In primul rand, sunt multi, saraci, activi politic, se duc la vot, vorbesc, raspandesc opinii, se uita la stiri si citesc ziare, sunt legitimi in raport cu tinerii, cu nepotii si copii lor. In al doilea rand, sunt persoanele care au suferit cel ma
In primul rand, sunt multi, saraci, activi politic, se duc la vot, vorbesc, raspandesc opinii, se uita la stiri si citesc ziare, sunt legitimi in raport cu tinerii, cu nepotii si copii lor. In al doilea rand, sunt persoanele care au suferit cel mai mult in viata din cauza istoriei. Sunt oameni care cauta o compensatie pentru ceea ce cred ca au sacrificat in viata. Iar, ca orice grup asistat, orice promisiune o trec in dreptul lor, o considera imperativa si indispensabila. A nu o indeplini este ca si cand le-ai lua ceva, nu ca si cand nu le-ai dat.
Cand vad masinile scumpe care trec pe strazile proaste ale Romaniei, se gandesc ca posesorii acestor masini s-au imbogatit din drepturile lor.
Desigur ca PSD nu a initiat legea pentru cresterea pensiilor ca o componenta a unei strategii de politici publice ci, mai degraba, ca punct al revenirii in termeni electorali si de imagine. Desigur ca premierul, capitalistul auto-proclamat, nu s-ar fi gandit vreodata ca pensionarii sunt o prioritate. Desigur ca aceasta lege are intentia dubla de a atrage electorat si de a-l plasa pe Traian Basescu in pozitia de "adversar" al pensionarilor.
Ne-am asteptat ca presedintele, in stilul sau caracteristic, sa scoata din joben o tema conflictuala prin care sa incerce sa acopere potentialul deficit de imagine pe care legea pensiilor i-o produce. Dar acest lucru nu s-a intamplat, si mai mult decat atat, presedintele a insistat sa intre in dezbatere de partea "rationalitatii macroeconomice", ceea ce nu ii aduce vreun avantaj.
In esenta, actiunile politice legate de legea pensiilor arata ca avem o clasa politica interesata de raporturile de putere construite prin politici de imagine, mai degraba decat prin politici publice.
Dar solutiile reale ale problemelor pensionarilor nu se reduc la majorarea pensiilor. Solutiile includ descentralizarea, sanatatea, politica fiscala, sistemul privat de pensii etc. Este necesara o solutie integrata, nu doar una populista a carei eficienta risca sa submineze alte componente ale sistemului din Romania.
Cert este ca o dezbatere pentru o solutie integrata, sustenabila, nu a avut loc. Din nefericire, partidele importante nu o au in vedere, cum nu au nici un program articulat. Iar in aceste conditii, ne asteptam ca atunci cand vreun partid aflat la guvernare, direct sau indirect, va mai scadea in sondaje sa vedem si o dublare a ajutorului de somaj si a salariilor bugetarilor, o triplare a salariilor politistilor. si poate chiar o reducere a salariilor demnitarilor. Asta depinde de disperarea care ii va apasa.
Legea pensiilor ne aduce aminte de programele sociale initiate de Adrian Nastase. Venitul minim garantat, cornul cu lapte etc. Bune in esenta lor, dar complet ineficiente in termeni electorali. Caci politicianul este judecat pentru ceea ce nu face sau pentru ceea ce face gresit. Foarte rar pentru ceea ce face bine.
***
Alegerile pentru Parlamentul European se apropie. si inca partidele nu au definitivat listele candidatilor. Dezbaterile nici macar nu au inceput. Liderii importanti ai partidelor par a nu se ingriji ca pe liste sa apara "numele grele" sau acestea nu isi doresc. Mai mult ca sigur ca raspunsul este dat de o dubla ipostaza in care se afla europarlamentarul - pe de o parte europarlamentarii nu au imunitate, pe de alta parte europarlamentarii chiar trebuie sa munceasca, si nu putin. Prin urmare, pe liste vor aparea tinerii. Nu au nevoie nici de imunitate si muncesc. Este o sansa pentru partide.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.