Comisia Europeana si Guvernul Romaniei vor investi 9 milioane euro in sase proiecte din domeniul securitatii nucleare din tara noastra, se arata in publicatia saptamanala a Executivului, EU-RO Newsletter. Unul dintre proiecte vizeaza imbunatatirea pr
Comisia Europeana si Guvernul Romaniei vor investi 9 milioane euro in sase proiecte din domeniul securitatii nucleare din tara noastra, se arata in publicatia saptamanala a Executivului, EU-RO Newsletter. Unul dintre proiecte vizeaza imbunatatirea procesului de evaluare a Unitatii 1 de la Cernavoda. "Guvernul a aprobat in sedinta din 4 iulie printr-un Memorandum semnarea Acordului de finantare referitor la Programul de sprijin comunitar in domeniul securitatii nucleare pentru Romania. Pentru acest program, asistenta financiara nerambursabila din partea Uniunii Europene este in valoare de 7,7 milioane euro, iar restul de 1,3 milioane euro reprezinta cofinantare din partea statului roman", se arata in publicatia Guvernului.
Acordul de finantare prevede ca autoritatile romane au termene-limita pentru contractarea fondurilor pana la 30 octombrie 2008, iar termenul final pentru executarea contractelor este 30 noiembrie 2009. Primul proiect vizeaza imbunatatirea capabilitatii personalului Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) in vederea evaluarii Raportului Periodic de Securitate Nucleara pentru centrala nucleara Cernavoda, Unitatea 1.
Cel de-al doilea proiect prevede consolidarea, din punct de vedere tehnic, a CNCAN si a capabilitatii sale pentru asigurarea protectiei impotriva radiatiilor rezultate in urma folosirii de dispozitive medicale generatoare de radiatii ionizate.
Cel de-al treilea proiect de securitate nucleara se refera la autorizarea construirii depozitului national Saligny.
Al patrulea proiect din domeniul energiei nucleare sprijina actiunea de dezafectare din punct de vedere tehnic in conditii de siguranta a reactorului de cercetare VVR-S de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei si va furniza echipamentele necesare pentru primele doua faze ale dezafectarii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.