Cercetatorii canadieni au adus pe lume primul bebelus conceput dintr-un ovul maturizat in laborator, inghetat, dezghetat si fecundat.Laboratoarele romanesti de fertilizare
in vitro au o experienta de zece ani Bebelusul Carina are aproape un an, este sanatoasa tun si se dezvolta normal. Alti trei copii plasmuiti prin aceeasi metoda sint pe drum, anunta BBC. Tehnica pusa in practica de canadieni, numita „maturizare in vitro" (IVM), presupune dezvoltarea in laborator a ovulelor extrase din ovarele unei femei, care nu au trecut prin procesul normal de maturare in organism si prin urmare nu ar face fata fertilizarii in vitro clasice. Ovulele extrase astfel sint congelate, dezghetate si fertilizate si apoi plasate in corpul viitoarei mame. Cum pina in prezent nu se stia daca ovulele obtinute astfel supravietuiesc decongelarii, respectiv fertilizarii, reusita echipei de cercetatori ai Centrului de Reproducere McGill din Montreal este o premiera in domeniu. Spre deosebire de IVM, fertilizarea clasica in vitro (IVF) implica folosirea unor doze mari de medicamente bazate pe hormoni, de altfel foarte scumpe, care au rolul de a stimula ovarele sa produca mai multe ovule mature. In viitor insa, IVM va scuti femeile de tratamentele medicamentoase de fertilitate, uneori extrem de riscante si care pot provoca sindromul hiperstimularii ovariene (OHSS), o boala foarte rara care pune in pericol viata pacientei. Aducerea pe lume a bebelusilor nascuti din ovule inghetate si dezghetate da o speranta si bolnavelor de cancer. Doctoriile administrate pentru stimularea ovarelor pot avea efecte adverse: grabirea dezvoltarii anumitor tumori sau a cancerului de sin. Prin urmare, acestea pot opta sa-si conserve ovulele inainte sa inceapa chimioterapia, metoda care poate cauza sterilitate. Totusi, dr. Hananel Holzer, sefa grupului de la Montreal, si-a asigurat colegii de breasla ca nu a experimentat inca IVM pe femei diagnosticate cu cancer, contrariul echivalind cu o incalcare a normelor eticii medicale.

Patru dintre cele 20 de femei inscrise in programul de testare au ramas insarcinate in urma procedeului de „maturizare in vitro". Toate sufereau de sindromul polichistic ovarian, adica ovarele lor erau acoperite de chisturi care „impiedicau" fertilitatea si care le predispuneau la OHSS cu un grad ridicat de risc. „Pina acum nu se stia daca chisturile colectate din ovare nestimulate, maturizate in vitro si «vitrifiate» pot supravietui dezghetarii, mai apoi fertilizate cu succes si transformate intr-o sarcina viabila. Am demonstrat pentru prima oara ca acest procedeu este posibil, ba mai mult, am reusit sa ducem la bun sfirsit o sarcina", se lauda dr. Holzer. Desi sint intr-o faza incipienta, cercetarile canadienilor ar putea deveni solutia ideala pentru femeile care viseaza sa devina mame, dar pe care problemele de sanatate le-au impiedicat. In plus, IVM s-a dovedit a fi destul de ieftin, comparativ cu tratamentele hormonale de stimulare a ovarelor.

Conceputi in eprubeta Englezoaica Louise Brown este primul copil din lume conceput in eprubeta. Ea s-a nascut pe 25 iulie 1978, asistata de doctorii R.G Edwards si Patrick Streptoe. Dupa cinci ani, doctorii australieni de la Centrul Medical Flinders din Adelaide au reusit sa aduca pe lume primii tripleti rezultati in urma fertilizarii in vitro, Aaron, Jessica si Chenara Guare. In Romania, de-abia in 1995 doctorul Ioan Munteanu a inaugurat oficial Centrul de Fertilizare In Vitro din Timisoara. Tot el a reusit, la un an distanta, prima operatie de fertilizare in vitro din Romania. Rezultatul se numeste Daniel Ioan si a implinit anul acesta 11 ani, pe 6 februarie. (Alexandra Badicioiu)

60% dintre cei care incearca fertilizarea in vitro sint de acord sa doneze embrionii nefolositi pentru cercetarea din domeniul celulelor-susa, potrivit unui studiu publicat de revista "Science". Cititi pe www.cotidianul.ro/select despre dreptul la mostenire al copiilor conceputi in eprubeta