Bataia este rupta din rai. Femeia este o floare, dar, daca iti este nevasta, trebuie sa o bati. Este deviza dupa care un barbat onorabil din Moldova se ghideaza in relatia cu sotia. In aceasta tara, statistica neoficiala spune ca a patra femeie si al
Bataia este rupta din rai. Femeia este o floare, dar, daca iti este nevasta, trebuie sa o bati. Este deviza dupa care un barbat onorabil din Moldova se ghideaza in relatia cu sotia. In aceasta tara, statistica neoficiala spune ca a patra femeie si al doilea copil sunt batuti sau supusi perversiunilor sexuale de catre capul familiei.


Femeile frumoase sunt in Moldova la tot pasul. Vrei, nu vrei, mergi pe strada si intorci capul. Despre multe iti spui ca sunt plamadite din sangele lui Venus. Nu au nici un defect. Iti vine sa spui: "Pe ea o vreau. Am sa o acopar cu flori in fiecare seara!". Apoi renunti, pentru ca vezi alta... In mijlocul acestei explozii de frumusete descoperi adevaruri crunte. Maladii am putea spune. Sunt legate de barbaria care zace in barbat si care transforma aceste minunatii in saci de box, in unelte sexuale, in... Grav este ca aceeasi soarta o au si copiii. Sunt abuzati fizic si sexual de propriii parinti. Politia nu face nimic. Nici procuratura. Sunt lucruri privite ca firesti de aceasta societate. Totul pare desprins din viata din comuna primitiva.


MENTALITATI. Un telefon dat unei cunostinte duce la dialogul purtat langa o cafea. Cunoaste realitatile din familiile de aici. Vrem sa ne ajute! Se arata disponibila, fericita ca cineva are puterea sa scrie despre lucruri tabu in Moldova. Ne propune o alta intalnire. In care sa ne aduca dovezi ale violentei in familie. Apoi renunta. A fost suficient sa discute cu seful ei. Un baiat tanar, dar comunist. O intelegem. Din aproape in aproape ajungem la "Casa Marioarei". Stabilimentul "este unic in Moldova si a fost realizat cu sprijinul regretatei doamne Lucinski. Avem 24 de locuri. In medie, 21 sunt ocupate zilnic", ne spune sefa centrului, Tatiana Tofan. Ziarista de profesie, premiata national si international pentru lupta pe care a dus-o impotriva coruptiei si a violentei in familie, doamna Tofan este un fel de mama ranitilor in Moldova. "Am vazut ca aici te lupti cu morile de vant. Intr-o tara in care guvernantii nu iau masuri pentru protejarea cetateanului este greu sa faci ceva. Eu m-am apucat sa am grija de femeile si de copiii abuzati in familie. Si nu regret. Este greu. Chiar la nivel de administratie, de conducere a tarii, se merge pe principiul ca barbatul este sef in casa. Ca trebuie sa-si bata nevasta. Sa inteleaga ca nu este de capul ei pe pamant. Noi, cei de aici, suntem ultima speranta a acestor oameni abuzati", spune Tatiana Tofan.


REALITATI. Deschis in mai 2004, centrul "Casa Marioarei" functioneaza la parametri normali din 2005. Initial, fundatia Soros a dat ceva bani. Acum, de la OSCE, dar si de la diversi sponsori, vin 1.500 de euro lunar. Insuficient, dar suficient ca victimele abuzurilor sa isi gaseasca linistea. Pentru o perioada. Sapte persoane, un psiholog, un psihiatru, asistenti sociali si medicali, vegheaza ca femeile si copiii adapostiti aici sa nu mai fie traumatizati de bestii. Ajutor mai vine si de la primarie. "Guvernul nu da o copeica. Nici nu este interesat de noi. Strainii vin si ne ajuta. Pe ai nostri ii deranjeaza. Stricam obiceiuri vechi de sute de ani", explica directoarea Tofan. Conform acesteia, politia nu intervine cand este solicitata de femeile molestate, in Parlament barbatii declara public ca problema nu este ingrijoratoare, iar la medicina legala se spune: "E sotul tau, are dreptul sa te bata, sa iti ceara sa faci sex cum vrea". In trei ani, 5.000 de dosare au fost intocmite la acest centru. Numai in ultima luna au fost cazate aici 260 de femei din toata republica. "Fiecare a patra femeie sufera din cauza violentei si abuzului sexual. Am avut aici sotii de viceministri, de primari, ziariste, politiste etc. Daca le citesti povestea, te infioara", adauga directoarea. Ea ne explica si fundamentul acestor violente: "Bautura este principala cauza. Barbatul bea pana nu mai poate si apoi isi omoara nevasta si copiii. El pleaca de la premisa ca este stapanul familiei, ca tot ceea ce face este bine. El priveste femeia ca pe un trofeu. Problema este ca aceste dereglari psihice s-au inmultit in ultimul timp. Am cazuri repetate de violenta. Politia ne vegheaza aici in in permanenta. Insa odata iesite de pe aceste porti, femeile nu au nici o aparare". Tiranii se hranesc dintotdeauna din frica supusului. In Moldova, barbatul, tiranul cotidian, stie ca atat timp cat femeia este fricoasa, supusa orbeste lui, nu il va parasi niciodata. Cand am vizitat aceasta casa a sperantei, am gasit acolo o doamna batuta mar de sotul ei. De ce? "Pentru ca sotul meu ma maltrateaza si ma acuza ca din cauza mea nu a devenit presedinte in locul lui Voronin. Spune ca i-am stricat imaginea, ca merit sa fiu batuta!"


Drame ascunse

Dramele ascunse in dosarele de la "Casa Marioarei" sunt de un barbarism feroce. Cand deschizi paginile jurnalului de la "Casa Marioarei", ceea ce ti se arata in fata ochilor te face sa ti se ridice parul in cap. Este infiorator, dar adevarat. Regizorul Chistruga a inceput sa lucreze chiar la un film despre ceea ce se intampla in Moldova. Despre realitatile negate de guvernanti, de societate. O alta carte, o Enciclopedie a Organizatiei Mondiale pentru Drepturile Omului, despre aceste grozavii se afla in lucru. In 2008 va vedea lumina tiparului. Ea contine povesti. Realitati, drame traite de femei si de copii. Lucruri reale, insa privite inofensiv de autoritati. 90% din acesti criminali se plimba liberi. Pentru ca politia si legile Moldovei ii protejeaza. "Suntem casatoriti de 11 ani. Prima data m-a batut chiar inaintea nuntii. A inceput sa planga, a promis ca nu o va mai face. A continuat o perioada sa imi repete ca nevasta trebuie batuta de trei ori pe zi. Apoi a inceput calvarul. (...) Au aparut in viata lui alte femei. Cand nu voiam sa ma culc cu dansul din aceasta cauza, ma viola cum dorea si ma batea. Imi spunea: «Am suficienta p..a si pentru tine! Curvele sunt date ca sa te culci cu ele, tot acasa vin.» Ma batea si ma umilea de fata cu prietenii lui. Am fugit de patru ori de acasa. Sufeream pentru copii, dar nu mai puteam. Odata, dupa ce m-am intors, m-a batut de mi-a rupt cateva coaste. Apoi a luat scaunul si m-a batut peste picioare. Mi-a rupt un picior. Sa nu mai fug. Nu mai pot suporta si nimeni nu ma ajuta", spune A.V. in dosarul de asistenta sociala intocmit la 11.08.2006.


Sex cu sotia si cu fiica

Unul din cele mai violente cazuri pe care le-am gasit in arhiva acestui adapost il reproducem alaturat. Dupa ani de suferinta, politia s-a sesizat in momentul in care familia abuzata a ajuns in stare critica la spital: "Am facut cunostinta cu sotul in Rusia, unde se afla la munca. Locuiam impreuna la parintii mei. In 2002 s-a nascut Victoria, fiica noastra. Cand a implinit 3 ani, am hotarat cu toata familia sa plecam in Moldova, in vizita la parintii lui Serghei. Nu a trecut nici o luna de cand am venit si, fiind in stare de ebrietate, m-a batut foarte tare. Tot corpul meu era vanat. A doua zi mi-a spus ca nu o sa ma mai bata. Asa si a fost. Pe mine nu ma mai atingea. In schimb, a inceput sa isi bata joc de copil. Fie il lovea in cap, fie peste fata. La 3 martie 2006 i-a ars fetitei barbia cu bricheta. La incercarile mele de a-l opri, el striga: «Daca vei incerca sa te amesteci, si tie am sa iti fac la fel». Casa era la margine de sat. Eu nu cunosteam pe nimeni. Si nici sa merg dupa ajutor nu puteam. Nu ma scapa din atentie si tot timpul ma ameninta: «Daca vei spune cuiva, te omor». In aceeasi zi a pus copilul la perete, cu spatele. El statea culcat pe recamier si il batea cu picioarele in burta. Atat de tare a lovit fetita, ca i s-a umflat burta si 24 de ore a vomitat. De asemenea, el o aseza pe olita si, daca nu putea sa-si faca treburile, o batea cu cureaua peste cap. De frica nici nu putea sa mai planga. Daca ea reusea sa faca ceva, o punea sa-si inghita fecalele. La lacrimile mele si implorarile de a lasa fetita in pace, ma ameninta:  «Eu am sa va omor pe amandoua. Am sa va ingrop si nimeni nu o sa va caute!».

Ne punea sa stam in genunchi, sa stam cu mainile ridicate si sa facem matanii. Daca fetita nu facea corect, o trantea la pamant si o batea cu cureaua pana incepea sa tremure, inconstienta. La 11 martie am adus apa fiarta si am plecat dupa apa rece. Nu mi-a permis. A zis ca se va raci singura. Imediat a pus-o pe Vica sa stea cu picioarele in apa fiarta. A doua zi a pus-o sa-i suga penisul. Eu plangeam si il  imploram sa nu ii faca asta.
Nu ma baga in seama: «Ea intelege totul. Las-o sa faca!». Am scapat de iadul asta la 17 martie, cand s-a dus dupa bautura la vecin. Cu ajutorul surorii lui am ajuns la un unchi al lui Serghei. Ingrozit, a chemat ambulanta si ne-a dus la Chisinau, la Centrul Mamei si Copilului. 18 zile Vica a stat la reanimare, medicii luptandu-se zi si noapte pentru viata ei. Peste doua luni, cu ajutorul Departamentului Cai Ferate si Ambasadei Ruse, am ajuns acasa, in Irkutsk. Acum ma gandesc cu groaza si ma intreb ce se putea intampla intr-un final cu noi" - T.N., 28 ani.




ANORMAL

"Este o mare greseala ca autoritatile nu intervin sa stopeze aceste atrocitati. Si in Suedia sunt probleme, dar nu precum cele de aici. Sunt pentru prima data in Moldova, sa studiez un astfel de asezamant. In schimb, in 2005 am fost in Romania. Pentru traficul de femei. Acolo, cu ajutorul doamnei Oxana Colgeac am turnat si o piesa de teatru, cu numele «Vanduta si cumparata». Am facut aceasta piesa pentru ca exista pericol foarte mare pentru traficarea femeilor"

Agneta Idbohrn, inspector social, Lund (Suedia)


STRIGAT

"Va rog si va implor sa opriti actiunile agresive ale fostului meu sot, Alexandru, care sunt indreptate impotriva familiei. (...) Nu lucreaza, bea, ameninta, ma bate si imi arata in permanenta cutitul pe care l-a pregatit sa ma omoare. (...) Politia nu poate sau nu vrea sa ne ajute cu nimic, asigurare medicala nu avem, bani nu avem. Va imploram sa ne ajutati"

T.G., 55 ani


PSIHOPATUL

"Nu mai am puteri sa-l mai suport pe sotul meu alcoolic. In permanenta ma bate, ne alunga pe mine si pe copii din casa, iar de cateva ori a incercat sa ne omoare (m-a aruncat din tren, in timp ce ma ameninta cu un cutit mare). A violat trei surori de ale mele intr-un mod pervers (in familie suntem 11 frati). (...) De multe ori mi-a provocat rani cu cutitul. (...) Iuri incearca sa ma omoare cu surubelnita sau cu furculita, sau ciocanul si alte obiecte. De specialitate e electrician si foarte des ma curenteaza. El a transformat aceasta ocupatie intr-o distractie. Pe mine si pe copii ne tine intr-o frica sora cu moartea. Suntem nevoiti sa induram, pentru ca nu avem unde sa mergem. Cand intamplator am depistat ca pedofilul asta si-a bagat mana in chilotii fetitei si o mangaia cand dormea, am inteles ca nu pot sa mai indur. De aceea am incercat sa ma adresez la dvs., pentru ca se spune ca ajutati victimile violentei domestice"

S.F., 30 ani, Chisinau



UMILINTA


"Ma bate pana ma fac albastra la fata si imi da drumul. Are naravul sa ma scoata dezbracata noaptea afara, daca nu e pe placul lui. Am stat cu pielea goala in beci si am stat mai mult de doua ore. Asta era toamna tarziu. El cand m-o descuiat din beci era cu toporul in mana si zicea ca o sa ma taie cate o bucatica si ma va pune cate o bucatica la borcan. Eram gravida si ma batea cu picioarele in spate, cu pumnii in cap si unde napadea. Vanataile nu-mi treceau, ca apareau altele noi. Cand m-am dus la nascut aveam corpul plin de vanatai. Doctorul m-a intrebat ce am patit, dar mie imi era rusine sa spun si am zis ca m-o dat vaca jos"


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.