Stefan Poenaru, 61 de ani, doctor in agronomie, cultiva linga Fetesti si in Insula Ialomitei 17.000 de hectare si asteapta sa poata lucra inca 8.500, dupa ce instanta se va pronunta defintiv in procesul pe care el l-a intentat Agentiei Domeniilor Statului. A cultivat 8.000 de hectare cu griu, 5.000 cu rapita, 2.000 cu orz, 2.000 cu floarea-soarelui.

Poenaru are in grija 2.800 de contracte de arenda, gestioneaza un sistem integrat, cu 360 de angajati, din care fac parte, pe linga terenurile agricole, o ferma cu 6.000 de oi si 2.300 de capre, silozuri cu o capacitate de 85.000 de tone, o fabrica de ingrasaminte foliare si una de brinzeturi, o tabacarie, 60 de hectare de vie si o crama. Anul trecut, din doua fonduri Sapard, si-a cumparat tractoare, anul acesta a facut actele pentru patru proiecte: vrea sa cumpere un abator mobil, la standarde UE (450.000 de euro), sa amenajeze o ferma piscicola si o pensiune agroturistica, sa-si extinda capacitatea de silozare si reteaua mobila de irigatii. Firma seamana patronului ei, caracterizat de un alt fermier drept „politicos, incapatinat, dar felina". Afacerea a crescut prin doua mijloace: a fost gindita ca sistem integrat si nu a contrazis tendintele pietei. „Daca prin ’94-’95 cultivam 1.500-2.000 de hectare de porumb, acum cultivam cel mult 800, si numai la cererea unor proprietari de teren. Porumbul necesita multa forta de munca manuala, e sensibil la lipsa apei, marile combinate de crestere a porcilor au disparut in ultimii ani, si, nu in ultimul rind, pentru ca se fura."

Spre deosebire de vecinii sai latifundiari, Taracila, Armas, Marian Bucur si Ion Nicolae, Poenaru s-a tinut deoparte de o tabara politica sau alta, iar asta a insemnat sa-si creasca mai greu afacerea: „N-am dat doar un miliard de lei pe o avere, am crescut incet, dar acum dorm noaptea linistit".

Citeste mai mult:

Topul mosierilor de azi

O mina de oameni au ajuns sa administreze, ca proprietari sau arendasi, suprafete de teren comparabile cu marile mosii de odinioara. Cine ne sint mosierii? Cum au ajuns aici si ce-i bate gindul sa faca de acum incolo?

Culita Tarata: tractoare si combine de 52 de milioane de euro

De noua saptamini n-a mai plouat in Insula Mare a Brailei, cel mai rivnit teren agricol al statului, pentru ca e fertil, relativ usor de irigat si permite transportul grinelor pe apa, de noua ori mai ieftin decit pe uscat.

Porumboiu plateste 5.400 de lefuri

Adrian Porumboiu, fost arbitru international de fotbal, nu avea acum zece ani nici o legatura cu agricultura, „poate doar aceea ca beam un sprit uneori".

Jihad El-Khali, mosierul libanez imun la seceta

„Cind am venit in Romania, prin ’92, nu stiam care-i griul si care-i rapita. De atunci am invatat multe, dar tot nu renunt sa conduc macar o ora, doua pe zi combina, cind e de recoltat".

Mihai Anghel a inviat faimoasa Podgorie Segarcea

Un alt mare fermier din sudul tarii, Mihai Anghel lucreaza, prin grupul de firme Comcereal Dolj, 25.000 de hectare in judetele Olt si Dolj, suprafete gestionate, pina la nationalizare, de Administratia Domeniilor Coroanei.

Despre Stefan Poenaru, rivalii spun ca este „politicos, incapatinat, dar felina"

Stefan Poenaru, 61 de ani, doctor in agronomie, cultiva linga Fetesti si in Insula Ialomitei 17.000 de hectare si asteapta sa poata lucra inca 8.500, dupa ce instanta se va pronunta defintiv in procesul pe care el l-a intentat Agentiei Domeniilor Statului.

Dezbateri despre cotele de lapte, raporturile fermierilor cu proiectele UE, la www.cotidianul.ro/select

Raporturile fermierilor francezi cu finantarile UE, la www.cotidianul.ro/select

Despre criza griului si consecintele ei, la www.cotidianul.ro/select