"Mineriadele" la Cluj
Astazi, de la ora 13.00, la sediul Diverta Universitatii din Cluj (str. Universitatii 1), editura Curtea Veche lanseaza cartea "Mineriadele - Intre manipulare politica si solidaritate muncitoreasca", de Alin Rus. Vor fi prezenti Ruxandra Cesereanu, Ovidiu Pecican si Viorel Seserman
"Tanarul si aproape necunoscutul Alin Rus porneste de la cunoasterea temeinica a vietii in Valea Jiului, de la intervievarea a peste o suta de mineri, participanti directi sau indirecti la una sau mai multe din cele sase incursiuni ale minerilor in capitala, studierea cu acribie a presei locale si isi completeaza informatia cu aceea continuta in carti, articole de ziar, comunicari stiintifice, filme si fotografii.
Exercitiu de exorcizare, tentativa terapeutica de eliberare de obsesia celei mai violente traume suferite de societatea romaneasca post-comunista, cartea este totodata prima cercetare <<de teren>> cu mijloacele antropologului si ale sociologului si sinteza a imensului material dedicat celor mai dramatice convulsii sociale care au marcat societatea roméneasca dupa 1989", spune despre carte editoarea Doina Jela. (I.P.)
"Ex nihilo" la Senso
Curator: Rodica Xenia Constantin
Galeria de arta "Senso" (Bd-ul Unirii nr. 15, bl.3) si Fundatia Fildas Art organizeaza maine, la ora 18.30, vernisajul expozitiei personale a pictorului iesean Dorin Baba, intitulata "Ex nihilo". "Noile forme il obliga pe artist sa regtndeasca imaginea, sa ne propuna solutii compozitional neobisnuite, temeinic ordonate plastic. Exista in lucrarile lui Dorin Baba tensiune si neliniste, o atitudine grava in fata vietii", considera artistul Ion Truica. Expozitia va fi deschisa in perioada 10 iulie-10 august. (L.I.)