"Tragedia lui Carmen" dupa Bizet in adaptarea lui Peter Brook si Marius Constant, in regia lui Ion Caramitru si scenografia Mariei Miu, va avea premiera la Sibiu pe 12 iulie, in Curtea Interioara a Muzeului de Istorie, alte reprezentatii fiind pro
"Tragedia lui Carmen" dupa Bizet in adaptarea lui Peter Brook si Marius Constant, in regia lui Ion Caramitru si scenografia Mariei Miu, va avea premiera la Sibiu pe 12 iulie, in Curtea Interioara a Muzeului de Istorie, alte reprezentatii fiind programate pentru 13 si 14 iulie si 7, 8 si 9 august a.c.
Proiectul reprezinta o initiativa a unor importanti artisti romani de a prezenta la Sibiu un spectacol de anvergura pentru a marca evenimentul "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007". Conform organizatorilor, este vorba despre un proiect dedicat tinerilor, care promoveaza si exploateaza creativitatea tinerilor artisti. O noua viziune asupra unei opere clasice, un spectacol flexibil organizat in spatii neconventionale. Aceasta inedita combinare a celor doua domenii, teatru si opera, reprezinta o formula provocatoare care va stimula creativitatea si ingeniozitatea atat a participantilor la proiect, cat si pe cea a spectatorilor.
Ion Caramitru a declarat vineri pentru ROMPRES, ca a hotarat sa implice Uniter-ul in acest proiect pentru ca la Sibiu nu sunt puse in scena spectacole de opera, din lipsa spatiului adecvat acestui gen. El considera ca spatiul din curtea muzeului este destul de generos si astfel a creat un spectacol care sa se preteze acestui spatiu, iar varianta lui Peter Brook din 1981 la Carmen "este foarte aproape de teatru". A fost o provocare pentru el, fiind vorba de o inedita combinare a celor doua domenii, teatru si opera, formula provocatoare, care va stimula creativitatea si ingeniozitatea participantilor la proiect, dar si a spectatorilor. O varianta cu "Tragedia lui Carmen" a fost montata de Caramitru si in Irlanda, la Belfast.
In caz de vreme nefavorabila, spectacolul se va juca pe scena Teatrului National "Radu Stanca".
Dupa opera "Carmen" de Bizet s-au realizat numeroase spectacole de opera, dar si multe filme. O creatie cinematografica (produsa in 1981) ii apartine celebrului regizor Peter Brook, realizata dupa versiunea scenica, adaptata in varianta personala, a operei lui Bizet. Partitura este semnata de dirijorul si compozitorul francez de origine romana Marius Constant, iar libretul de Jean-Claude Carriere.
Spectacolul de la Sibiu dureaza o ora si jumatate, fata de patru ore cat are aceasta opera. Reducerea s-a facut, potrivit lui Caramitru, "destept si inteligent", iar repetitiile au avut loc la Teatrul National din Bucuresti.
Distributia reuneste actori si solisti lirici tineri (fiind implicata si Orchestra Metropolitana de Camera, dirijata de Tiberiu Soare, cu un nu-mar de peste 15 muzicieni), printre care solistii Oana Andra, Florentina Onica, Claudia Deleanu, Vlad Mirita, Razvan Sararu, si actorii Silviu Biris, Eugen Cristea si Vasile Calofir.
"Tragedia lui Carmen" a fost produsa de Uniter in parteneriat cu Muzeul Brukenthal, Opera Nationala din Bucuresti, Teatrul National de Opereta "Ion Dacian" si Filarmonica "George Enescu" din Bucuresti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.