Femeile din Pamplona, orasul din nordul Spaniei unde are loc in fiecare an Fiesta de San Fermin, una dintre cele mai celebre sarbatori din lume, vor o versiune a lor pentru cursele cu tauri: cursele cu vaci.  Pentru amatorii de c


Femeile din Pamplona, orasul din nordul Spaniei unde are loc in fiecare an Fiesta de San Fermin, una dintre cele mai celebre sarbatori din lume, vor o versiune a lor pentru cursele cu tauri: cursele cu vaci.  Pentru amatorii de corida, San Fermin este un spectacol care are ca vedete taurii de la crescatorii prestigioase din Spania. Pentru obisnuitii sarbatorii si turistii cei mai curajosi, momentele cele mai tari sunt asa-numitele "encierros", adica alergarea taurilor pe strazile Pamplonei, care nu dureaza mai mult de cinci minute. TRADITIE. Taurii sunt eliberati pe un traseu de 825 de metri marcat de balize, de la grajduri la arene. Curajosii se straduiesc sa alerge cat mai aproape de tauri, cu pretul caderilor si lovirilor. Din 1911, 14 persoane si-au pierdut viata in aceasta aventura. De cativa ani, femeile au voie sa ia parte la aceste curse, dar ele reprezinta o minoritate fata de miile de barbati care alearga alaturi de tauri. INITIATIVA. Campania "Cows want to run" ("Vacile vor sa alerge"), initiata pe internet, cere organizarea de "encierros" la care sa fie permis doar accesul femeilor si la care taurii sa fie inlocuiti de vaci. Studentele care au initiat aceasta campanie spun ca este logic ca femeile sa aiba versinea lor de curse cu bovine. "Vacile, ca si taurii, au patru picioare si un instinct natural de a alerga. (...) Un «encierro» cu vaci ar plasa Pamplona in fruntea sarbatorilor traditionale la care se respecta egalitatea intre barbati si femei", spun acestea. Organizatorii festivalului, care se desfasoara in perioada 7 - 14 iulie, nu au raspuns acestei sugestii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.