Politia ar putea redeschide ancheta in cazul mortii lui Jim Morrison, care s-a produs in urma cu 36 de ani in circumstante inca invaluite in mister, dupa ce fostul administrator al unui club de noapte din Paris si prieten apropiat al legendarului
Politia ar putea redeschide ancheta in cazul mortii lui Jim Morrison, care s-a produs in urma cu 36 de ani in circumstante inca invaluite in mister, dupa ce fostul administrator al unui club de noapte din Paris si prieten apropiat al legendarului star rock a decis sa povesteasca o serie de detalii socante. Acesta sustine ca Morrison nu a murit in apartamentul sau, ci in wc-ul unui local unde tocmai luase o supradoza de heroina. Corpul neinsulfetit a fost transportat ulterior de dealerii de droguri in apartamentul din strada Beautreillis.
Conform variantei oficiale, Jim Morrison, in varsta de 27 de ani, a decedat din "cauze naturale". Aceasta concluzie este insa astazi contrazisa de un bun amic al starului, Sam Bernett. In urma cu 36 de ani, Bernett era administratorul clubului "Rock 'n' Roll Circus" din Paris. Aici, povesteste el, si-a gasit Morrison sfarsitul dupa ce a facut abuz de heroina. Trupul neinsufletit al lui Morrison a fost transportat apoi in baia apartamentului nr 17 pe care starul il detinea la Paris, in strada strada Beautreillis, de catre doi dealeri de droguri. Bernett a fost avertizat de catre patronii clubului sa-si tina gura.
Sam Bernett, care a fost la un moment dat corespondentul prestigiosului "New York Times", a decis sa vorbeasca in cele din urma si sa publice intr-o carte ("The End - Jim Morrison") tot ce stia despre circumstantele mortii bunului sau amic. Cartea urmeaza sa vada in scurt timp lumina tiparului in Franta. Extraordinarele sale dezvaluiri sunt insa deja luate in serios de catre autoritatile franceze, care analizeaza spusele lui Bernett.
Ultima noapte
Jim Morrison a sosit la Paris in martie 1971, impreuna cu iubita sa Pamela Courson (foto). Tocmai finalizase inregistrarile pentru cel ce avea sa devina cel mai popular album "The Doors", "LA Woman". Stilul dezordonat de viata al lui Morrison, abuzurile de droguri si alcool erau de notorietate. Odata ajuns la Paris a inceput sa frecventeze cu regularitate "Rock 'n' Roll Circus", un select club de noapte preferat si de "Beatles", "Rolling Stones", "Pink Floyd", Eric Clapton si Jimi Hendrix.
La primele ore ale diminetii de 3 iulie 1971, in club se aflau peste 500 de noctambuli. Morrison a ajuns in jur de 1.00 dimineata. "Venise sa faca rost de droguri pentru Pam. Obisnuia sa vina adesea noaptea dupa droguri la club pentru ca aici se gaseau intotdeauna dealeri cu marfa de calitate", povesteste Bernett. Morrison a cumparat heroina de la doi tineri care lucrau pentru Jean de Breteuil, un playboy francez care era si dealer de stupefiante. "A disparut in toaleta in jurul orelor 2.00. Stiu asta pentru ca eram atent la ce facea Morrison. O jumatate de ora mai tarziu un coleg mi-a spus ca cineva s-a blocat intr-unul din wc-uri. Am fost nevoiti sa scoatem usa din tatani. Am chemat imediat un doctor, clientul de-al nostru. Acesta, care si-a dat seama cine era "pacientul", l-a examinat extrem de atent si a ajuns la concluzia ca este mort. Din cauza spumelor si sangelui pe care Morrison le avea la gura, ne-am dat seama cu totii ca trasese pe nas o doza mare de heroina (Jim avea mare frica de acele de seringa si din aceasta cauza nu si-a injectat niciodata heroina sau altceva). Intre timp venisera in toaleta si cei doi tineri de la care se aprovizionase Morrison cu ceva timp in urma", mai spune Bernett.
Ignorand verdictului medicului, au insistat ca solistul este doar lesinat si ca trebuie scos din local, ceea ce au si facut. Conform lui Bernett, cei doi au tarat corpul neinsufletit de-a lungul unui coridor care lega "Rock 'n' Roll Circus" de localul vecin, "Alcazar" (care mai functioneaza si astazi), de unde a fost urcat intr-o masina si transportat in apartamentul din strada Beautreillis.
Bernett a fost contactat apoi ca catre unul din patronii localului - omul de afaceri parizian Paul Pacini (care traieste inca) - care l-a averitzat sa nu povesteasca nimanui despre cele petrecute in toaleta clubului. "Clubul nu are nici o responsabilitate pentru cele intamplate. Din moment ce <<prietenii>> au dorit sa-l ia cu ei pe Morrison, noi nu avem nimic de-a face cu aceasta poveste. Este cu siguranta un incident extrem de tragic, dar asa-i viata. Asadar ai inteles: noi n-am vazut si n-am auzit. Ne tinem gura pentru ca nu dorim scandal! OK?", i-a spus Pacini lui Bernett.
Acesta din urma recunoaste insa ca nu se gandise sa cheme o ambulanta la fata locului, fiind convins ca Morrison era mort.
Varianta Pamelei Courson
Investigatiile intreprinse dupa gasirea trupului neinsufletit al lui Morrison in baia apartamentului nu au fost insa dintre cele mai temeinice, relateaza dailymail.co.uk. Pamela Courson a povestit ca iubitul sau se simtise extrem de bine in seara precedenta. Fusesera impreuna la cinema si se intorsesera pe la miezul noptii. In timp ce ea a facut un dus, el s-a uitat la un film. Au plecat apoi impreuna la culcare, a mai precizat Pam. Apoi, brusc, Morrison s-a ridicat din pat si i-a spus iubitei sale ca se duce sa faca o baie de "relaxare". Medicul francez Max Vassille a stabilit ca legendarul solist murise din cauze naturale, subliniind faptul ca acesta avea un ulcer serios si frecvente crize de astm de cand se mutase la Paris. Tot Vassille a hotarat ca nu este necesara o autopsie avand in vedere ca trupul neinsufletit nu prezenta urme de violenta.
Raportul oficial privind moartea lui Jim Morrison, aflat in arhiva Primariei din Paris, a constituit de atunci o permanenta sursa de inspiratie pentru nenumarate teorii ale conspiratiei, de la comploturi puse la cale de agentii de securitate pana la inscenarea propriei morti la care ar fi recurs legendarul solist pentru a scapa de faima care il sufoca. Imediat dupa moartea lui Morrison, dealerul Jean de Breteuil s-a mutat in Maroc unde avea niste rude. A murit, la scurta vreme, din cauza unei supradoze. Iubita solistului, Pamela Courson, a murit si ea in 1974, tot din cauza abuzului de stupefiante. Avea 27 de ani (ca si Morrison in momentul mortii). Bernett lucreaza in prezent la postul national de radio francez. "Aveam 26 de ani in 1971. Acum am putin peste 60 si m-am hotarat sa vorbesc pentru ca vreau sa-mi iau aceasta greutate de pe suflet. Am spus tot ce am avut de spus", a conchis Bernett.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.