Un alt mare fermier din sudul tarii, Mihai Anghel (foto) lucreaza, prin grupul de firme Comcereal Dolj, 25.000 de hectare in judetele Olt si Dolj, suprafete gestionate, pina la nationalizare, de Administratia Domeniilor Coroanei. Nu mai putin de 23.500 de hectare din tot ceea ce lucreaza firmele lui Mihai Anghel au fost luate in arenda de la particulari, carora le revine contravaloarea a 600 de kilograme de griu la hectar, pe an. Si aici este vizibila tendita de-a acorda atentie plantelor tehnice - suprafata de rapita a crescut de la 1.000 de hectare la 4.000 si s-a redus cea cultivata cu griu, mult mai vulnerabil la lipsa unui sistem performant de irigatii. Recent, Anghel a demarat procedurile pentru a da in judecata Ministerul Agriculturii, caruia ii reproseaza lipsa de reactie in situatia de seceta.

Dintre toti mosierii care si-au cumparat si o podgorie, doua, acolo, ca un apendice al afacerii cu grine, Anghel a investit cel mai mult in podgoria Segarcea, fost furnizor al Casei Regale. A replantat 300 de hectare cu soiuri nobile, a angajat o echipa redutabila de oenologi, a pus pe picioare crama, iar in 2006, dupa zeci de ani de semiparagina, a iesit prima productie, o gama de sase vinuri rafinate, patru albe si doua rosii, sub brandul „Domeniile Coroanei". Ambitia lui Anghel e sa reinvie si coniacul Segarcea. A plantat anul trecut soiurile de vita din care va iesi coniacul faimos in interbelic.

Citeste mai mult:

Topul mosierilor de azi

O mina de oameni au ajuns sa administreze, ca proprietari sau arendasi, suprafete de teren comparabile cu marile mosii de odinioara. Cine ne sint mosierii? Cum au ajuns aici si ce-i bate gindul sa faca de acum incolo?

Culita Tarata: tractoare si combine de 52 de milioane de euro

De noua saptamini n-a mai plouat in Insula Mare a Brailei, cel mai rivnit teren agricol al statului, pentru ca e fertil, relativ usor de irigat si permite transportul grinelor pe apa, de noua ori mai ieftin decit pe uscat.

Porumboiu plateste 5.400 de lefuri

Adrian Porumboiu, fost arbitru international de fotbal, nu avea acum zece ani nici o legatura cu agricultura, „poate doar aceea ca beam un sprit uneori".

Jihad El-Khali, mosierul libanez imun la seceta

„Cind am venit in Romania, prin ’92, nu stiam care-i griul si care-i rapita. De atunci am invatat multe, dar tot nu renunt sa conduc macar o ora, doua pe zi combina, cind e de recoltat".

Mihai Anghel a inviat faimoasa Podgorie Segarcea

Un alt mare fermier din sudul tarii, Mihai Anghel lucreaza, prin grupul de firme Comcereal Dolj, 25.000 de hectare in judetele Olt si Dolj, suprafete gestionate, pina la nationalizare, de Administratia Domeniilor Coroanei.

Despre Stefan Poenaru, rivalii spun ca este „politicos, incapatinat, dar felina"

Stefan Poenaru, 61 de ani, doctor in agronomie, cultiva linga Fetesti si in Insula Ialomitei 17.000 de hectare si asteapta sa poata lucra inca 8.500, dupa ce instanta se va pronunta defintiv in procesul pe care el l-a intentat Agentiei Domeniilor Statului.