Liiceanu si Tismaneanu reclama campania de calomnii si injurii din „Ziua’’, „Romania Mare" si „Tricolorul".Dan Tapalaga, Gabriel Liiceanu si Vladimir Tismaneanu
conteaza pe serviciile lui Valeriu Stoica
pentru a cistiga procesele Filosoful Gabriel Liiceanu, politologul Vladimir Tismaneanu si ziaristul Dan Tapalaga au anuntat ieri, intr-o conferinta de presa organizata la sediul GDS, ca vor actiona in judecata publicatiile „Ziua", „Romania Mare" si „Tricolorul". Motivul: cei trei acuza cele trei ziare ca le-au terfelit imaginea prin campanii de presa, injurii si calomnii. Ei sint reprezentati de casa de avocatura a liderului PLD Valeriu Stoica. „In urma cu citeva luni, ziarul «Ziua» a declansat o campanie de defaimare care era replica la faptul ca am indraznit sa semnez un apel al intelectualilor. Nu am crezut ca voi trai vreodata ceva atit de grosolan si de dezgustator. Tot ce inseamna activitatea mea profesionala, ca persoana publica, a fost transformat in prilej de balacareala si de vatamare maxima", a declarat Gabriel Liiceanu. Pentru acestea, filosoful solicita ziarului „Ziua" daune morale in valoare de 100.000 de euro.

Aceeasi tinta si pentru jurnalistul Dan Tapalaga. Acesta sustine ca numele sau a fost utilizat „abuziv" si „mincinos", pe 14 mai, in ziarul condus de Sorin Rosca Stanescu, intr-un articol cu titlul „Furt la justitie". Tapalaga pretinde daune de doar 10.000 de euro.

Replica lui Rosca Stanescu a venit prompt. „Acesti pseudointelectuali pot sa dea in judecata ziarul «Ziua» de cite ori doresc. Vor pierde de fiecare data", ne-a declarat acesta. La rindul sau, seful Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste, Vladimir Tismaneanu, cere 100.000 de euro daune morale publicatiilor „Romania Mare" si „Tricolorul", despre care spune ca poarta o campanie „sistematica" de distrugere a imaginii sale publice. In cazul in care nu-si va gasi dreptatea in instantele romane, Tismaneanu, care este si cetatean SUA, ameninta ca se va adresa justitiei americane. „Sper ca justitia romana isi va spune cuvintul, dupa care, daca va fi nevoie, vom merge mai departe la Curtea Europeana si la Washington. (...) Ii acuz pe acesti oameni de practica celui mai odios si jegos antisemitism", spune Tismaneanu. In plus, pe lista neagra a politologului american apare si liderul PRM Gheorghe Funar. Vladimir Tismaneanu reclama faptul ca Funar l-ar fi acuzat ca ar fi furat documente din arhiva PCR cu scopul de a le vinde „pe bani grei".

Funar nu se arata ingrijorat de perspectiva procesului cu Tismaneanu. „Astept sa ma actioneze in judecata. Va iesi la suprafata adevarul si il vom obliga sa restituie documentele statului roman", ne-a declarat ieri senatorul PRM.

Liiceanu critica limbajul lui Basescu Cunoscut in ultima vreme drept un sustinator al presedintelui Traian Basescu, Gabriel Liiceanu a criticat ieri limbajul sefului statului fata de jurnalista Andreea Pana de la Antena 3, pe care a facut-o, printre altele, „tiganca imputita". Liiceanu a afirmat ca nu-i place sa-l auda pe presedintele Romaniei spunindu-i „pasarica" unei jurnaliste, insa nu-i place nici modul in care ziarista l-a abordat pe Basescu, cind acesta isi facea cumparaturile.