Sacalii imobiliari au pus ochii pe terenuri in valoare de peste 250 milioane Euro de la Fortus SA Iasi, fostul combinat de Utilaj Greu. Un lucru care demonstreaza tenta imobiliara a afacerii este dat de faptul ca Fiscul iesean a scos la vanzare active de peste 3400 de miliarde de lei (340 milioane RON), desi datoriile Fortus sunt de 1200 miliarde lei (120 milioane RON). Datorii care au fost incluse in decizia din urma cu un an si jumatate a Consiliului Concurentei care a aprobat scutirea datoriilor.
Afaceristi din cercurile imobiliare iesene au lansat o actiune ce poate avea drept urmare distrugerea fostului Combinat de Utilaj Greu (CUG) Iasi. Directia de Finante Iasi, condusa de Anton Dobos a scos la vanzare activele de la SC Fortus SA Iasi, desi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) asteapta inca de la Ministerul de Finante aprobarea ordinelor comune cu privire la stergerea datoriilor. Un lucru care demonstreaza tenta imobiliara a afacerii este dat de faptul ca Fiscul iesean a scos la vanzare active de peste 3400 de miliarde de lei (340 milioane RON), desi datoriile Fortus sunt de 1200 miliarde de lei (120 de milioane RON), datorii care au fost incluse in decizia din urma cu un an jumatate a Consiliului Concurentei care a aprobat scutirea datoriilor. Doar ca Fiscul si AVAS trag de timp de un an si jumatate. Conducerea Fortus a incercat sa blocheze vanzarea, dar a esuat doarece cautiunea stabilita in cazul Fortus SA Iasi de instanta a fost de 59,5 miliarde de lei (5,95 milioane RON), o suma record pe care conducerea societatii comerciale nu a putut sa o plateasca. Oamenii de afaceri s-au ferit sa participe la licitatia pentru achizitionarea activelor Fortus SA. De vina poate fi pretul mare al licitatiei, peste 100 de milioane de euro, dar si situatia incerta a datoriilor fostului CUG Iasi si litigiile cu Fiscul. Vanzarile par un raspuns al cercurilor imobiliare din Iasi la faptul ca recent, controlul asupra Fortus SA a fost preluat de un grup de investitori rusi.
Noii proprietari de la Fortus SA Iasi sunt investitorii rusi de la Atom Stroi. Noul director general al Fortus SA Iasi este incepand de luna trecuta, Vladimir Genadevici Banacencov, in timp ce director executiv adjunct este Gheorghe Chisca. Tranzactia cu actiunile Metal ExportImport SA se ridica la 5 milioane de euro. "Cine mai spera de un interes la Fortus, sa isi ia adio. Rusii vor face productie, nu blocuri sau case cum au vrut unii. Este adevarat ca Metalul nu mai putea sa sustina Fortus si de acest lucru si-au dat seama si multi dintre actionarii de aici", a afirmat recent Paul Tudor, actionar majoritar la Metal ExportImport si presedintele Consiliului de Administratie la Fortus SA Iasi, la momentul preluarii de catre rusi a Metal ExportImport, implicit a fostului combinat iesean. Partial, acesta s-a inselat, deoarece presiunile imobiliare au continuat sa fie exercitate, in conditiile in care Fortus Iasi detine 147 de hectare, teren evaluat la peste 250 milioane de euro. O afacere imobiliara de toata frumusetea.
Finantele amana semnarea
Recent, cotidianul ZIUA de Iasi a prezentat faptul ca in conditiile in care semnarea acestor ordine comune este refuzata in continuare, fostul CUG Iasi nu are posibilitatea sa realizeze programul de restructurare impus de Consiliul Concurentei. Exista pericolul ca, intr-o asemenea situatie, chiar Consiliul Concurentei - care a aprobat emiterea ordinelor comune, sa fie nevoit sa anuleze acordarea ajutorului de stat, pentru care a obtinut aprobarea la Bruxelles. Fara aceste ajutoare, fostul CUG Iasi va ajunge la faliment, cu toate efectele negative pentru actualii angajati. Un al doilea efect al refuzului finantistilor de a semna ordinele mentionate, este ca firma ieseana nu poate avea acces la credite sau alte surse de finantare pentru desfasurarea activitatii proprii, atata timp cat inca mai inregistreaza datorii imense catre bugetul de stat. Este evident ca intr-o asemenea situatie, la Fortus SA se poate vorbi de intentiile unor grupuri de interese de a bloca relansarea firmei.
De fapt, si Fortus SA reprezinta un interes deosebit pentru investitorii din piata imobiliara, fiind vorba de suprafete imense de teren, pe care ar putea fi construite cateva cartiere de vile, cea mai infloritoare afacere din ultimii ani din Moldova. Vanzarea activelor de la fostul Combinat de Utilaj Greu (CUG) de catre Fisc si actiunea de blocare initiata de unitatea ieseana a stabilit doua recorduri. Cea mai mare executare, de peste 100 milioane de euro, si cea mai mare cautiune stabilita de o instanta din Iasi intr-o speta comerciala. Actiunea Fiscului a fost contestata de conducerea Fortus SA Iasi, insa pentru a putea bloca licitatia ar fi trebuit sa fie platita o cautiune din valoarea activelor scoase la vénzare. Cautiune stabilita in cazul Fortus SA Iasi de instanta a fost de 59,5 miliarde de lei (5,95 milioane RON), echivalentul a aproape doua milioane de euro, o suma record pe care conducerea societatii comerciale nu a avut posibilitatea sa o plateasca. Chiar si asa, oamenii de afaceri s-au ferit sa dea tarcoale activelor Fortus SA. De vina poate fi pretul mare al licitatiei, peste 100 milioane de euro, dar si situatia incerta a datoriilor fostului CUG Iasi si litigiile cu Fiscul. Cu toate acestea, Fiscul iesean intentioneaza sa scoata din nou, dupa 30 de zile, la vanzare activele de la Fortus.