Dincolo de interesul revistelor de scandal pentru ineditul cuplu, perspectiva ca Hrebeciuc sa devina socru mare, iar Basescu socru mic ar putea sa influenteze crucial viitorul politicii autohtone. In ultimul sau interviu, presedintele isi arata dispo
Dincolo de interesul revistelor de scandal pentru ineditul cuplu, perspectiva ca Hrebeciuc sa devina socru mare, iar Basescu socru mic ar putea sa influenteze crucial viitorul politicii autohtone. In ultimul sau interviu, presedintele isi arata disponibilitatea pentru o colaborare cu "grupul de la Cluj." Presupunand ca respectivul grup ramane fidel partidului care i-a consacrat in politica, Basescu a lansat un balon de incercare cu privire la posibilitatea unei viitoare coalitii intre partidele provenite din FSN, PD si PSD. Cu alte cuvinte, Basescu si Hrebenciuc ar putea sa devina aliati politici. Nici Basescu, nici PD-ul nu par a mai fi interesati (cel putin in viitorul apropiat) de o alianta cu fostul partener din Alianta DA, PNL.
Fostul ministru fesenist al Transporturilor arunca in vremea din urma cu noroi asupra altor fosti fesenisti (cum ar fi Alexandru Sassu). Actualii orchestratori ai cultului personalitatii lui Basescu au cam uitat genealogia politica a sefului statului si ca norocul carierei sale politice a fost cearta lui Petre Roman cu Ion Iliescu, altminteri ramanea toata viata un soldat credincios din armata politica fesenista. Basescu insusi da dovada de amnezie politica, fiind mai degraba dispus sa-si aminteasca de trecutul sau de comunist decat de acela de fesenist. Basescu este dispus sa se foloseasca in planurile sale politice de PLD, dar nu isi da seama ca intre Valeriu Stoica si Viorel Hrebenciuc nu sunt mari diferente la abilitate politica, inventivitate strategica si tactica (doi "combinagii" de geniu), "flexibilitate" etica. Cu alte cuvinte, nici unul nu ii este superior sau inferior celuilalt, doar modul in care Basescu se raporteaza la ei este extrem de subiectiv.
Daca idila Hrebenciuc-Basescu devine mai mult decat atat, cei doi cuscri vor regreta vorbele grele pe care si le-au aruncat in anii din urma. Dar daca vreunul dintre ei se va amesteca in respectiva legatura, incercand s-o impiedice, ar putea sa le faca rau ambilor tineri, care nu au nici o vina ca s-au nascut in familiile in care s-au nascut. Daca tinerii se vor desparti pentru ca asa vor ei, parintii lor tot vor trebui sa reflecteze asupra faptului ca erau sa intre in normalitate si sa faca parte din aceeasi familie, prin incuscrire.
Faptul ca urmasii unora dintre cei mai inversunati inamici politici s-au indragostit, faptul ca exista familii tinere formate din urmasi ai politicienilor interbelici inruditi cu urmasi ai familiilor nomenclaturisto-securiste, ne arata ca treptat societatea noastra isi revine dupa cumplitele experiente ale ultimelor sase decenii. Prin trecerea anilor si primenirea generatiilor care domina viata economica si politica, se sterge cu buretele peste acumularea de ura si resentimente. Pentru tineri, razboaiele parintilor sau bunicilor nu mai au mare relevanta. Este si aceasta parte din ceea ce Hegel numea "viclenia istoriei." Daca se rasuceste din nou destinul lui Basescu, aceeasi "viclenie a istoriei" ii va arunca in ridicol pe actualii adulatori ai sefului statului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.