Licitatia pentru vanzarea activelor viabile ale Societatii Tractorul - UTB SA a fost finalizata foarte rapid. Adica la doua luni si doua zile dupa publicarea anunturilor. Pentru ca a fost prima companie care s-a inscris la licitatie si care a oferit

Licitatia pentru vanzarea activelor viabile ale Societatii Tractorul - UTB SA a fost finalizata foarte rapid. Adica la doua luni si doua zile dupa publicarea anunturilor. Pentru ca a fost prima companie care s-a inscris la licitatie si care a oferit pretul de strigare, de 77 milioane euro plus TVA (doar pentru 18% din suma, aproximativ inca 5 milioane euro). Acest pret a fost oferit de Flavus Investitii SRL, precum si de doua companii din cadrul Iulius Group care au participat la licitatie in calitate de consortiu. In total, au fost patru oferte pentru achizitia uzinei ca intreg, celelalte doua fiind insa la un nivel mai mic. Flavus Investitii SRL este o companie infiintata in luna ianuarie a acestui an, avand ca unic actionar o casuta postala din Cipru - Flavus Investments Limited. Capitalul social al firmei este de 200 de lei, iar obiectul principal de activitate este constituit de dezvoltarea (promovarea) imobiliara. Potrivit unor surse din randul oamenilor de afaceri brasoveni, in spatele off-shore-ului din Cipru nu ar sta nimeni altul decat cel mai bogat om din tara, Ion Tiriac. Altii sustin, insa, ca este vorba despre un cunoscut miliardar brasovean, dar nu Tiriac. In fine, Victor Vadaneaux, reprezentant al firmei castigatoare, afirma ca este vorba de un grup de investitori britanici. "Planurile noastre includ investitii importante intr-o strategie industriala si de real-estate, conform obligatiilor pe care ni le vom asuma si care vor fi in linie cu traditia si experienta Brasovului".

Din sapte ofertanti, doi s-au retras, iar MYO-O a fost descalificata

Andrei Cionca, asociat in cadrul Casei de Insolventa Transilvania Cluj-Napoca, compania care s-a ocupat de lichidarea societatii, afirma ca in preziua licitatiei un numar de sapte ofertanti indeplineau, la prima vedere, cerintele din caietul de sarcini pentru a intra in faza finala. "Am avut o surpriza neplacuta, in sensul ca doi dintre acestia - chiar cei care platisera cash garantia de participare - si-au retras ofertele", precizeaza Cionca. Cei doi ofertanti sunt Outdoor Extrem SRL Bucuresti si Neptun SA Campina. Mai mult, acestia au cerut ca plicurile cu oferte sa nu fie deschise!
Dupa verificarea certificatelor de atestare fiscala, compania MYO-O a fost descalificata. "Nu ne-au prezentat certificate fiscale care sa ateste ca nu au datorii catre toti creditorii bugetari, ci doar un certificat de la Administratia Fiscala a Sectorului 6, in care isi au sediul, care nici acesta nu era chiar curat", a spus Cionca. De fapt, MYO-O nu a reusit sa isi puna ordine in situatia financiara, figurand cu datorii la buget, dar si cu sume mari de TVA de rambursat. Motiv pentru care nu i s-a eliberat certificatul de atestare fiscala. Reprezentantii companiei au anuntat imediat ca vor contesta decizia comisiei de licitatii.
In aceste conditii, la licitatie s-au prezentat doar patru ofertanti - Roses Rezidential Park (controlata de omul de afaceri Ion Tiriac), Flavus Investitii SRL, Fier-CTC Siebel SRL Galati (detinuta de Cezar Rapotan, propietarul firmei Arabesque), si consortiul format din Block Buster SRL si Build Corp SRL (cele doua firme facand parte din Iulius Group, al omului de afaceri iesean Iulian Dascalu). Pretul de strigare, de 77,035 milioane euro plus TVA (care se aplica doar la bunurile mobile, adica la 18% din valoarea totala) - un total de aproximativ 83 milioane euro - a fost oferit de Flavus si de consortiul format din firmele din Iulius Group. La urmatorul pas - cu doua milioane euro mai mult, niciunul dintre ofertanti nu a schitat vreun gest. "In aceste conditii, am desemnat adjudecator al licitatiei firma Flavus Investitii SRL, deoarece aceasta a finalizat mai repede documentatia si a fost prima care s-a inscris la licitatie", a mai spus Cionca.
Ramane insa un mister de ce nu s-au prezentat la licitatie multi dintre cei care cumparasera caietul de sarcini, printre care companii prestigioase si potente financiar. Sau de ce s-a retras Neptun Campina, dupa ce depusese garantia financiara (de aproape 4 milioane de euro) si trimisese oferta...
Cat priveste firma castigatoare, aceasta a angajat pentru consultanta corporatia Price Waterhouse Coopers. Flavus Investitii are un termen maxim de achitare a sumei cu care a castigat licitatia pana pe 15 august. Cionca spune, insa, ca documentele tranzactiei, inclusiv contractul-cadru in forma autentica, vor fi incheiate in urmatoarele zece zile.

Vesti bune pentru fostii salariati

Cionca a afirmat ca salariile restante ale angajatilor societatii Tractorul SA vor fi achitate incepand de saptamana viitoare. "Ne surprinde placut acest lucru, mai ales ca noi ne asteptam sa primim banii abia in septembrie", a declarat si Gheorghe Apostu, fostul lider al sindicalistilor de pe platforma Tractorul. Acesta a demarat discutiile cu castigatorul licitatiei pentru preluarea fostului Contract Colectiv de Munca si in noua forma de organizare a societatii.
Potrivit caietului de sarcini, noii proprietari ai uzinei trebuie sa pastreze obiectul de activitate al societatii pentru cel putin zece ani si sa reangajeze cu prioritate fostii muncitori ai societatii care au fost disponibilizati in totalitate in luna mai a acestui an.
Apostu a spus ca nu regreta faptul ca firma care a castigat licitatia nu are experienta in productia de tractoare. "De zece ani tot asteptam privatizarea. Ne-am dorit o firma mare din afara, dar ei voiau doar piata si sa ne inchida. Asa ca este foarte bine ca a venit cineva potent financiar, care vrea sa faca treaba", a mai spus fostul lider al sindicalistilor de la Tractorul.

Peste doua saptamani, urmatoarea licitatie

Conform lichidatorilor, intr-un termen de 15 zile de la prima licitatie, se va organiza o a doua in care vor fi scoase la vanzare utilajele casate ale societatii si creantele acesteia, dupa ce ieri nimeni nu a vrut sa le cumpere. Valoarea de pornire a licitatiei ar fi fost, la prima strigare, de 2,4 milioane de lei pentru utilaje si 6,18 milioane de lei pentru adjudecarea creantelor. Peste doua saptamani, insa, valoarea va fi redusa cu 25%, potrivit regulilor din domeniu.
Este vorba, mai ales, de creante externe, cu sanse foarte mici de recuperare.

Senatorul Popa indeamna la revolta

Senatorul Nicolae Vlad Popa (PLD) contesta modul de desfasurare a licitatiei, declarand ca va deschide un proces pentru constatarea nulitatii procesului de vanzare al societatii catre Flavus Investitii SRL, calificand tranzactia drept "hotie la drumul mare". Totodata, Popa i-a indemnat pe toti cei interesati sa i se alature in acest demers. "Alaturi de mine sa vina toti cei interesati, mai ales sindicatele, in conditiile in care nu exista garantii de continuare a activitatii de productie de tractoare pe viitor". Senatorul brasovean considera ca OUG nr. 3/2007 este neconstitutionala, incalcand principiul liberei concurente, prin faptul ca societatea declarata castigatoare nu are legatura cu productia industriala, ci cu investitiile imobiliare. In opinia sa, firma Flavus Investitii SRL nu putea fi declarata castigatoare doar pentru ca a fost prima societate care a depus garantia financiara.
La randul sau, deputatul democrat Dumitru Ioan Puchianu este de parere ca "pentru continuarea productiei de tractoare, la Brasov sau in Romania, firma castigatoare ar fi bine sa vanda marca, licentele, poate si fluxurile tehnologice, unei firme interesate, pentru ca, din cate imi dau seama, Flavus este interesata doar de proiecte imobiliare".
Liderul PSD Brasov, Constantin Nita, s-a declarat sceptic fata de posibilitatea continuarii productiei de tractoare la Brasov. "Nu stiu nimic despre aceasta firma si despre cine se afla in spatele ei. Nu stiu daca va respecta prevederile din caietul de sarcini, potrivit carora productia trebuie mentinuta timp de 10 ani. In final, cred, se va dovedi ca Tractorul nu este decat o mare afacere imobiliara si la fel se va intampla si cu Rulmentul, si - daca ar fi sa ne luam dupa interesele de la Romarm - chiar si cu Carfil".
Nicolae Iorga, senator PRM, acuza direct participarea lui Ion Tiriac la vanzarea societatii. "Dansul (Ion Tiriac - n.a.), care este un om atat de ocupat, a fost in curte la Tractorul, acum cateva zile. De ce a venit aici? De ce nu au venit si alti oameni de afaceri in curte la Tractorul? De ce s-au retras brusc celelalte firme interesate si a ramas doar SRL-ul infiintat anul acesta, cu sediul la parterul unui bloc?", s-a intrebat retoric senatorul.
Cert este ca, pana la reluarea productiei de tractoare - daca aceasta se va intampla! -, asemenea dispute intre politicieni, de fapt intre toti brasovenii, vor continua.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.