Presedintele Grupului de Investigatii Politice (GIP), Mugur Ciuvica, a facut publice o serie de documente care demonstreaza ca Partidul Democrat este tratat preferential de Politie si Parchet in Dosarul contrabandei cu tigari de pe Clisura Dunarii. E
Presedintele Grupului de Investigatii Politice (GIP), Mugur Ciuvica, a facut publice o serie de documente care demonstreaza ca Partidul Democrat este tratat preferential de Politie si Parchet in Dosarul contrabandei cu tigari de pe Clisura Dunarii. Este vorba, sustine GIP, de transcrieri ale convorbirilor telefonice inregistrate de SRI-UM 0653 Resita la cererea DIICOT, precum si de declaratii ale martorilor din acest dosar. Din aceste documente reiese ca ancheta referitoare la membrii partidului lui Traian Basescu s-a oprit la nivel local. Desi, spune Ciuvica, exista in dosar referiri clare la lideri politici, demnitari, inalti functionari publici, sefi ai Politiei Romane si ai Vamii.
"Potrivit documentelor pe care le publicam, contrabandistii - in convorbirile telefonice inregistrate de Parchet, si martorii - in declaratiile date in fata anchetatorilor - sustin ca Vasile Blaga, Constantin Duvac si Sorin Frunzaverde i-au protejat pe contrabandisti", a declarat Mugur Ciuvica. Comisarul de politie Constantin Duvac este directorul Directiei de Cercetari Penale din IGP. A fost numit in functie, in 2005, de catre ministrul de Interne Vasile Blaga. Sorin Frunzaverde este vicepresedinte PD si a fost ministru al Apararii si presedinte al CJ Caras. Procurorii DIICOT Caras Severin au trimis in judecata, in octombrie 2006, zece inculpati acuzati de "constituire in zona granitei romano-sarbe o retea de crima organizata transfrontaliera, specializata in contrabanda de mare amploare cu tigari, ale carei operatiuni au fost sustinute si favorizate de functionari corupti din Vama si Politie", potrivit rechizitoriului. Conform anchetatorilor, contrabandistii luau fara acte tigari din magazinele duty-free din punctul vamal Moldova Veche si le vindeau pe piata neagra din sud-vestul Romaniei. Sefii retelei erau Omer Radovancovici, primarul PD din comuna Pojejena (judetul Caras Severin) si George Lupu, seful unuia dintre duty-free-urile implicate in contrabanda, prieten cu Radovancovici, sustine Ciuvica. In acest dosar, DIICOT a arestat si trimis in judecata si ofiteri ai Politiei de Frontiera: ofiterul de politie judiciara Nicusor Cocoana, subcomisarul Dorin Dolici si Ion Cionca, comandantul Politiei de Frontiera Caras. In probele la dosar se afla si interceptarile convorbirilor telefonice ale contrabandistilor (incepand din ianuarie 2006) si declaratii ale unor martori, interceptarile fiind realizate de SRI la cererea DIICOT si au fost autorizate de presedintele Tribunalului Caras-Severin, mandatul fiind prelungit in mai multe randuri. "Din aceste documente reiese ca ancheta Parchetului s-a oprit la nivel local, desi in dosar exista referiri clare la lideri politici, demnitari, inalti functionari publici, sefi ai Politiei Romane si ai Vamii", spune presedintele GIP.
"Trimitea bani si lui Blaga"
Numele lui Vasile Blaga, care era ministrul de Interne in perioada contrabandei, apare in declaratia unui dintre martorii din dosar. Marturia facuta in fata procurorilor DIICOT se referea la ofiterul Nicusor Cocoana, al carui rol, spun anchetatorii, era de a proteja transporturile ilegale de tigari. Potrivit martorului, ofiterul sustinea ca o parte din banii pe care ii primea de la traficanti ii trimitea lui Blaga. "Zicea, spune martorul, referindu-se la Cocoana, ca are legaturi puternice la Bucuresti si ca doar datorita lui se poate face "treaba" in zona. In fiecare seara, cand se scoteau ilegal tigari din shop-uri, in jur de 5000 de euro i se dadeau direct lui Cocoana, prin Lupu George, reprezentantul tuturor shop-urilor. Cocoana sustinea ca din acesti bani, o treime merge la seful lui, Cionca, de la Oravita, unde intra si el, o treime la directorul frontierei de la Timisoara si o treime la Bucuresti. Prin asta ne facea sa credem ca toti cei care dadeam cota parte putem sta linistiti stiind ca treaba este lasata de sus, de la Bucuresti, ca el trimitea bani pana si lui Blaga, ministrul de Interne. Dar noi suspectam ca banii se opreau doar la Cocoana si Cionca". Institutiile abilitate ar trebui sa lamureasca cum un ofiter de politie care se ocupa de protectia operatiunilor de contrabanda, dupa cum arata anchetatorii, le spunea contrabandistilor ca o parte din bani ajung chiar la ministrul de Interne. "GIP a solicitat Directiei Generale Anticoruptie din Ministerul de Interne si DIICOT sa informeze public daca au realizat o ancheta referitoare la faptul ca numele lui Vasile Blaga apare in dosarul Contrabandei cu tigari de la Dunare. Solicitam DIICOT si Ministerului de Interne sa precizeze daca Nicusor Cocoana, inculpat in acest dosar, a fost anchetat in legatura cu afirmatiile sale privind faptul ca Blaga primea o cota parte din banii proveniti din contrabanda. Solicitam ca aceste institutii sa precizeze daca Vasile Blaga a fost audiat in legatura cu afirmatiile lui Cocoana, ministrul de Interne fiind, in mod normal, primul care ar fi trebuit sa fie preocupat de faptul ca numele sau este folosit ca acoperire de un politist care se ocupa cu contrabanda", a spus Ciuvica.
Sprijinul liderului PD
Sorin Frunzaverde era, in perioada contrabandei, presedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin. Apoi a devenit ministru al Apararii. In prezent este vicepresedinte al Biroului Permanent National PD. Numele lui Sorin Frunzaverde apare in convorbirile telefonice dintre contrabandisti.
Potrivit inregistrarilor, Omer Radovancovici (primarul PD din Pojejena) este un apropiat al lui Frunzaverde. Contrabandistii aduc alimente si bauturi pentru o sedinta la care participa Radovancovici si Frunzaverde. Radovancovici il insoteste pe Frunzaverde la Bucuresti, unde aduce bani din partea contrabandistilor. De la Frunzaverde contrabandistii asteapta protectie in momentul in care incep controalele autoritatilor. Pe Frunzaverde il suna Radovancovici pentru a se plange de sefii Politiei Timis.
In data de 25.01.2006, la ora 14:37, George Lupu vorbeste la telefon cu un anume Cristi despre un purcel, cateva sticle de alcool si cateva bucati de ciocolata pe care Omer Radovancovici i le-a cerut pentru o sedinta la Resita. Prezentam transcrierea convorbirii:
CRISTI: - Da!
LUPU: - Cristi, eu am ajuns in Resita.
CRISTI: - Unde vrei sa ne vedem?
LUPU: - Pai nu stiu. Unde e Omer sa-i las asta? Unde e?
CRISTI: - Pai eu nu stiu unde e, ca eu nu am vorbit cu el.
LUPU: - Pai tu unde esti?
CRISTI: - Eu, acuma, acasa.
LUPU: - Pai cred ca la Consiliu e el, nu? Pai nu stiu, ca a zis ca se intalneste cu FRUNZAVERDE, a zis.
CRISTI: - Da?
LUPU: - Ca pentru asta adusei ala.
In data de 28.01.2006, la ora 21:37, George Lupu vorbeste cu George Milutin (seful Vamii Port Moldova Veche): (...)
LUPU: - Ca... asta, Omer, zise ca pleaca la Bucuresti maine cu FRUNZAVERDE, si ii zic: "ba, nu stiu, vorbeste cu George ca eu as vrea sa stau o saptamana sa nu ma duc pe acolo". Stii?
MILUTIN: - Foarte bine, foarte bine, e si indicat.
"Trebuie sa-l sun pe Frunzaverde"
In 01.03.2006, la ora 07:16, in timp ce Politia, Garda Financiara si Vama faceau controale la magazinul sau duty-free, George Lupu este contactat de Sorin Corcoman, un angajat al sau:
CORCOMAN: - Alo?
LUPU: - Da.
CORCOMAN: - Sorin sunt, tata.
LUPU: - Da.
CORCOMAN: - Am luat alta cartela. Ce drac... ai reusit sa vorbesti cu cineva?
LUPU: - Taticule, toti au telefoanele inchise.
CORCOMAN: - Ba, lasa!
LUPU: - Uite, eu sunt cu Omer, toti au telefoanele inchise. Numai sa... trebui... sa-l sun pe FRUNZAVERDE.
CORCOMAN: - A... Si unde dracu il suni la sapte dimineata? Bun, noi terminam la opt jumate noua cel tarziu suntem gata. Stii, dar iti dai seama, restul e varza pe acolo."
"Spune-i lui ala, lu' Frunzaverde: F... in gura de nesimtit!"
In data de 02.03.2006, la ora 08:06, George Lupu este contactat de Omer Radovancovici. Vorbesc despre Matei Lupu, primarul din Moldova Noua, pe care il suspecteaza ca ar fi informat autoritatile despre contrabanda:
(...)
OMER: - Ti-am zis eu ca asta e! Dar ce, e valva in oras?
LUPU: - Ai de capu' meu, e dezastru! Deci veni trei de la vama, de la Brigada de la Timisoara... Deci trimite Bucurestiul, Omere... Imi zisera astia de la Garda: "ba, George, nu stim ce e la tine, dar Bucurestiul ne-a sunat azi-noapte, manca-ti-as".
OMER: - E mana lui! Eu am zis ca e mana lui, ca nu putea asta sa faca... o fi vorbit si asta, dar mana lui e de manevrat!
LUPU: - Da, da.
OMER: - Iti dai seama ca a sunat undeva acolo la... si a zis: "eu sunt primar, trimiteti pe astia de la... toti is corupti, ca de-aia n-a sunat la Politie, stia ca astia nu-l baga-n seama..."
LUPU: - Spune-i lui ala, lu' FRUNZAVERDE, f... in gura de nesimtit.
"Ar fi cel putin bizar ca in conditiile in care Radovancovici si George Lupu au fost inculpati si arestati in acest dosar, Sorin Frunzaverde sa nu fi fost nici macar intrebat despre relatia sa cu cei doi contrabandisti", a declarat Mugur Ciuvica, cerand Parchetului General (DIICOT) sa informeze public daca a realizat vreo ancheta referitoare la relatia dintre Frunzaverde si contrabandistii de tigari de la Clisura Dunarii.
"Relatia" Duvac
Numele lui Constantin Duvac apare intr-o convorbire telefonica pe care George Lupu, unul dintre liderii contrabandistilor, o are cu un ofiter de politie din Caras Severin.
In 5 martie 2006, in timp ce ancheta autoritatilor era in plina desfasurare, Lupu se foloseste de relatia sa cu Constantin Duvac pentru a face presiuni asupra unui ofiter de politie din Caras. Convorbirea are loc la ora 16:55, Lupu luand legatura cu, Micu" care raspunde la numarul de telefon apartinandu-i ofiterului de politie Laurentiu Despa de la UM 0906 Caras Severin. Iata continutul acesteia:
LUPU: - Sa traiti!
MICU: - Sa traiti. Cine-i?
LUPU: - George. Georgica, Georgica, ala, baiatu cu panoplia, cu pistolul pe care ati zis ca mi-l dati si nu mi l-ati dat niciodata.
(...)
MICU: - Unde esti?
LUPU: - La prietenul meu, la Omer.
(...)
MICU: - Scapasi? (Rade)
LUPU: - Scapai, scapai. Nu scapai, ca... Stiti? Cineva ma suna de la Bucuresti, un prieten care... DUVAC (?) CONSTANTIN, daca-l cunoasteti.
MICU: - Da.
LUPU: - Il stiti, ati auzit de el?
MICU: - Da.
LUPU: - Deci o sa va sune sa va spuna ceva.
MICU: - Asa.
LUPU: - Poate nu va suna... sa stiti ca ala e prietenul meu cel mai bun.
MICU: - Stiu mai, daca tu imi zici.
LUPU: - Deci DUVAC CONSTANTIN, ala, deci o sa...
MICU: - Da, e seful Directiei (?), da.
(...)
"DIICOT si MIRA trebuie sa precizeze daca George Lupu si comisarul Constantin Duvac au fost anchetati referitor la relatia dintre contrabandist si directorul Directiei Cercetari Penale din IGP. Sunt asteptate precizari si referitor la faptul ca o persoana aflata sub ancheta se foloseste de legatura sa cu comisarul Duvac pentru a face presiuni asupra unui ofiter de Politie", a declarat presedintele GIP.
Blaga si Frunzaverde resping acuzatiile
Vasile Blaga a declarat, ieri ca toate acuzatiile lui Mugur Ciuvica sunt fortate si gratuite si ca, "probabil", fostul consilier prezidential, cat timp a fost la Cotroceni, a cunoscut bine actiuni si procedee de contrabanda.
"Domnul Mugur Ciuvica probabil ca a cunoscut foarte bine actiuni si procedee de contrabanda care s-au desfasurat in timp ce domnia sa era consilier la Cotroceni-aviz la operatiunea Tigareta", a replicat Vasile Blaga , citat de Mediafax. Blaga a aratat ca nu cunoaste nici o persoana implicata in cazul expus de Ciuvica. "Eu nu ii cunosc pe niciunul dintre cei implicati. Dimpotriva, am luat masuri pentru rezolvarea problemelor, implicand si Directia Anticoruptie din MAI. Ministrul de Interne nu lucreaza niciodata, numai daca are probleme, direct cu lucratori ai Politiei de Frontiera. Lucreaza cu Inspectorul general, nici macar cu directorul de Regionala", a spus fostul ministru de Interne.Totodata, Ministerului Public a comunicat, ieri, ca procurorii DIICOT nu au in lucru vreun caz referitor la o eventuala implicare a fostului ministru de Interne, Vasile Blaga, in contrabanda cu tigari de pe Clisura Dunarii. "Acuzele aduse de Mugur Ciuvica reprezinta doar o tentativa de denigrare a Partidului Democrat. Partidul Democrat nu a patronat sub nici o forma si prin nici unul dintre liderii sai actele la care face trimitere Mugur Ciuvica (...), se arata si intr-un comunicat PD semnat de secretarul general Vasile Blaga si de vicepresedintele Sorin Frunzaverde. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.