bautura este la originea bolilor rinichilor. Dar ca studiul are meritul de a sugera legatura intre consumul de Cola si insuficienta renala.