La Spitalul Judetean Arges, masluirea achizitiilor publice este la ordinea zilei, sistemul informational ajungand - din acest motiv - un adevarat dezastru. Oricine doreste sa vizualizeze fisele confidentiale ale pacientilor o poate face cu usurint
La Spitalul Judetean Arges, masluirea achizitiilor publice este la ordinea zilei, sistemul informational ajungand - din acest motiv - un adevarat dezastru. Oricine doreste sa vizualizeze fisele confidentiale ale pacientilor o poate face cu usurinta, ba chiar le poate modifica, dupa cum are chef. Directorul Gabriel Copciag, membru PNL, incurajeaza furtul de inteligenta, prin cumpararea unui soft piratat. Intr-un drept la replica ciudat, managerul spitalului a incercat sa induca in eroare atat ZIUA cat si opinia publica. In toata aceasta mizerie e amestecata si lidera de sindicat, Doina Fanica.
Sistemul informational al Spitalului Judetean, implementat de directorul liberal Gabriel Copciag, este la pamant. Asta in conditiile in care reglementarile romanesti si cele comunitare in domeniu contin prevederi exprese privind confidentialitatea diagnosticelor, tratamentelor si datelor personale ale pacientilor. Oricine are chef poate accesa, din orice sectie a spitalului, anemica baza de date a bolnavilor, putand efectua chiar si modificari, daca-i trece prin cap. Cautarea datelor nu se face dupa codul numeric personal al pacientilor, ci doar accesand numele bolnavilor, dupa cum au constatat si reporterii saptamanalului Impact de Arges.
Incepand cu anul 1999, SC WOLFSOFT COMPANY SRL, in colaborare cu medicii spitalului, au inceput proiectarea unui sistem informational, care a intrat in exploatare curenta un an mai tarziu. Programul a functionat fara intrerupere vreme de sapte ani, timp in care au fost scutite mii de ore de munca de rutina cu raportari statistice, scrieri de condici medicale, foi de miscare pacienti, bonuri de medicamente, materiale si altele. De asemenea, s-a realizat o baza de date ce cuprinde informatii specifice actului medical despre mai bine de 350.000 de pacienti, ceea ce s-a constituit intr-un veritabil tezaur pentru spital. La aceasta baza de date, Copciag a renuntat pocnind din degete, comitand un act iresponsabil pentru satisfacerea intereselor de partid.
Increngaturile afacerii
Toate aceste realizari au disparut brusc, incepand cu data de 19 aprilie 2007, cand contractul cu WSC a incetat, iar liberalul Copciag, nu l-a mai innoit. Chiar daca managerul nu recunoaste, ordinul a venit direct de la conducerea centrala a PNL, astfel incat pe banii publici sa puna mana SC ROMANIAN SOFT COMPANY SRL. Asadar, in mod ilegal, fara nici un fel de licitatie, managerul Copciag a incheiat contract cu RSC SRL, societate care implementeaza acum programul HIPOCRATE. Aceasta aplicatie, dupa cum ZIUA a relatat pe larg, a fost realizata pe baza unui furt de inteligenta de la SC OMNIS GROUP SRL. Furt care este musamalizat cu indarjire, fiind protejat de Ministerul de Interne, SRI, Parchet si chiar de Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor.
+=Directorul se justifica
Ortopedul Colciag, cu care am stat de vorba, este de parere ca HIPOCRATE "e foarte bun, din moment ce ruleaza la 30 de spitale din tara". "Inainte lucram cu un singur om, ce crease un program care era valabil numai la Spitalul Judetean Arges, care imi cerea 8000 de euro pe luna. Noi i-am oferit 200.000.000 ROL doar pe mentenanta, dar n-a fost de acord. Pe urma, cautand pe Internet si pe la spitalele invecinate si din tara i-am gasit pe cei de la RSC cu 3000 de euro pe luna. Mai putin de jumatate cat ii plateam lui Lupu. Asta ne aduce mari economii", sustine Copciag. Ca managerul minte de ingheata apele, vom demonstra in cele ce urmeaza.
Replica la intimidare
Gabriel Copciag ne-a trimis un drept la replica, in urma unei anchete publicate de ZIUA pe marginea acestui subiect, din care vom publica o serie de neadevaruri si tentative de inducere in eroare a opiniei publice:
"Cu privire la softul Spitalului Judetean Arges realizat de WOLFSOFT COMPANY SRL precizez ca acesta a primit din 1999, lunar, in medie, 290.000.000 ROL pentru serviciul de mentenanta a softului creat. Pe data de 19 aprilie contractul expira si au fost purtate in prealabil negocieri privind continuarea acestui contract, dar la o valoare de 180.000.000 ROL lunar pentru mentenanta. Suma respectiva nu o consider batjocoritoare, cum reiese din articol. Raspunsul firmei a fost nefavorabil, s-a intrerupt sistemul informatic, softul care nu era proprietatea spitalului a fost retras. In aceste conditii, pentru a asigura continuitatea activitatii si incasarea banilor de la Casa de Asigurari de Sanatate pe baza raportarilor electronice care trebuiau facute pana la data de 5 ale lunii urmatoare, s-a achizitionat alt soft care este proprietatea spitalului si nu depaseste 5000 de euro. Contractul de asistenta tehnica (mentenanta - n.r.), ce nu depaseste 3000 de euro, s-a facut conform OG 34/2006 si astfel am reusit ca de la 8000 de euro lunar ce avea de platit spitalul sa facem o economie foarte mare in beneficiul unitatii. Programul functioneaza foarte bine, implementarea s-a facut gratuit de catre RSC, cadrele medicale carora le multumesc pe aceasta cale si-au insusit noul soft intr-un timp foarte scurt si precizez ca, dupa doua luni de functionare, cu ajutorul programului informatic am reusit sa aducem mai multi bani de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate". In dreptul sau la replica, directorul Copciag mai zice ca usile lifturilor n-au fost vopsite in albastru, ci in gri, ca holul a fost vopsit in portocaliu deoarece este o culoare odihnitoare, ca n-a primit ordin de la centru pentru implementarea aplicatiei piratate HIPOCRATE si ca nu vrea sa-i ia locul colegului sau de partid, Adrian Tase, la conducerea Autoritatii de Sanatate Publica Arges. Care Tase este seful sotiei sale, Aura Copciag, de la Inspectia Sanitara de Stat.
Adevarul din contractul dintre WSC si spital este cu totul altul
Contract ilegal
Firma a incasat doar 5340 de euro/luna, inclusiv TVA, pentru asistenta tehnica si dreptul de a utiliza softul (circa 633 de licente). Contractul cu RSC s-a incheiat pentru 3000 de euro, exclusiv TVA, mentenanta la un soft piratat, vandut cu 5000 de euro, tot fara TVA.
Deci, mentenanta ar valora 60% din costul aplicatiei HIPOCRATE, ceea ce este o enormitate. Dar e cat se poate de normal ca, din moment ce RSC a furat mii de linii surse cod de la OMNIS GROUP, pe baza carora a realizat submediocra aplicatie, sa o vanda ieftin. Ba chiar sa doneze aplicatia Internelor si SRI, de vreme ce n-a investit nimic in cercetare-dezvoltare. La fel de interesant este ca valoarea aplicatiei HIPOCRATE, dupa cum o dovedesc actele, a fost stabilita la 122.280 USD in cazul spitalului SRI si la 178.500 USD in cazul spitalului Ministerului de Interne (vezi facsimil). Si-atunci, de ce-a fost vanduta cu doar 5000 de euro spitalului de partid? Aici mai e de mentionat ca OMNIS a lucrat la platforma ISIS.NET, piratata de RSC, timp de mai bine de zece ani, investind in acest sens milioane de euro.
Pe de alta parte, contractul dintre spitalul judetean si RSC este ilegal, deoarece suma in discutie depaseste 5000 de euro si nu putea fi incheiat decat in urma unei licitatii. Nu asa cum a incercat managerul Copciag sa ne induca in eroare. Asta pentru ca valabilitatea contractului este de sapte luni. Ceea ce inseamna ca pretul corect este de 21.000 de euro. La care se adauga alti 5000 de euro, cu cat a fost vanduta aplicatia piratata (in conditiile in care si cel mai slab program valoreaza 50.000 de euro). Deci, 21.000 de euro, plus TVA, la care se adauga cei 5000 pentru soft fac aproape 30.000 de euro, cadou din bani publici pentru RSC pana la sfarsitul anului.
Sindicalista directorului
O alta convorbire telefonica ciudata am purtat si cu lidera de sindicat din spital, Doina Fanica, personaj care, de-a lungul timpului, a facut nenumarate sesizari la Ministerul Sanatatii ca sa inlature firma WSC SRL din spital.
Femeia si-a insusit minciuna directorului, precum ca inainte se plateau 8000 de euro doar pentru mentenanta, iar acum, prin intermediul softului piratat, doar 3000 de euro. Citam si din dreptul ei la replica, facand precizarea ca nu-l vom publica integral, de vreme ce, in majoritate, se refera la cu totul alte povesti decat la subiectul articolului nostru. "In data de 18.04.2007 am participat la sedinta Comitetului Director, in calitate de observator, unde s-a pus in discutie posibilitatea continuarii relatiilor comerciale cu WSC SRL contra sumei de 18.000 RON/luna (suma pe care nu o consider batjocoritoare), oferta respinsa de firma in cauza, care a solicitat 28.000 ROL/luna (...) Efectul imediat al acestei contractari a fost reducerea costurilor de la 8000 euro/luna la 3000 euro/luna, ceea ce nu poate reprezenta decat o gestionare responsabila a banilor publici. Amintesc faptul ca pe vechiul contract se platea in anul 2005 firmei WSC suma de 37.594,90 RON/luna din bugetul Spitalului Judetean Arges (...)" Sindicalista Fanica s-a mai aratat deranjata si din cauza afirmatiei noastre precum ca unele asistente i-ar solicita demisia. De aceea, a inceput sa faca o adevarata politie politica printre angajate, ca sa afle care-i sunt opozantele. Pe de alta parte, directorul Copciag procedeaza la fel, pentru a identifica sursele noastre din cadrul spitalului de partid si a se razbuna.
Alte adevaruri care deranjeaza
Aplicatia bagata pe gat spitalului din Pitesti de conducerea centrala a PNL sufera de nenumarate anomalii de functionare. Aceste deficiente au fost raportate conducerii spitalului de personalul medical ce utilizeaza sistemul informatic HIPOCRATE, insa managerul Copciag nu le-a luat in seama. Dintre acestea remarcam doar faptul ca "programul permite accesarea si modificarea datelor unui pacient internat in orice sectie, pe orice utilizator, din oricare alta sectie". Recent, RSC SRL a capatat un certificat pentru securitatea informatiilor, devenind a treia companie romaneasca ce detine o asemenea atestare. Dupa parerea noastra, acest certificat luat pe ochi frumosi n-are decat menirea de a bloca accesul altor competitori pe piata IT. Si sustinem acest lucru, tocmai prin faptul ca aplicatia HIPOCRATE nu asigura nici un fel de confidentialitate a informatiilor, dupa cum am aratat. Ceea ce denota, implicit, ca Romania a inceput sa-si valorifice coruptia la export, in UE, prin intermediul firmei agreate de PNL.
Pasibil de inchisoare
Din surse confidentiale am aflat ca racolarea RSC pentru reinformatizarea Spitalului Judetean Arges a fost perfectata la sediul ASP de Gabriel Copciag, Adrian Tase, Rodica Besliu si Mihai Boureanu jr., fiul lui Mircea Boureanu - director de programe in Ministerul Sanatatii si fin al presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Inainte ca firma WSC sa fie expulzata din spital, dupa sapte ani de activitate, managerul Copciag a comis un fals grosolan in contractul nr. 3414/2004. El a dispus inlocuirea primei pagini a unui act aditional, modificand paragraful 1 si pct. 2, adaugand informatii noi si modificand termenul de plata de la 15 la 30 de zile. Fapte pentru care, intr-o tara normala, se face puscarie. Sa mai spunem ca deficitara aplicatie HIPOCRATE a mai fost "recomandata" cu insistente, de catre ministrul Nicolaescu, si Spitalului Clinic de Urgenta Craiova, drept pentru care managerul Cristina Calangiu s-a conformat de indata, in aceleasi conditii ca la Pitesti.
Intr-un material viitor referitor tot la mafia din sanatate vom dezvalui opiniei publice cum a aranjat Gabriel Copciag o licitatie, astfel incat aceasta sa fie castigata de firma directorului Spitalului Clinic Colentina, Corneliu Petre Cosareanu.
Vila lui Copciag
In incheiere precizam ca actualul manager al Spitalului Judetean Arges detine cea mai aratoasa vila din cartierul Marasesti, unde medicii din judet si-au concentrat banii obtinuti legal din exercitarea profesiei. Suprafata construita, aflata in faza de finisare, acopera sute de metri patrati si rivalizeaza cu cele mai impunatoare proprietati particulare din Pitesti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.