"Am vrut sa importam energie din Republica Moldova. Initial Transelectrica nu ne-a dat voie, din motive tehnice sau de alta natura, insa acum discutiile merg bine. Putem importa prin doua linii, in nordul si sudul Moldovei, in sistem de insula. State
"Am vrut sa importam energie din Republica Moldova. Initial Transelectrica nu ne-a dat voie, din motive tehnice sau de alta natura, insa acum discutiile merg bine. Putem importa prin doua linii, in nordul si sudul Moldovei, in sistem de insula. Statele estice incearca sa inchida piata, ca un fel de protectie a producatorilor de energie din tara respectiva, pentru ca daca ar deschide piata, ar intra energie mai ieftina din alte zone. Asteptam crearea pietei regionale de energie, pentru aparitia de noi interconexiuni transfrontaliere, care sa preseze si producatorii de la noi", a declarat Ferenz Csulak, director general adjunct al E.ON Moldova Distributie, transmite Mediafax.
Sistemul "insula" presupune separarea unei zone din reteaua romaneasca, care ar urma sa fie alimentata cu energie din alta tara. Aceasta "insula" este necesara deoarece Romania este membra a sistemului european de transport al energiei (care necesita mentinerea unor indicatori tehnici la valori extrem de "stranse"), in timp ce Republica Moldova nu poate oferi energie electrica la acesti parametri si ar perturba reteaua europeana. De remarcat, singurul producator de energie din Moldova care ar putea exporta este centrala de la Cugiurgan, aflata in Republica separatista transnistreana si in proprietatea concernului rus RAO UES, condus de fostul premier Anatoli Ciubais. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.