La prima vedere, salamul analizat pare ca nu are ingrediente care sa afecteze sanatatea. Insa nitritul de sodiu, in contextul unei diete dezechilibrate, poate sa afecteze organismul consumatorilor.


Salamul Reinert cu piper rosu are doar doi aditivi alimentari. Unul dintre ei insa poate provoca o serie de probleme de sanatate. De pe eticheta aflam ca in compozitia produsului intra: "carne de porc, slanina, carne de vita, piper rosu, sirop de glucoza, dextroza, condimente, maltodextrine, arome; conservant: nitrit de sodiu E 250, fum natural antioxidant: acid ascorbic E 300, cultura starter: lactoza". Produsul nu are membrana.


Analiza. Produsul nu are eticheta nutritionala, problema pe care o au aproape toate produsele din carne. Cu toate acestea, din compozitie rezulta ca este bogat in grasimi saturate de origine animala daunatoare sanatatii, in acelasi timp imprimand produsului o valoare energetica ridicata si un profil nutritional dezechilibrat. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune despre conservantul artificial nitrit de sodiu ca este daunator sanatatii, putand forma nitrozamine cancerigene in tractusul digestiv. De asemenea, E 250 poate interfera cu metabolismul iodului producand disfunctii tiroidiene, care la randul lor au repercusiuni asupra metabolismului energetic, favorizand aparitia supraponderalitatii si a obezitatii. Aceasta constituie un factor important de risc in aparitia sindromului metabolic caracterizat prin boli cardiovasculare, diabet de tip II, cancere. Trebuie tinut cont ca doza zilnica admisa pentru acest aditiv alimentar sintetic este de 0,06 mg/kg corp, iar majoritatea produselor din carne il contin. De aceea, trebuie sa citim cu atentie etichetele produselor inainte de a le achizitiona.


Concluzii. Specialistul ne spune ca produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, bolnavilor de maladii cardiovasculare, hepatice, renale, suferinzilor de hiperuricemie (guta), de osteoporoza, suferinzilor de maladii neurodegenerative (Alzhaimer si Parkinson), bolnavilor de cancer.