Fostul sef al statului a fost prezent la protestul organizat ieri de ecologisti. Iliescu si-a facut aparitia in acordurile melodiei „Romania, trezeste-te!".Palaria si camasa lui Iliescu au facut
senzatie in parcul Bordei Peste trei sute de persoane au raspuns duminica apelului Partidului Verde si Partidului Ecologist Roman, adunindu-se in fata parcului Bordei din Capitala, pentru a protesta fata de modul in care primaria trateaza potentiala distrugere a acestei zone verzi a orasului. Reprezentantii Partidului Verde au anuntat ca azi vor depune plingeri penale impotriva celor vinovati de aceasta situatie, considerind ca este vorba, de fapt, despre o „crima ecologica". La scurt timp dupa debutul protestului, printre manifestanti si-a facut aparitia si Ion Iliescu. Imbracat dupa ultima moda din Cismigiu, fostul sef al statului si-a facut aparitia in acordurile melodiei „Romania, trezeste-te!". Desi melodia celor de la Morometzii a consacrat un alt presedinte - Traian Basescu, Iliescu n-a avut probleme de acomodare: a strins miini, a zimbit, a dat sfaturi si, bineinteles, i-a amenintat politic pe cei care vor sa distruga parcul Bordei. La dreapta fostului presedinte a stat ieri un alt presedinte marca PSD. Este vorba despre Marian Vanghelie, primar al sectorului 5 si presedintele PSD Bucuresti, care nu a scapat ocazia de a-l infiera, din nou, pe primarul Videanu.

Terenul de 3,3 hectare de pe malul lacului Floreasca a devenit proprietatea omului de afaceri Costica Costanda in septembrie 2003, in urma unei dispozitii de primar general pe Legea nr. 10/2001. Potrivit prevederilor urbanistice in vigoare, Costanda nu poate sa construiasca pe o suprafata mai mare de 15 la suta din actuala intindere a parcului. Cu toate acestea, potrivit sentintei Curtii de Apel, Costanda a obtinut dreptul de a construi pe o treime din suprafata parcului. Transformarea indicatorilor urbanistici ai terenului Bordei se poate face numai de catre CGMB, prin aprobarea unui plan urbanistic zonal (PUZ).

Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a precizat ieri intr-o conferinta de presa ca edilul sectorului 1, Andrei Chiliman, este cel care decide ce se poate construi in perimetrul parcului Bordei, chiar daca Consiliul General aproba PUZ. Videanu a adaugat ca functia il obliga sa acorde cele 17 milioane de euro despagubire omului de afaceri Costica Costanda, pina pe 22 iulie, la 30 de zile dupa ce Curtea de Apel a obligat Primaria Generala la plata despagubirilor. „Chiar daca, personal, consider ca hotarirea judecatoreasca de despagubire a lui Costanda este un atentat la autoritatea publica", a spus Videanu.