Pe 13 iulie, Tori Amos va cinta in fata publicului din Romania la pianul sau, pe care il alinta cu numele de „Bosey" si care cintareste aproape o tona.

Concertul cintaretei americane Tori Amos este unul dintre cele mai asteptate evenimente muzicale ale acestui an. Turneul de promovare a ultimului sau album, „American Doll Posse", lansat in 2007, a inceput in luna mai, printr-un spectacol in Italia, iar de atunci Tori Amos a concertat in multe orase din tarile vestice. Anul acesta insa artista a ales si destinatii in premiera, cum ar fi Slovenia, Ungaria si Romania. Pe 13 iulie, la doar doua zile de la concertul pe care il va sustine la Festivalul de Jazz de la Montreux, Tori Amos va urca pe scena special amenajata a Salii Polivalente, pentru doua ore de muzica intensiv. Organizatorii evenimentului, Fundatia Culturala Phoenix, au anuntat ca artista va veni la Bucuresti insotita de o echipa de 18 persoane si alti patru „prieteni": pianele si sintetizatoarele de care nu se desparte la nici un spectacol.

Pe ultimul sau album, Tori Amos si-a creat patru personaje, pe care tot ea le interpreteaza. „Femeile sint impartite in mame si tirfe. Totul e in alb si negru. Ca pianista, inteleg foarte bine albul si negrul. Dar, in afara claviaturii, acest lucru nu mai este acceptabil", a spus cintareata, explicind care este povestea din spatele acestor patru personalitati. Daca prima parte a spectacolului este rezervata unuia dintre aceste avataruri, toate fiind inspirate de mitologia grecilor, cea de-a doua ii va apartine lui Tori Amos, dincolo de jocurile mastilor.

Daca in 1987 a scos un album de pop-metal care nu s-a bucurat deloc de succes, incepind cu 1990, Tori Amos a inceput sa abordeze un stil care i-a devenit de-a lungul timpul marca identitara. Reciclind influentele Kate Bush si Joni Mitchell si repunind pianul in drepturile pe care si le cam slabise in ceea ce priveste muzica rock, artista a reusit ca prin primul sau album in calitate de interpreta si compozitoare sa-si asigure un loc printre cele mai puternice personalitati ale muzicii ultimilor 20 de ani.Discul „Little Earthquakes", lansat la finalul anului 1991, s-a vindut bine atit in Marea Britanie, cit si in America si a fost urmat, in 1992, de EP-ul „Crucify", care include si trei coveruri, printre care si piesa „Smells Like Teen Spirit", a formatiei Nirvana. Urmatorul album a fost „Under the Pink" (1994), care a marcat piata muzicala intr-o mai mare masura decit discurile de dinainte.

Albumul din 1996, „Boys from Pele", a fost compus in urma unei calatorii in Hawaii, unde artista a aflat povestea zeitei vulcanilor, Pele, pe care o invoca in titlu. Discul a intrat direct pe cea de-a doua pozitie in topurile celor mai bine vindute albume si a primit, la scurt timp dupa aparitie, un disc de platina. Au mai urmat, printre altele, „From the Choirgirl Hotel" (1998), cu o componenta puternic autobiografica si „Strange Little Girls" (2001) si „The Beekeeper" (2005).

Spectacolul care va avea loc la Bucuresti va fi cu siguranta, un rasfat pentru cei care s-au obisnuit cu intertextualitatile, jocurile si temele controversate pe care Tori Amos le propune prin muzica ei, dar si o descoperire, dat fiind conceptul noului album.

Mai multe informatii despre Tori Amos si ultimul sau album, pe www.cotidianul.ro/select