Desi Comisia Europeana a semnalat, in Raportul de tara, „posibile conflicte de interese" ale unor membri CSM, acestia nu vor sa renunte la functii. Mai mult, Consiliul pregateste un protest fata de criticile formulate de CE.Membrii Consiliului Superior al Magistraturii
nu sint dispusi sa renunte la privilegii Cotidianul a intrat in posesia unui document redactat de Directia Afaceri Europene a Consiliului Superior al Magistraturii, care contine critici la adresa Raportului intocmit de Comisia Europeana. Membrii CSM sint suparati pe doua observatii din Raportul de tara. In primul rind, CE mentioneaza conflictul de interese in interiorul Consiliului, adica situatia a patru membri CSM care ocupa si functii de conducere in instante si Parchete, adica exact institutiile pe care Consiliul trebuie sa le controleze. A doua observatie se refera la sentintele prea blinde date de judecatori in cazuri de mare coruptie, situatie pusa de CE pe seama constiintei magistratilor romani si a lipsei lor de pregatire juridica. Raportul de tara constata ca „raspunderea si moralitatea Consiliului si ale membrilor sai individuali continua sa constituie motive de ingrijorare. Acelasi lucru este valabil si cu privire la potentialele conflicte de interese ale membrilor CSM". Consiliul fandeaza in fata acestei aprecieri prin nota 3058, din 29 iunie 2007, intocmita de judecatoarea Raluca Gilea, directorul Directiei Afaceri Europene a CSM. „Legea permite membrilor CSM de a se abtine in exercitarea votului in cazurile in care acestia pot fi in conflicte de interese", se arata in documentul mentionat. Judecatoarea argumenteaza si faptic ca nu ar exista nici o problema in aceasta incompatibilitate. Ea scrie ca „unii" magistrati chiar s-au abtinut de la vot in astfel de situatii.

Contactat de Cotidianul, unul dintre cei vizati de observatiile CE, judecatoarea Lidia Barbulescu, vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ne-a declarat ca nu are de gind sa renunte la nici una dintre cele doua functii. „Nu intentionez sa fac decit ceea ce prevede legea", a spus ea.

Legea CSM a fost modificata in 2005 de fostul ministru al Justitiei, in sensul ca a prevazut incompatibilitatea dintre pozitia de membru CSM si cea de sef de instanta sau Parchet. Unii membri CSM s-au conformat si au renuntat la una dintre functii. Altii s-au prevalat de prevederea constitutionala conform careia legea poate produce efecte doar pentru viitor si, fiindca au fost alesi inaintea promulgarii noi legi a CSM, si-au pastrat ambele functii. Chestionat de Cotidianul, judecatorul Anton Pandrea, presedintele CSM, a declarat ca nu le va solicita colegilor sai sa-si rezolve problemele de incompatibilitate pentru a nu mai fi mentionat acest aspect si in viitorul raport de tara. „In nici un caz nu le voi cere acest lucru, pentru ca este o situatie transata deja si de Curtea Constitutionala, deci nu exista nici un impediment ca un membru CSM sa ocupe si functia de presedinte de instanta", a explicat Pandrea. El a completat ca aceeasi situatie este intilnita si in Franta, „din al carei model ne-am inspirat si noi".

In ce priveste avertismentul CE ca judecatorii romani dau sentinte ridicol de blinde in cazuri de mare coruptie, protestul CSM denota de-a dreptul „indignare", conform declaratiei de joi a presedintelui Anton Pandrea. „Aprecierile CE formulate la adresa pedepselor aplicate de catre instantele romanesti infring principiul independentei judecatorilor in solutionarea cauzelor", se arata in documentul dezbatut joi de plenul CSM. Judecatoarea Lidia Barbulescu a declarat pentru Cotidianul ca „aprecierea CE este nu numai inexacta, dar incalca principiul independentei justitiei, principiu respectat in toate tarile UE. Comisia nu si-ar fi permis sa incalce acest principiu in tarile occidentale", a conchis Barbulescu.

Cit platim pentru palma primita de la UE Conform declaratiilor de avere publicate pe site-ul institutiei, cei patru membri CSM vizati de aprecierile negative ale CE sint platiti rezonabil pentru ambele functii detinute. Lidia Barbulescu a cistigat anul trecut 34.000 de lei de la CSM si 125.264 de lei pentru functia de vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Virgil Andreies a primit aceeasi suma de la CSM ca si Barbulescu si 73.117 lei pentru functia de presedinte al Curtii de Apel Cluj. Iulian Gilca, fostul presedinte al CSM, a primit pentru conducerea Consiliului 115.000 de lei. Acum este membru CSM, dar si presedinte al Curtii de Apel Alba. Procurorul Gratiana Isac a cistigat anul trecut 26.000 de lei de la CSM si 75.979 de lei pentru functia de sef birou la Parchetul Inaltei Curti.