Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) va ramane in proprietatea statului cel putin inca patru ani, o decizie privind reluarea procesului de privatizare si metoda de vanzare a actiunilor urmand sa fie luata dupa 2011, cu doi ani peste termenul av
Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) va ramane in proprietatea statului cel putin inca patru ani, o decizie privind reluarea procesului de privatizare si metoda de vanzare a actiunilor urmand sa fie luata dupa 2011, cu doi ani peste termenul avansat de Guvern si conducerea bancii.
Privatizarea CEC va fi decisa dupa derularea unui program de restructurare a bancii, pentru recastigarea pozitiei avute pe piata romaneasca, conform unui document al Ministerului Economiei si Finantelor transmis la Guvern saptamana trecuta, citat de Mediafax. "Ministerul Economiei si Finantelor, impreuna cu conducerea CEC, urmareste minimizarea efectelor nefavorabile ale procesului de restructurare, avand in vedere totodata eficientizarea institutiei. Precizam ca decizia privind reluarea procesului de privatizare, precum si metoda de privatizare urmeaza a fi stabilita dupa 2011", se arata in documentul semnat de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Reamintim ca presedintele CEC, Radu Ghetea, a declarat, in luna mai, ca oricare ar fi decizia autoritatilor - privatizarea cu un investitor strategic, respectiv Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ori International Finance Corporation (IFC), ca in cazul BCR, sau pe piata de capital - aceasta nu va putea fi realizata mai devreme de sfarsitul anului 2009, odata cu finalizarea primei etape de dezvoltare a CEC. Ghetea a mai spus ca oricare dintre cele doua variante s-ar putea finaliza cu succes, dupa 2009. La randul sau, Varujan Vosganian a afirmat ca institutia financiara nu va fi privatizata in viitorul apropiat, ci se va trece la un proces de dezvoltare, cu un management de calitate, precizand ca mentinerea bancii in portofoliul statului nu inseamna o reticenta fata de privatizare, intrucat Romania a privatizat peste 90% din sistemul bancar. Procesul de privatizare a CEC a fost oprit in luna decembrie a anului trecut, dupa ce statul a primit o singura oferta, de la National Bank of Greece, considerata prea redusa. Banca elena a oferit 560 de milioane de euro pentru preluarea CEC. La sfarsitul anului 2006, Guvernul a majorat cu circa 150 milioane de euro capitalul social al CEC si a aratat ca banca va fi restructurata, fara sa fie privatizata mai devreme de doi ani. (F.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.