Alegerea Parlamentului Votul pentru alegerea senatorilor si deputatilor se va da pe circumscriptii uninominale, dupa cum au hotarat ieri cu 11 voturi "pentru" (PSD, PNL, PD) parlamentarii din comisia de cod electoral. Impotriva acestei variante,
Alegerea Parlamentului Votul pentru alegerea senatorilor si deputatilor se va da pe circumscriptii uninominale, dupa cum au hotarat ieri cu 11 voturi "pentru" (PSD, PNL, PD) parlamentarii din comisia de cod electoral. Impotriva acestei variante, la care s-a ajuns dupa doua ore de discutii, au fost numai reprezentantii PRM, in timp ce parlamentarii PC si UDMR s-au abtinut. Modalitatea de repartizare a mandatelor va fi stabilita de membrii comsiei la urmatoarea sedinta, care va avea loc saptamana viitoare.  VARIANTE. Pana atunci, senatorii si deputatii trebuie sa poarte discutii in cadrul partidelor cu privire la aspectele tehnice legate de organizarea unor astfel de circumscriptii, precum si la modalitatea concreta de repartizare a mandatelor. Alesii vor avea de ales intre trei variante principale de distribuire a madatelor de parlamentari: scrutin majoritar, mixt sau proportional. Circumscriptiile electorale actuale vor fi reorganizate, urmand sa se infiinteze atatea circumscriptii cate mandate de parlamentari vor exista, dar in proportia de un senator la doi deputati. In cazul votului pe circumscriptii uninominale, partidele vor putea propune doar cate un singur candidat pentru fiecare circumscriptie. In cadrul discutiilor de ieri, deputatul PSD Eugen Nicolicea s-a pronuntat in favoarea unui sistem de vot majoritar cu doua tururi de scrutin, ca in cazul alegerilor primarilor. Reprezentantii PD au optat insa pentru repartizarea mixta a mandatelor, ceea ce presupune ca voturile din circumscriptiile in care nici un candidat nu a intrunit majoritatea absoluta din primul tur sa fie redistribuite proportional.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.