Regulamentul privind alinierea preturilor la roaming in UE a intrat in vigoare, iar operatorii de telefonie trebuie sa explice in aceasta luna clientilor optiunile pe care le au. Regulamentul privind scaderea treptata a tarifelor la roaming a intrat in vigoare de simbata, anunta un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei.

Potrivit Regulamentului adoptat pe 7 iunie, tariful maxim pentru efectuarea unui apel in strainatate va fi de 0,49 euro/minut plus TVA in primul an de la adoptare, iar in urmatorii doi ani va scadea la 0,46, respectiv 0,43 euro/minut. Pentru apelurile primite, Regulamentul prevede tarife maxime de 0,24 euro/minut in primul an, iar in urmatorii ani de 0,22, respectiv 0,19 euro.

Toate companiile de telefonie mobila care ofera servicii de roaming international trebuie sa isi contacteze clientii pe parcursul lunii iulie pentru a le explica ce tarife le sint oferite pentru aceste servicii. Clientii vor decide daca opteaza pentru noile eurotarife sau ramin fideli vechiului contract, in cazul in care au deja tarife preferentiale pentru serviciile de roaming. Daca nu vor opta pentru eurotarif si nu au deja un abonament care sa implice tarife preferentiale pentru roaming, clientilor li se va aplica in mod automat eurotariful.

De asemenea, de la sfirsitul lunii septembrie, operatorii de telefonie mobila vor trebui sa trimita un SMS generat automat fiecarui client care trece frontiera. Acest mesaj, care poate fi dezactivat de cei care nu doresc sa il primeasca, va oferi explicatii despre costul efectuarii si primirii unui apel. Totodata, operatorii vor fi obligati sa ofere informatii mai detaliate asupra tarifelor celor care solicita acest lucru.

Vodafone Romania a anuntat deja scaderea tarifelor. Incepind din 29 august 2007, compania ofera clientilor care calatoresc in strainatate un tarif unic de 0,65 dolari/minut, fara TVA, (echivalentul a 0,48 euro/minut) pentru apelurile efectuate catre destinatii din Uniunea Europeana. Pentru apelurile primite in roaming, in spatiul Uniunii Europene, clientii Vodafone Romania vor beneficia de tariful unic de 0,32 dolari/minut, fara TVA (echivalentul a 0,24 euro/minut).