CEZ, E.ON si Enel n-au facut disponibilizari dupa ce au cumparat societatile Electrica. Noii proprietari ai filialelor Electrica nu au dat oameni afara dupa ce au preluat controlul societatilor si nici nu intentioneaza sa o faca in viitor, ne-au spus reprezentantii acestora. O astfel de abordare este inedita in istoria privatizarilor din Romania, mai toate tranzactiile importante fiind insotite de concedieri ulterioare, din cauza fortei de munca supradimensionate. Mai mult, unii dintre noii proprietari vor sa angajeze forta de munca noua si sa o specializeze pe cea existenta.

Campioana angajarilor este CEZ, care a preluat, in 2005, filiala Electrica Oltenia si care si-a sporit, intr-un an, numarul de angajati cu aproape 10%. „In 2005, Electrica Oltenia avea sub 3.000 de angajati. In acest moment, cele patru companii care au rezultat in urma procesului de unbundling (separarea activitatilor de distributie si furnizare a energiei electrice - n.r.) insumeaza aproape 3.300 de angajati", ne-a declarat Doru Voicu, director de dezvoltare in cadrul CEZ Romania.

Enel Electrica Banat si Enel Electrica Dobrogea, privatizate in 2004, si-au pastrat aproximativ acelasi numar de angajati (3.600) ca in momentul privatizarii.

Cit despre Enel Electrica Muntenia Sud, ultima filiala privatizata, nici aici italienii nu au in vedere concedieri colective. Nici E.ON Moldova, privatizata in 2005, nu a facut disponibilizari, desi din 2005 si pina in prezent numarul angajatilor a scazut de la 2.739 pina la 2.640. Scaderea nu este insa din cauza concedierilor, ci a derularii a doua programe: plecarile voluntare si programul de pensionare anticipata la care se adauga fluctuatia naturala a fortei de munca, explica Sorin Munteanu, PR al companiei germane.

Oficialii companiilor au declarat ca angajatii pe care ii au sint bine pregatiti profesional si nu iau in calcul concedieri colective, estimind pastrarea actualului numar de angajati. „Sintem foarte multumiti de nivelul de experienta si know-how-ul pe care l-am gasit in cele doua companii (n.r. - Electrica Banat si Electrica Dobrogea) si lucram pentru valorificarea la maxim a acestui potential", au precizat reprezentantii Enel. CEZ supraliciteaza spunind chiar ca internalizarea unor activitati precum mentenanta si transportul vor conduce la sporirea numarului de angajati.

Principala preocupare a sucursalelor de distributie este in prezent instruirea personalului in „unbundling". Angajarile ulterioare vizeaza persoane cu experienta in domeniul energetic, prioritate avind angajatii care deja lucreaza in cadrul grupului. Fostele filiale Electrica apeleaza la piata muncii pentru a selecta personal, desi admit ca exista anumite probleme cu gasirea fortei de munca calificate „daca este vorba despre persoane foarte specializate".